Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Iranski vrhovni vođa odobrio je kampanju informacijskog rata tijekom američkih izbora

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Hamnei se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 23. Novembra 2015. godine (Fotografija: khamenei.ir)

Hezbollah i Rusija su također širili dezinformacije kako bi pokušali utjecati na predsjedničke izbore 2020. godine, kaže se u novoobjavljenom izvješću američke obavještajne službe

Iranski vrhovni lider Ali Khamenei vjerojatno je odobrio napore Teherana da utječe na predsjedničke izbore 2020. godine u Sjedinjenim Državama, prema objavljenom izvješću američke obavještajne službe.

Teheranska kampanja “višestrukog” dezinformiranja nastojala je potkopati ponovni izbor predsjednika Donalda Trumpa uglavnom putem društvenih mreža, prema izvještaju koji je sastavio ured nacionalnog obavještajnog direktora, Avril Haines.

Iranski cyber akteri pokrenuli su i lažnu kampanju sa email poštom, predstavljajući sebe kao desničarske aktiviste dok su prijetili glasačima Demokratske stranke u nekoliko američkih država, što je prošle godine razotkrio John Ratcliffe, dok je vršio dužnost direktora nacionalne obavještajne službe.

Iako se u izvješću kaže da Teheran nije težio izričito promovirati kandidaturu predsjednika Bajdena, nastojao je “potkopati povjerenje javnosti u izborni proces i američke institucije, te posijati podjele i pogoršati društvene napetosti u SAD-u”.

Rusija se također našla u izvješću, gdje se sumnjiči da je poduzela još veće korake na podrivanju američkog izbornog procesa. Američka obavještajna zajednica procijenila je da je sam predsjednik Vladimir Putin autorizirao i nadzirao napore na dezinformacijama, uključujući i napore obavještajnih službi Kremlja da siju dezinformacije o predsjedniku Bidenu.

Moskovske obavještajne službe distribuirale su lažne i obmanjujuće informacije o Bidenu pokušavajući utjecati na američke medije, dužnosnike i istaknute ličnosti – uključujući neimenovane ličnosti bliske Trumpu i njegovoj administraciji, navodi se u izvješćima.

Izvještaj je također utvrdio da su se vlade Kube i Venezuele također nastojale umiješati u izbore u manjem obimu. Suprotno prijašnjim informacijama, Kina nije navedena kao akter koji je sudjelovao u informacijskom ratu za vrijeme američkih izbora i predsjedničke kampanje.

Hassan Nasrallah, glavni sekretar Hezbollaha, također je podržao određene mjere kako bi se spriječio Trumpov ponovni izbor, vjerojatno “kao jeftino sredstvo za ublažavanje rizika od regionalnih sukoba”, zaključuje se u izvješću.

U izvještaju nije navedena procjena učinkovitosti stranih mješanja u američki izborni proces.

Trumpova administracija napustila je nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine i nametnula Teheranu značajne ekonomske sankcije, istovremeno šireći vojni i obavještajni pritisak na interese Islamske Republike na Bliskom istoku.

Izvor: Al-Monitor

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021