Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Italija blokirala prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Italijanski ministar diplomatija Luigi Di Maio (Fotografija: Twitter)

Italijanski ministar vanjskih poslova izjavio je da je obustava isporuke naoružanja bila neophodna radi zaštite ljudskih prava

Italija je blokirala izvoz naoružanja u Saudijsku Arabiju i UAE, saopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova, nakon upozorenja aktivista i parlamentaraca o upotrebi oružja kojim se krše ljudska prava u Jemenu.

„Ovo je čin koji smo smatrali neophodnim, i jasna poruka mira koja dolazi iz naše zemlje. Za nas je poštivanje ljudskih prava neraskidiva obaveza “, rekao je italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio u svojoj izjavi.

Humanitarne organizacije pozdravile su odluku kao “historijsku”, jer će omogućiti potpunu blokadu prodaje oružja zemljama Zaljeva.

Italijanska mreža za mir i razoružanje, koalicija organizacija koje se bore protiv italijanske prodaje oružja, objavila je da će tim potezom zaustaviti isporuku najmanje 12.700 bombi.

2018. godine italijanski premijer Giuseppe Conte je najavio da njegova vlada želi obustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji zbog njene umiješanosti u rat u Jemenu i ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

“Prezadovoljni smo”, izjavila je zastupnica Demokratske stranke Lia Quartapelle, komentirajući taj potez.

“Mreža protiv upotrebe oružja i katolička udruženja neko su vrijeme usmjerila pažnju na kršenje ljudskih prava u Jemenu.”

Ranije ove sedmice, američki predsjednik Joe Biden također je izdao privremenu obustavu u prodaji oružja Saudijskoj Arabiji i UAE dok je njegova administracija krenula u reviziju izvoza.

“Ova zajednička vizija pomaže nam da poboljšamo novi dijalog sa SAD-om za uravnoteženije upravljanje odnosima na Mediteranu”, dodala je Quartapelle.

Italijanska odluka je došla upravo u trenutku kad je bivši premijer Matteo Renzi, koji je nedavno uvukao italijansku vladu u političku krizu izlaskom njegove stranke Italia Viva iz vladajuće koalicije, bio u posjeti Saudijskoj Arabiji kako bi govorio na investicijskom forumu.

Objavljeni video snimci prikazuju kako Renzi hvali “velikog” Mohammeda bin Salmana, prijestolonasljednika Saudijske Arabije, sa izjavom kako bi: “Saudija mogla biti mjesto za novu renesansu u budućnosti.”

Posjeta je izazvala kontroverzu u Italiji, jer je blokirana prodaja bila dio ukupnog izvoza od 20.000 projektila dogovorenog 2016. godine s Renzijevom vladom.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021