Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Izraelski general poziva na blisku saradnju s Egiptom protiv Turske

Abdel Fattah Al-Sisi

Izraelski general rekao je da su javna podrška Egipta sporazumima o normalizaciji sa UAE, Bahreinom i Sudanom jedna od prepoznatljivih karakteristika i koristi izraelskog partnerstva sa Egiptom u istočnom Mediteranu

Kairo je toplo pozdravio ove sporazume, od kojih je nastala mreža složenih odnosa moći, i spriječio bilo kakvu raspravu u Arapskoj ligi koju su Palestinci zahtijevali,” objasnio je Eran Lerman.

Sve se ovo jako razlikuje od egipatskog ponašanja u prošlosti.”

Potpredsjednik jerusalemskog Instituta za strategiju i sigurnost (JISS) dodao je u podužem članku da egipatsku poziciju treba smatrati jednom od važnih nagrada koje Izrael dobiva, zbog svoje posvećenosti novim odnosima moći u Mediteranu.

Ovo se odražava kao izričita podrška Grčke i Egipta protiv Turske u pogledu demarkacije pomorskih granica i obuhvata sukob iz kojeg proizlazi budućnost Libije.”

Lerman je bio u izraelskoj vojsci 20 godina. Trenutna pozicija u Egiptu, važan je dio razvijajućeg partnerstva između Izraela, Egipta, UAE i Francuske, rekao je Lerman.

Izrael je potpisao memorandum o saradnji sa Grčkom, Kiprom, UAE i Bahreinom i sudjelovao je u trojnom sastanku s grčkom administracijom na Kipru i Grčkom.

Takav razvoj događaja otvara put novom regionalnom savezu od velike važnosti, posebno za Egipat i Izrael, jer je neophodno da Izrael održava blisku saradnju sa zemljama Mediterana u ovo doba neizvjesnosti.

Postoje indicije, tvrdi Lerman, da SAD i Evropa “gube strpljenje” s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Egipat i Izrael su uznemireni Erdoganovom ambicijom da uspostavi neoosmansko doba, koje je sve opasnije. Pro-izraelski stav egipatskog režima poklapa se s upornim anti-izraelskim stavovima među egipatskim građanima, posebno intelektualnom i kulturnom elitom. Međutim, drugi politički i ideološki prioriteti, te geostrateški i ekonomski segment doveli su do velikog pomaka u stavovima Egipta prema Izraelu.

Bivši general sugerirao je da bi pomorski sporazum, koji su potpisali Turska i međunarodno priznata vlada nacionalnog jedinstva u Libiji, mogao spriječiti Egipat da pristupi evropskim tržištima.

U ovom slučaju, interesi Egipta ukrštavaju se sa interesima Izraela i Kipra. Stoga Egipat treba sarađivati ​​s Izraelom, kako bi se suočio s turskim izazovom.”

Lerman je također otkrio da su Kairo i Tel Aviv nekoliko godina blisko sarađivali na suprastavljanju zajedničkoj prijetnji ISIL-ovih terorističkih elemenata na Sinajskom poluotoku.

Izraelska podrška za položaj Egipta u Washingtonu važna je i za Abdela Fattaha Al-Sisija, jer svoje strateške odnose sa SAD-om smatra vitalnim i neophodnim za egipatsko rukovodstvo i vojsku, uprkos dobrim odnosima Egipta sa Kinom i Rusijom. Dakle, Sisijev položaj će biti ojačan u Washingtonu ako se predstavi kao saveznik Izraela. “

Izvor: Middleeastmonitor

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021