Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Jordanski kralj Abdullah najavio “masovni sukob” ukoliko Izrael anektira Zapadnu obalu

Jordanski kralj Abdullah Il

Monarh kaže da njegova zemlja razmatra sve mogućnosti, uključujući i otkazivanje mirovnog ugovora Wadi Arabe iz 1994. godine.

Jordanski kralj Abdullah II upozorio je da plan izraelske vlade da aneksira dijelove okupirane Zapadne obale može dovesti do “masovnog sukoba” i rekao da njegovo kraljevstvo “razmatra sve mogućnosti”, uključujući zamrzavanje ili otkazivanje mirovnog ugovora iz 1994. godine s Izraelom.

“Ne želim prijetiti i stvarati atmosferu kontroverze, ali razmatramo sve mogućnosti”, poručio je kralj Abdullah za njemački Der Spiegel, na pitanje o mogućnosti otkazivanja ugovora Wadi Araba.

Jordan dijeli 335 kilometara granice s Izraelom i Zapadnom obalom, i održava sigurnosnu koordinaciju sa izraelskom vojskom i obavještajnom službom.

Očekuje se da će nadolazeća koaliciona vlada premijera Benjamina Netanjahua napraviti korake ka nametanju suvereniteta nad Jordanskom dolinom i ilegalnim izraelskim naseljima na palestinskom teritoriju, vjerovatno uz podršku SAD-a.

Područja vezana za aneksiju iznose oko jednu trećinu Zapadne obale i obuhvataju dio od 97 km duž granice s Jordanom.

Jordanski kralj govoreći o Palestinskom pitanju, kazao je kako smatra da je dvodržavno rješenje jedino koje može dovesti do napretka.

„Šta bi se dogodilo ako se Palestinska uprava sruši? U regionu bi bilo više haosa i ekstremizma. Ako bi Izrael u julu anektirao dolinu Zapadne obale, to bi dovelo do masovnog sukoba sa Hašemitskim kraljevstvom Jordana “, izjavio je kralj Abdullah.

U decembru je jordanska vojska izvela vježbu kojom je simulirala stranu invaziju, koja dolazi iz zapadnih planina, gdje kraljevstvo dijeli granicu sa Izraelom.

Kralj Abdullah i premijer Omar al-Razzaz, zajedno s zastupnicima i visokim vojnim oficirima, prisustvovali su vojnoj vježbi pod nazivom “Karamehovi mačevi 2019.”, što je izazvalo alarm u izraelskim medijima.

Jordanska dolina Zapadne obale bogata je mineralima i poljoprivrednim tlom i predstavlja izuzetno strateško područje koje leži na jordanskoj granici.

Historijski gledano, gerilski ogranak Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) djelovao je u dolini Jordana kako bi izvodili oružane napade na izraelska naselja, prije nego što je PLO protjerana iz Jordana u Libanon 1972. godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021