Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Kina – glavni strateški partner u američkom F-35 projektu

Višenamjenski borbeni avion pete generacije F-35 (Fotografija: Twitter)

Blizu 417 kilograma posebnog i vrlo rijetkog metala, koji dolazi iz Kine, koristi se za proizvodnju američkih višenamjenskih F-35 borbenih aviona


Kina istražuje mogućnosti ograničavanje izvoza rijetkih minerala koji su presudni za proizvodnju američkih borbenih aviona F-35, i drugog sofisticiranog naoružanja, objavio je Financial Times 16. februara ove godine.

Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija Kine predložilo je početkom godine nacrt zakona o kontroli proizvodnje i izvoza 17 rijetkih minerala iz Kine, koja kontroliše oko 80% posto globalne ponude.

“Vlada želi znati da li će SAD imati problema s proizvodnjom borbenih aviona F-35 ako Kina nametne zabranu izvoza”, izjavio je savjetnik kineske vlade, navodi Financial Times.

Kineski zvaničnici tvrde da Peking istražuje koliko su SAD ovisne o uvozu ovih materijala iz Kine, te da li mogu osigurati alternativne dobavljače i nesmetan proizvodni kapacitet, ukoliko Kina onemogući isporuke ovih materijala.

Proizvodnja borbenih aviona poput F-35, oslanja se u velikoj mjeri na rijetke materijale za ključne komponente kao što su elektroenergetski sistemi i magneti. Izvještaj Kongresne službe za istraživanje navodi da je za svaki F-35 potrebno 417 kilograma rijetkih materijala.

Pentagon postaje sve zabrinutiji zbog oslanjanja američkih tehnoloških kompanija na dobavljače iz Kine, za rijetke materijale koji se koriste gotovo u svemu, od precizno vođenih raketa do bespilotnih letjelica.

Strateški izviđački avion SR-71

U prošlosti se slična situacija događala i sa američkim uvozom titanija iz Sovjetskog Saveza, koji se koristio za proizvodnju strateškog izviđačkog aviona SR-71 “Blackbird”, koji se kasnije koristio za strateško izviđanje iznad teritorije SSSR-a, čiji sistemi protuzračne odbrane nisu bili u mogućnosti da obore jedan od tada najbržih aviona u svijetu.

Zalihe ovih rijetkih metala nisu jedini problem za Sjedinjene Države. Iako je realistično za očekivati da SAD dođu do alternativih dobavljača ruda, naredni problem je jako skup proces prerade ovih materijala, nad čim Kina također drži globalni monopol.

Kina kontrolira oko četiri petine globalnih kapaciteta za preradu rijetkih metala. Iskopane rude iz SAD-a moraju se čak slati u Kinu na preradu, jer SAD još nemaju vlastiti kapacitet za obradu. Ellen Lord, bivša visoka zvaničnica odbrane za akvizicije materijala, izjavila je pred Kongresom u oktobru da SAD trebaju stvoriti zalihe određenih rijetkih materijala i ponovo uspostaviti domaću preradu.

Tvrdila je da su Sjedinjene Države imale “stvarnu ranjivost” jer Kina preplavljuje tržište kako bi uništila bilo kakvu konkurenciju, svaki put kada druge države počnu da rade ili proizvode ove materijale.

Situacija sa F-35 nije izolovan slučaj. Prema mišljenju vojnih stručnjaka, brojni rijetki metali koji su korišteni u mnogim vojnim i civilnim tehnologijama vode porijeklo iz Kine ili trenutno ovise o kineskom procesu obrade.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021