Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Izraelska vojska je večeras izvela nove zračne napade na Gazu

Plamen se širi nakon izraelskih zračnih udara na Gazu (Foto: agencija Jadallah / Anadolu)

Izrael optužuje Hamas za izazivanje požara, izraelska vojska tvrdi da je u osvetničkom napadu gađala Hamasova “skrovišta” u Khan Yunisu i gradu Gazi


Izraelska vojska je u srijedu rano ujutro izvela niz zračnih napada širom Pojasa Gaze, kao odgovor na preko dvadeset požara na jugu Izraela, izazvanih navodno zapaljivim uređajima lansiranim iz obalne enklave.

Snimka koju su palestinski mediji objavili iz Gaze pokazala je kako su eksplozije osvijetlile nebo i na sjevernom i na južnom pojasu enklave, tijekom noći u utorak na srijedu. Novinari su rekli da su među metama bila i mjesta koja pripadaju Hamasovom vojnom krilu, brigadi Al-Qassam.

U udarima nije bilo ozlijeđenih u Gazi, izvijestio je u početku palestinski medijski centar povezan s Hamasom. Izraelska vojska je kasnije objavila saopćenje u kojem se navodi da su njihovi borbeni avioni gađali vojne ciljeve u kojima su bili smješteni operativci Hamasa u Khan Yunisu i gradu Gazi.

Izraelska vojska navodi da je spremna za sve scenarije, uključujući obnavljanje neprijateljstava, ukoliko se navodne provokacije iz Gaze nastave. Vazdušni napadi su prvi otkako je prekid vatre, uz posredovanje Egipta, okončao jedanaestodnevnu rundu nasilja između Izraela i palestinskih grupa iz Gaze. Ovo su ujedno bili i prvi zračni udari u Gazi otkako je Naftali Bennett preuzeo funkciju premijera Izraela.

Prema informacijama koje je objavio izraelski Channel 12, Izrael je upozorio Hamas posredstvom Egipta da će biti oštra i trenutna reakcija na svaku raketnu vatru iz Gaze. Kanal također navodi Hamasovu frustraciju jer Izrael blokira prijeko potrebnu finansijsku pomoć iz Katara da dođe u Gazu. Egipat se također usprotivio ponovnom slanju katarske pomoći, insistirajući na tome da se koristi novi mehanizam za njeno prebacivanje u Gazu, kako novac ne bi izravno došao u ruke Hamasa.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021