Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Kina: Četiri vojnika poginula u pograničnom sukobu sa Indijom

Fotografija: ANI

Najmanje 20 indijskih vojnika takođe je ubijeno sredinom juna, prošle godine, u brutalnom pograničnom sukobu na visokoj nadmorskoj visini u dolini Galwan u jednom od najsmrtonosnijih sukoba između dvije strane posljednjih decenija

Kinesko Ministarstvo odbrane imenovalo je četvoricu vojnika ubijenih u sukobu s indijskim snagama prošle godine, što je prva potvrda gubitaka Pekinga iz pograničnog sukoba u kojem je također poginulo najmanje 20 indijskih vojnika.

Kineski vojnici “žrtvovali su se” tokom sukoba u junu u spornom pograničnom području doline Galwan sa indijskim trupama, objavilo je kinesko ministarstvo.

Sredinom juna, 20 indijskih vojnika ubijeno je u brutalnom pograničnom sukobu na visokoj nadmorskoj visini u dolini Galwan, u jednom od najsmrtonosnijih sukoba između dvije države posljednjih decenija.

Peking je u to vrijeme priznao da je sukob rezultirao žrtvama, ali nije potvrdio da li je poginuo bilo koji kineski vojnik.

Zapovjednik bataljona Chen Hongjun i još trojica vojnika dobili su posthumne nagrade, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Za eskalaciju u junu okrivljene su “strane trupe koje očito krše konsenzus postignut s nama i prelaze liniju i podižu šatore.”

Dalje kinesko ministarstvo navodi da su kineske trupe mogle otjerati svoje protivnike u “značajnoj pobjedi”, te da je indijska strana “pobjegla s glavama u rukama, napustivši brojne granične prijelaze i ranjeno ili mrtvo osoblje”.

Peking i New Delhi su kasnije uputili na desetine hiljada dodatnih vojnika na granicu.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u petak je objavilo da je Peking objavio detalje kako bi pokazao “istinu i činjenice”.

“Indija je u više navrata pretjerivala i napuhavala relevantno pitanje stradalih i iskrivljavala činjenice da bi dovela u zabludu međunarodno javno mnijenje,” izjavila je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Nejasno je da li je Kina pretrpjela bilo kakve druge žrtve tokom sukoba.

Dvije strane su prošle sedmice objavile da su se dogovorile da se “razdvoje” duž pograničnog područja.

Indijski ministar odbrane Rajnath Singh rekao je da će sporazum “u značajnoj mjeri vratiti situaciju na onu koja je postojala prije početka napetosti prošle godine”.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021