Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Kako je Azerbejdžan uništio ruske S-300 sa kamikaza dronovima?

Fotografija prikazuje ruske raketne sisteme S-300 tokom vojnih vježbi na strelištu Ašuluk u blizini Astrahana, Rusija, 19. juna 2019. godine

Azerbejdžanska vojska koristila je mamac kako bi namamila protuzračne sisteme da otkriju svoje položaje

Azerbejdžanske snage koristile su sofisticiranu metodu za uništavanje protuzračnog sistema S-300, ruske proizvodnje, tokom rata u Nagorno-Karabahu prošle godine, kombinirajući stare avione iz Sovjetske ere sa bespilotnim kamikaza dronovima izraelske proizvodnje, objavio je Middleeasteye.

Azerbejdžanska borbena strategija temeljila se na upotrebi napredne tehnologije bespilotnih letjelica na spornom planinskom teritoriju, koje su Bakuu učinile pobjednikom u 44-dnevnom ratu protiv jermenskih snaga. Prema informacijama azerbejdžanske vojske, Jerevan je pretrpio ogromne gubitke ruskog naoružanja i tehnike, uključujući šest raketnih sistema S-300.

Jedan zvaničnik, koji je upoznat sa događajima, izjavio je da je za Baku u početku bilo teško otkriti lokacije S-300, koji su bili skriveni i teško uočljivi.

Rješenje je, prema zvaničniku, bilo jednostavno: Azerbejdžanu je bio potreban avion-mamac da bi namamio i locirao sisteme ruske proizvodnje. Baku je u ovu svrhu odlučio iskoristiti poljoprivredne avione Antonov An-2, koji nisu koštali više od 100.000 američkih dolara i bili su lako dostupni.

Antonov An-2 (Fotografija: Magic Aviation)

Azerbejdžanski inženjeri modifikovali su ove avione i napravili od njih bespilotne letjelice, koje su iskorištene kao mamac.

“Antonovi bi se na radaru pojavili kao legitimni vojni dronovi i aktivirali sisteme S-300”, rekao je zvaničnik.

“A onda bi izraelski dronovi Harop, nazvani još ” bespilotne kamikaza letjelice “, pogodili sisteme ruske proizvodnje.”

Satelitska slika koju su ruski mediji objavili prošlog oktobra ukazala je da je Azerbejdžan prebacio 50 aviona An-2 na aerodrom Yevlakh, blizu azerbejdžanskog grada Ganje.

Lansiranje Haropa, kamikaza drona izraelske proizvodnje (Fotografija: Israel Aerospace Industries)

Shushan Stepanyan, glasnogovornik armenske vojske, navodno je 1. oktobra izjavio da su oborili azerbejdžanski An-2 avion, u kojem nije bio nijedan pilot, izazivajući sumnje da se koristio kao mamac u svrhu prikupljanja informacija o protuzračnoj odbrani Amenije.

“Ruska vojska, poput Jermena, ne bi aktivirala svoje sisteme ukoliko na radaru ne vidi prijetnju”, izjavio je Can Kasapoglu, direktor odbrambenih istraživanja u turskom think tank-u EDAM.

“Azerbejdžan čak nije ni trebao mijenjati stvarni oblik An-2 aviona, oni su se samo trebali pojaviti kao vojni dronovi na radaru.”

Tokom sukoba u septembru i novembru u Nagorno-Karabahu, priznatoj azerbejdžanskoj teritoriji koju su armenske snage okupirale od 1994. godine, Turska i Izrael pružili su neviđenu podršku Azerbejdžanu.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Armenija i Azerbejdžan dogovorili su se o prekidu vatre nakon šest sedmica žestokih borbi u novembru, nakon što je azerbejdžanska vojska zauzela strateški grad Šušu.

Sporazumom, koji je kod Armenaca naišao na bijes i nevjericu, Azerbejdžanu je omogućio preuzimanje administrativne kontrole nad nekoliko područja planinske teritorije Nagorno-Karabaha.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021