Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Izrael upozorio svoje nuklearne naučnike na mogući iranski napad

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Fotografija: Jolanda Flubacher/WORLD ECONOMIC FORUM)

Iran bi mogao ciljati izraelske interese u susjednim zemljama, izjavio je Netanjahu

Izraelske vlasti upozorile su u petak svoje nuklearne naučnike, koji rade u izraelskom reaktorskom postrojenju Dimona, na moguću iransku odmazdu, nakon atentata na glavnog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha prošle sedmice.

Prema izvještajima informativne mreže Izraelske medijske korporacije, vlasti su uputile poruke upozorenja starijim zaposlenicima, uključujući i one bivše iz reaktora Dimona, da budu oprezni u svojim rutinskim aktivnostima.

Iranski zvaničnici smatraju Izrael odgovornim za ubistvo Fakhrizadeha, obećavajući da se neće odreći odmazde za njegovu smrt.

U četvrtak je izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio da bi Iran mogao ciljati izraelske interese u susjednim zemljama.

Ranije u srijedu, američki je dužnosnik otkrio da Izrael stoji iza atentata na glavnog iranskog nuklearnog naučnika, dodajući da je američka administracija znala za napad prije nego što je izveden.

Fakhrizadeh je peti istaknuti iranski nuklearni naučnik koji je ubijen od 2010. godine, a Iran je za ove napade optužio Izrael.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021