Jordanski kralj Abdullah najavio “masovni sukob” ukoliko Izrael anektira Zapadnu obalu

Jordanski kralj Abdullah Il

Monarh kaže da njegova zemlja razmatra sve mogućnosti, uključujući i otkazivanje mirovnog ugovora Wadi Arabe iz 1994. godine.

Jordanski kralj Abdullah II upozorio je da plan izraelske vlade da aneksira dijelove okupirane Zapadne obale može dovesti do “masovnog sukoba” i rekao da njegovo kraljevstvo “razmatra sve mogućnosti”, uključujući zamrzavanje ili otkazivanje mirovnog ugovora iz 1994. godine s Izraelom.

“Ne želim prijetiti i stvarati atmosferu kontroverze, ali razmatramo sve mogućnosti”, poručio je kralj Abdullah za njemački Der Spiegel, na pitanje o mogućnosti otkazivanja ugovora Wadi Araba.

Jordan dijeli 335 kilometara granice s Izraelom i Zapadnom obalom, i održava sigurnosnu koordinaciju sa izraelskom vojskom i obavještajnom službom.

Očekuje se da će nadolazeća koaliciona vlada premijera Benjamina Netanjahua napraviti korake ka nametanju suvereniteta nad Jordanskom dolinom i ilegalnim izraelskim naseljima na palestinskom teritoriju, vjerovatno uz podršku SAD-a.

Područja vezana za aneksiju iznose oko jednu trećinu Zapadne obale i obuhvataju dio od 97 km duž granice s Jordanom.

Jordanski kralj govoreći o Palestinskom pitanju, kazao je kako smatra da je dvodržavno rješenje jedino koje može dovesti do napretka.

„Šta bi se dogodilo ako se Palestinska uprava sruši? U regionu bi bilo više haosa i ekstremizma. Ako bi Izrael u julu anektirao dolinu Zapadne obale, to bi dovelo do masovnog sukoba sa Hašemitskim kraljevstvom Jordana “, izjavio je kralj Abdullah.

U decembru je jordanska vojska izvela vježbu kojom je simulirala stranu invaziju, koja dolazi iz zapadnih planina, gdje kraljevstvo dijeli granicu sa Izraelom.

Kralj Abdullah i premijer Omar al-Razzaz, zajedno s zastupnicima i visokim vojnim oficirima, prisustvovali su vojnoj vježbi pod nazivom “Karamehovi mačevi 2019.”, što je izazvalo alarm u izraelskim medijima.

Jordanska dolina Zapadne obale bogata je mineralima i poljoprivrednim tlom i predstavlja izuzetno strateško područje koje leži na jordanskoj granici.

Historijski gledano, gerilski ogranak Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) djelovao je u dolini Jordana kako bi izvodili oružane napade na izraelska naselja, prije nego što je PLO protjerana iz Jordana u Libanon 1972. godine.

Podijelite: