Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Katar primio prvu isporuku borbenog aviona F-15QA

F-15QA (Foto: Boeing)

Kataru će biti isporučeno ukupno 36 primjeraka borbenog aviona F-15QA prema ugovoru vrijednom 6,2 milijardi dolara iz 2017. godine.


Boeing je predstavio prvi primjerak borbenog aviona F-15QA (Qatar Advanced), tokom ceremonije primopredaje, u proizvodnom pogonu kompanije u St. Louisu, u Missouriju, 25. augusta.

F-15QA se smatra jednom od najnaprednijih konfiguracija popularnog F-15 borbenog aviona. Zasnovan je na F-15SA koji je proizvoden za Saudijsku Arabiju i opremljen je istim sistemom kontrole leta tzv. ” fly-by-wire “.

SAD su nastavile sa razvojem QA konfiguracije i razvile najnoviju varijantu pod nazivom F-15EX za svoje ratno zrakoplovstvo. Katarski ministar odbrane, Khalid bin Mohamed Al Attiyah, prisustvovao je ceremoniji primopredaje koja je održana u Missouriju, u SAD-u, izvijestila je Al Jazeera.

Katar je od 2017. godine bio umiješan u politički spor sa svojim susjedima, uključujući UAE, Egipat, Saudijsku Arabiju i Bahrein. Susjedne zemlje uvele su blokadu Kataru, prijeteći mu vojnom invazijom.

Katar se tada obratio SAD-u i nekim evropskim državama, potpisujući ugovore o nabavci borbenih aviona sa nekoliko njih. Među tim sporazumima bio je i jedan sa američkim Boeingom. Time je Katar ozvaničio narudžbu za 36 aviona F-15 opremljenih najnovijom avionikom.

Katarski Dassault Rafale (Fotografija: Dylan Agbagni/Flickr)

Ne samo da će Boeing prodati Kataru ove moćne borbene avione, već će se kroz obuku pilota prije isporuke fokusirati i na pružanje podrške u održavanju i logističkoj podršci za nacionalni program F-15QA. Obuka je počela ranije ove godine.

Boeing će do 2024. godine uspostaviti, kao i upravljati centrom za obuku posade i održavanje zračnih snaga Katara. Centar će biti uspostavljen u okviru zračne baze Al Udeid. Kataru će također biti pruženi rezervni dijelovi u zemlji i logistička podrška nakon isporuke aviona, izvijestili su američki mediji.

Mala bliskoistočna država trebala bi primiti svih 36 borbenih aviona F-15QA do početka 2023. godine. Američko ratno zrakoplovstvo objavilo je da će izgradnja pripadajuće infrastrukture u zračnoj bazi Al Udeid, u Kataru, biti završena na vrijeme do kraja 2022. godine.

U kampusu će biti izgrađeno približno 35 zgrada koje uključuju održavanje, obuku, simulatore, opskrbu, administrativne objekte. Centar će pružati podršku za tri eskadrile F-15QA zajedno sa svim osobljem koje će biti uključeno u obuku u kompleksu, koji će se prostirati na 650 hektara.

Na ceremoniji primopredaje aviona je prikazan prvi F-15QA, serijski QA500, opremljen sa nizom naoružanja, uključujući Raytheon AIM-9X Sidewinder raketu zrak-zrak kratkog dometa, Raytheon AIM-120 naprednu zrak-zrak raketu srednjeg dometa (AMRAAM), protubrodsku raketu AGM-84A Harpoon i precizno navođene bombe GBU-31 Joint Direct Attack Munition (JDAM).

Prvi primjerak aviona F-15QA bit će isporučen u Katar do kraja ove godine, nakon završetka obuke pilota, objavio je Boeing. Sa najnovijim nabavkama borbenih aviona posljednjih godina, Katar će u budućnosti postati jedna od najmoćnijih država na Bliskom istoku, kada je riječ o njegovom ratnom zrakoplovstvu.

Tome ide u prilog činjenica da će u narednim godinama katarsko ratno zrakoplovstvo uvesti u operativnu upotrebu američke F-15QA, britanske Eurofighter Typhoon, dok su francuski Dassault Rafale već u operativnoj upotrebi.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021