Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Ukrajina razmatra kupovinu izraelskog sistema Iron Dome

Iron Dome (Foto: Israel Defense Forces)

Zamjenik gradonačelnika Mariupolja želi da sistem zaštiti gradski aerodrom


Ukrajinski grad Mariupolj razmatra kupovinu protivraketnog sistema Iron Dome, od Izraela, kako bi zaštitio gradski aerodrom. Mariupolj je najveći grad u ukrajinskoj regiji Donjeck, koji se suočava sa neprestanim napadima od strane snaga koje podržava Rusija od 2014. godine. Rat je usmrtio oko 14.000 ljudi i raselio milione drugih. Gradski aerodrom, koji je blizu granice s Rusijom, zatvoren je otkako su izbile borbe.

Ali, uz zatišje u borbama, gradske vlasti žele ponovo otvoriti aerodrom kako bi se lučki grad, koji se nalazi na obali Azovskog mora, ponovo počeo razvijati. Zamjenik gradonačelnika grada, Sergej Zaharov, izjavio je u intervjuu za lokalne medije da su ponovno otvaranje neba i moderna infrastruktura za zaštitu aerodroma i okolnog neba, dva glavna preduslova koja su potrebna da se ispune kako bi se aerodrom ponovo otvorio.

Zaharov je rekao da, iako gradu nije potreban veliki aerodrom, potrebna mu je sigurnost. I dok je u gradu posljednjih godina vladao relativni mir, masovno raspoređivanje ruskih trupa duž granice u maju potaknulo je strah od nove vojne ofanzive Moskve. Ukazujući na izraelski aerodrom Ben-Gurion, naglasio je da su letovi dozvoljeni uprkos činjenici da se aerodrom nalazi „8 km od tampon zone.”

Izraelski protivraketni sistem Iron Dome presreće projektil u zraku (Ilustracija: VOA)

Aerodrom u Mariupolju udaljena je 40 kilometara od zone razgraničenja, koju je postavilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

„Za sigurnost, Izraelci koriste taktički sistem odbrane Iron Dome. Također možemo usvojiti ovu praksu i već smo postavili temelje u ovoj oblasti i svjesni smo koraka koje treba poduzeti ”, rekao je Zaharov.

Zamjenik gradonačelnika rekao je da su troškovi kupovine sistema “oko 50 miliona eura” i da je grad već kontaktirao izraelsku sigurnosnu kompaniju koja će poslati delegaciju krajem juna.

Izraelsko ministarstvo odbrane i Rafael Advanced Systems, primarni dobavljač sistema Iron Dome, nisu odgovorili na zahtjev za komentar, navodi Jerusalem Post.

Nakon dugotrajnog procesa razvoja, uz financijsku pomoć Sjedinjenih Država, Iron Dome je stavljen u operativnu upotrebu u aprilu 2011. godine, s prvom baterijom postavljenom u blizini južnoizraelskog grada Beersheba. Nekoliko dana kasnije sistem izvršio prvo presretanje rakete Grad, ispaljene iz pojasa Gaze, prema južnom Izraelu.

Do danas je Iron Dome uspješno izveo preko 2.400 presretanja, te je korišten tokom dvije vojne operacije protiv palestinskih skupina u obalnoj enklavi, koju vodi Hamas, i tokom sukoba duž granice s Gazom posljednjih godina.

Sistem je također presreo 90% posto od preko 4.000 raketa i projektila koje su Hamas i Palestinski islamski džihad ispalili tokom nedavne operacije”Čuvar zidina”. Sistem je presreo i rakete ispaljene prema Izraelu iz Sirije.

Raketa sistema nosi eksplozivnu glavu sa 24 kilograma eksploziva i može presresti dolazni projektil sa udaljenosti između 4 i 70 kilometara. Sistem je u mogućnosti izračunati da li će rakete sletjeti na otvoreno područje, ili prema civilnim centrima, te odlučiti da li će je presresti ili ne. Iron Dome, koji je dizajniran za obaranje raketa kratkog dometa, sastavni je dio izraelskog višeslojnog odbrambenog zračnog štita.

Sistem Arrow (Arrow-2 i Arrow-3) presreće balističke rakete izvan zemljine atmosfere, dok Izrael posjeduje i raketni odbrambeni sistem David’s Sling koji je dizajniran za presretanje taktičkih balističkih raketa, raketa srednjeg do velikog dometa, kao i krstarećih raketa ispaljenih u rasponu između 40 i 300 kilometara.

Izrael kontinuirano poboljšava tehnologiju proturaketnih sistema kako bi proširio i poboljšao njihove sposobnosti u suprostavljanju različitom nizu prijetnji.

Izvor: Jerusalem Post

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021