Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Izraelska studija predviđa sukob između Turske i Izraela u Gazi

Turska ratna mornarica za vrijeme pomorske vojne vježbe pod nazivom "Plava domovina"

Izraelska analitička grupa predviđa sukob Turske i Izraela oko Gaze, navodeći kako će se Ankara u sljedećem sukobu u Gazi vjerovatno prebaciti s neprijateljske retorike na akciju


Izrael će se vjerovatno suočiti s neviđenim sukobom s Turskom u sljedećem sukobu u Gazi, upozorila je izraelska studija krajem prošle godine. Turska vlada se možda više neće zadovoljiti agresivnom retorikom i počet će poduzimati mjere protiv Izraela, smatra grupa izraelskih analitičara iz instituta Reut.

Reut grupa se analitički bavi sa kritičnim izazovima s kojima se suočava država Izrael, izraelsko društvo i jevrejski svijet.

Analiza izraelske Reut grupe ukazuje na rastuće intervencije Turske u regionalnim vojnim sukobima. Istraživači takođe ističu bliske veze Ankare sa Hamasom.

Sveukupno, studija predviđa da je buduća eskalacija napetosti “gotovo neizbježna” s obzirom na regionalne ambicije Turske. Iako bi veliko neprijateljstvo moglo potrajati godinama, Gaza je najizglednija bojišnica za tursko-izraelsku konfrontaciju u skoroj budućnosti.

Krajnji scenarij noćne more za Izrael je vidjeti kako se Gaza pretvara u regionalni front na kojem su aktivno uključeni i Iran i Turska, kaže se u studiji. Iransko-turski odnosi su napeti, ali dvije zemlje dijele neke interese i mogu se uključiti u efikasan dijalog, napominju izraelski analitičari.

Veze Turske i Hamasa

Veze Turske s Hamasom sve više se prebacuju s ideološke na materijalnu potporu. Ankara nudi finansijsku pomoć grupi iz Gaze i nedavno je izdala pasoše članovima Hamasa. Od sada je Turska glavni oslonac Palestinaca, nedavno je izjavio visoki član Hamasa Abdul Rahman Shadid.

Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, sa šefom Hamasa, Ismailom Hanijehom (Fotografija: Predsjednička pres služba / AP)

U augustu prošle godine je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ugostio čelnike Hamasa, uključujući zamjenika šefa Hamasa Saleha al-Arourija. SAD trenutno nude nagradu od pet miliona dolara za informacije o ovom visokorangiranom zvaničniku, koji lično kontroliše vojne operacije Hamasa.

Snažan američki i izraelski pritisak i ucjene nad Ankarom nisu odvratili i uvjerili Tursku da se distancira od Hamasa, što pokazuje tursku predanost Palestinskom pitanju.

Turski šef obavještajne službe također je prisustvovao sastanku, sugerirajući da dvije strane grade jače operativne veze i koordiniraju svoje poteze.

Izrael optužuje Ankaru da je dozvolila Hamasu da sa turskog tla planira napade na Izrael, navodi The Telegraph.

Sa najnovijom eskalacijom u Jerusalemu i Gazi, Turska je daleko ispred svih drugih država pokazala da neće mirno sjediti i posmatrati izraelski teror. Turske vlasti su u prvoj fazi pojačale diplomatske napore da zaustave izraelsku agresiju nad Palestincima dok je predsjednik Recep Tayyip Erdogan telefonirao s čelnicima Jordana i Kuvajta.

U tim pozivima Erdogan je razgovarao o napadima Izraela na džamiju Al-Aksa, pojas Gaze i palestinske civile s jordanskim kraljem Abdullahom II i kuvajtskim emirom šeikom Nawafom Al Ahmadom Al Sabahom.

U saopćenju predsjedništva Turske navodi se da je Erdogan rekao Abdullahu i Al Sabahu da bi Turska, Jordan i Kuvajt trebali zajedno raditi na ublažavanju tenzija. Paralelno s tim, katarski mediji poput Al Jazeere izvještavaju širom svijeta o napadima izraelskih snaga nad palestinskim civilima, što u Izraelu stvara nelagodu.

Ukoliko sukobi sa izraelskim snagama u Jerusalemu potraju, i napadi na Gazu ne budu zaustavljeni, može se očekivati ozbiljnija kriza između Turske i Jordana sa Izraelom. Također, Izrael rizikuje sukobe sa Hezbollahom i Iranom, kao i sa širokom unutrašnjom pobunom arapske populacije, koja nije nezanemariva.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021