Connect with us

Hi, what are you looking for?

F-15QA (Foto: Boeing)

Vijesti

Katar primio prvu isporuku borbenog aviona F-15QA

Kataru će biti isporučeno ukupno 36 primjeraka borbenog aviona F-15QA prema ugovoru vrijednom 6,2 milijardi dolara iz 2017. godine.


Boeing je predstavio prvi primjerak borbenog aviona F-15QA (Qatar Advanced), tokom ceremonije primopredaje, u proizvodnom pogonu kompanije u St. Louisu, u Missouriju, 25. augusta.

F-15QA se smatra jednom od najnaprednijih konfiguracija popularnog F-15 borbenog aviona. Zasnovan je na F-15SA koji je proizvoden za Saudijsku Arabiju i opremljen je istim sistemom kontrole leta tzv. ” fly-by-wire “.

SAD su nastavile sa razvojem QA konfiguracije i razvile najnoviju varijantu pod nazivom F-15EX za svoje ratno zrakoplovstvo. Katarski ministar odbrane, Khalid bin Mohamed Al Attiyah, prisustvovao je ceremoniji primopredaje koja je održana u Missouriju, u SAD-u, izvijestila je Al Jazeera.

Katar je od 2017. godine bio umiješan u politički spor sa svojim susjedima, uključujući UAE, Egipat, Saudijsku Arabiju i Bahrein. Susjedne zemlje uvele su blokadu Kataru, prijeteći mu vojnom invazijom.

Katar se tada obratio SAD-u i nekim evropskim državama, potpisujući ugovore o nabavci borbenih aviona sa nekoliko njih. Među tim sporazumima bio je i jedan sa američkim Boeingom. Time je Katar ozvaničio narudžbu za 36 aviona F-15 opremljenih najnovijom avionikom.

Katarski Dassault Rafale (Fotografija: Dylan Agbagni/Flickr)

Ne samo da će Boeing prodati Kataru ove moćne borbene avione, već će se kroz obuku pilota prije isporuke fokusirati i na pružanje podrške u održavanju i logističkoj podršci za nacionalni program F-15QA. Obuka je počela ranije ove godine.

Boeing će do 2024. godine uspostaviti, kao i upravljati centrom za obuku posade i održavanje zračnih snaga Katara. Centar će biti uspostavljen u okviru zračne baze Al Udeid. Kataru će također biti pruženi rezervni dijelovi u zemlji i logistička podrška nakon isporuke aviona, izvijestili su američki mediji.

Mala bliskoistočna država trebala bi primiti svih 36 borbenih aviona F-15QA do početka 2023. godine. Američko ratno zrakoplovstvo objavilo je da će izgradnja pripadajuće infrastrukture u zračnoj bazi Al Udeid, u Kataru, biti završena na vrijeme do kraja 2022. godine.

U kampusu će biti izgrađeno približno 35 zgrada koje uključuju održavanje, obuku, simulatore, opskrbu, administrativne objekte. Centar će pružati podršku za tri eskadrile F-15QA zajedno sa svim osobljem koje će biti uključeno u obuku u kompleksu, koji će se prostirati na 650 hektara.

Na ceremoniji primopredaje aviona je prikazan prvi F-15QA, serijski QA500, opremljen sa nizom naoružanja, uključujući Raytheon AIM-9X Sidewinder raketu zrak-zrak kratkog dometa, Raytheon AIM-120 naprednu zrak-zrak raketu srednjeg dometa (AMRAAM), protubrodsku raketu AGM-84A Harpoon i precizno navođene bombe GBU-31 Joint Direct Attack Munition (JDAM).

Prvi primjerak aviona F-15QA bit će isporučen u Katar do kraja ove godine, nakon završetka obuke pilota, objavio je Boeing. Sa najnovijim nabavkama borbenih aviona posljednjih godina, Katar će u budućnosti postati jedna od najmoćnijih država na Bliskom istoku, kada je riječ o njegovom ratnom zrakoplovstvu.

Tome ide u prilog činjenica da će u narednim godinama katarsko ratno zrakoplovstvo uvesti u operativnu upotrebu američke F-15QA, britanske Eurofighter Typhoon, dok su francuski Dassault Rafale već u operativnoj upotrebi.

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Vijesti

Posjeta novog izraelskog premijera Egiptu je prva takva u posljednjih deset godina i dolazi u kritičnim trenucima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Razoružavanje...

Odbrana i naoružanje

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je učestvovalo u velikoj vojnoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Vijesti

Kao i prošle godine, arapski blok predvođen Saudijskom Arabijom, UAE i Egiptom sudjeluje u vojnim vježbama u istočnom Mediteranu, koje se smatraju usmjerenim protiv...

Analize i mišljenja

Ruski plaćenici Wagnera, koji su okupirali libijska naftna polja, ostavili su francusku naftnu kompaniju Total bez ratnog plijena. Pobunjeničke grupe, bliske Moskvi, izvele su...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021