Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Izrael pod nadzorom CENTCOM-a: Integracija Izraela sa Arapskim državama

Šef američke Centralne komande general Kenneth McKenzie, tadašnji direktor Zajedničkog štaba, održava medijsku konferenciju za novinare u Pentagonu, 16. novembra 2017. godine (Fotografija: Američko ministarstvo odbrane/ Dominique A. Pineiro)

U sklopu nedavnih sporazuma o normalizaciji između Izraela i nekoliko arapskih država, američko Ministarstvo odbrane najavilo je da će uključiti Izrael u svoje Centralno zapovjedništvo ili CENTCOM, objavio je Jerusalem Post.

Pentagon je promjenu najavio u petak, iako se navodno već godinama govori o premještanju Izraela iz Evropske komande u CENTCOM, a još se više se o tome govorilo posljednjih sedmica.

U svojoj najavi, Pentagon je taj potez nazvao “znakom promjene političkog okruženja na Bliskom istoku”.

CENTCOM, jedno od 11 jedinstvenih borbenih zapovjedništava Ministarstva odbrane SAD-a, odgovorno je za zapovjedanje i kontrolu svih američkih vojnih snaga na Bliskom Istoku, uključujući Egipat, kao i Srednju Aziju i dijelove Južne Azije.

U vrijeme osnivanja CENTCOM-a 1983. godine, većina zemalja u njegovom području odgovornosti nije priznavala Izrael kao državu. Budući da bi bilo nemoguće zajednički održavati vojne vježbe i stvarne operacije između jevrejske države i većine drugih zemalja CENTCOM-a, Izrael je ušao u zonu odgovornosti američke komande za Evropu, sa sjedištem u Njemačkoj.

Sada, u svjetlu bilateralnih odnosa Izraela s bivšim sovjetskim republikama Srednje Azije, mirovnog sporazuma iz 1994. godine s Jordanom i nedavnih sporazuma o normalizaciji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom, situacija je sasvim drugačija.

“Ublažavanje tenzija između Izraela i njegovih arapskih susjeda nakon Abrahamovog sporazuma pružilo je stratešku priliku Sjedinjenim Državama da usklade ključne partnere protiv zajedničkih prijetnji na Bliskom istoku”, navodi se u priopćenju ministarstva odbrane.

“Izrael je vodeći strateški partner Sjedinjenih Država, a to će otvoriti dodatne mogućnosti za saradnju s našim partnerima iz Centralnog zapovjedništva SAD-a, istovremeno održavajući snažnu saradnju između Izraela i naših evropskih saveznika.”

Glavna “zajednička prijetnja” na koju se poziva u izjavi je Iran, koji se sve češće sukobljavao s odlazećom Trampovom administracijom otkako je predsjednik Donald Trump 2018. godine povukao Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine između Teherana i zemalja P5 + 1 – pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačke.

Čime se bavi CENTCOM i zašto je uključivanje Izraela u njegovo područje odgovornosti važno?

Kada je osnovan, CENTCOM je preuzeo Zajedničku radnu grupu za brzo raspoređivanje vojnih snaga, koja je osnovana 1979. godine kao mobilne snage koja su se mogle poslati u regije sukoba.

Potreba za američkim snagama na Bliskom istoku, posebno naftom bogatom zaljevskom regionu, postala je očita početkom 1970-ih, u kojima su se događali sukobi koji su doveli do visokih cijena nafte i racionalizacije u Sjedinjenim Državama.

Osnivanje CENTCOM-a uslijedilo je nakon talačke krize u američkoj ambasadi u Iranu i na početku iransko-iračkog rata. Njegovo glavno sjedište nalazi se izvan regije, u zračnoj bazi MacDill u Tampi na Floridi.

Komanda sada ima i drugi štab, u zračnoj bazi Al Udeid u Kataru. SAD su uspostavile vojne baze u regiji uključujući Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar, kao i oko 2.500 vojnika u Iraku i približno jednak broj u Afganistanu.

Zapovjedni prioriteti CENTCOM-a, koji su navedeni na njegovoj web stranici, uključuju: odvraćanje Irana, rješavanje sukoba u Afganistanu posredstvom pregovora, kampanja protiv ISIL-a u Siriji i Iraku, suzbijanje prijetnje bespilotnih letjelica koje se koriste za prijevoz krijumčarene robe, hemikalija ili drugog eksplozivnog / oružanog tereta, kao i ograničavanje naoružavanja interno raseljenih osoba i izbjeglica.

Zapovjedništvo je bilo uključeno u mnoge regionalne operacije od 1990-ih godina do danas.

Pro-izraelske grupe godinama su pozivale Pentagon da Izrael uključi u CENTCOM kako bi sarađivali u borbi protiv Irana, izvijestio je The Wall Street Journal, koji je prvi izvijestio o odluci Pentagona prošle sedmice.

Ovaj potez mogao bi učvrstiti odnos Izraela s arapskim zemljama između kojih su nedavno normaliziovani odnosi, a potaknut će još veću saradnju između Izraela i zaljevskih država u borbi protiv prijetnji koje dolaze iz Irana, navodi se u izvještajima.

To neće biti prvi put da CENTCOM sarađuje s Izraelom. CENTCOM je s Izraelom izveo nekoliko zajedničkih vojnih vježbi koristeći avione F-35, uključujući tri takve vježbe u 2020. godine.

Uključivanje Izraela u sastav CENTCOM-a pokreće potencijalni problem: Šta bi se dogodilo ako bi se odnosi između Izraela i Arapskih država u regiji ponovo pogoršali ili u potpunosti propali?

Također treba napomenuti da najutjecajnija zaljevska arapska država, Saudijska Arabija, još nije normalizirala odnose sa jevrejskom državom.

Nacrt zakona koji su prošlog mjeseca predstavili sedam republikanskih senatora, pod nazivom Izraelski zakon o reklasifikaciji CENTCOM, trebao bi zahtijevati od američkog ministarstva odbrane da razmatra premještanje Izraela iz zone djelovanja EUCOM-a u zonu CENTCOM-a.

Prijedlog nacrta zakona poslan je Odboru za vanjske odnose u okviru Senata na razmatranje 8. decembra 2020. godine. Izraelski ministar odbrane Benny Gantz pohvalio je odluku da se Izrael premjesti u zonu CENTCOM-a.

“Ova promjena dodatno će pojačati saradnju između izraelske vojske i oružanih snaga SAD-a u suočavanju s regionalnim izazovima, zajedno s ostalim prijateljima s kojima dijelimo interese.”

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021