Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Iranska osveta: Kako je Iran naoružao palestinske grupe protiv Izraela?

Politički vođa Hamasa, Ismail Haniyeh, drži govor na skupu u Teheranu, 11. februara 2012. godine (Fotografija: AP / Vahid Salemi )

Iran je decenijama unazad počeo naoružavati palestinske frakcije. Međutim, iranska pomoć posljednjih godina posebno je značajna


Iran je prvi put uspostavio veze s Hamasom i grupom Palestinski islamski džihad osamdesetih godina prošlog stoljeća. Iran je od tada pružao sredstva, oružje i obuku članovima grupa. Iran je u Gazu prebacio nekoliko vrsta artiljerijskih raketa – uključujući rakete Fajr 3 i Fajr 5, kao i M302 prvobitno proizvedene u Siriji.

Od 2006. godine Teheran se sve više fokusira na snabdijevanje svojih regionalnih saveznika i posredničkih (proxy) grupa, uključujući palestinske frakcije, znanjem i opremom za lokalnu proizvodnju raketa. Zapovjednici Islamske revolucionarne garde (IRGC) javno su naglašavali da su im prioriteti poboljšati sposobnost njihovih saveznika da upravljaju raketama koje su isporučili Iranci i istovremeno ih proizvode.

“Umjesto da im damo ribu ili ih naučimo da love ribu, mi smo svoje saveznike i prijatelje naučili kako se pravi udica i oni sada posjeduju raketne sposobnosti i tehnologije”, izjavio je general Amir Ali Hadžizade, zapovjednik zračnih snaga iranske revolucionarne garde (IRGC), tokom intervjua u januaru 2021. godine. “Danas Palestinci ispaljuju rakete umjesto da bacaju kamenje.”

Također postoje naznake da Iran lokalno dizajnira i proizvodi jednostavne raketne sisteme za proizvodnju u mjestima poput Gaze i Iraka.

Hamasov raketni arsenal (Ilustracija: Fabian Hinz)

Prebacivanje naoružanja preko Sudana i Egipta prema Gazi

Historijski gledano, Iran je krijumčario oružje preko Sudana, gdje su snage iranske revolucionarne garde posjedovale skladišta i gdje se mogla odvijati raketna proizvodnja za palestinske frakcije. Odatle su rakete prebacivane preko Egipta kroz tunele sa Sinajskog poluostrva u Gazu. No, u posljednjih nekoliko godina krijumčarenje oružja tim putem postalo je otežano.

Rute kojima Iran krijumčari oružje u Gazu

Egipat je zatvorio ili uništio mnoge tunele od 2013. godine. Iran i Sudan imali su dobre odnose još od 1980-ih, ali od 2015. godine Sudan se počeo približavati Saudijskoj Arabiji, glavnom iranskom regionalnom rivalu. Kartum je 2016. godine prekinuo diplomatske odnose s Teheranom. Ipak, postoje naznake da se krijumčarenje nastavlja kroz neotkrivene tunele i morskim putem.


Jačanje palestinskih sposobnosti posljednjih godina

Grupe poput Hamasa i Palestinskog islamskog džihada su značajno poboljšale taktiku, kao i sposobnost lansiranja velikih količina raketa posljednjih godina. Tempo lansiranja raketa i ispaljivanja čitavih salvi prema udaljenim ciljevima – uključujući Tel Aviv (70 km ili 45 milja od Gaze) – u maju 2021. godine bio je bez presedana. Lansiranja su također predstavljala pravi test mogućnosti za izraelski Iron Dome, izraelski sistem protivraketne odbrane koji presreće rakete kratkog dometa. Izgleda da je većina raketa lansiranih iz Gaze domaće proizvodnje.

Palestinske grupe su predstavile nekoliko novih raketnih sistema. Hamas je predstavio raketu Ayyash 250, dometa 250 km (155 milja), raketu najvećeg dometa ikad prikazanu u Gazi. Iako je proizvodnja ovakve rakete tehnički impresivna iz ugla Hamasa, vojni značaj ograničen je izuzetno malom preciznošću i činjenicom da su najvažniji ciljevi u Izraelu mnogo bliži Gazi. Na primjer, Jerusalem je od Gaze udaljen samo 77 km (48 milja).

Ono što je najvažnije, Hamas i Palestinski islamski džihad još nisu prikazali da posjeduju precizno vođene rakete, što bi dramatično poboljšalo vojnu efikasnost raketa. Možda najzanimljiviji sistem oružja, otkriven tokom sukoba, bio je samoubilački kamikaza dron pod nazivom Shehab, koji predstavlja prvu instancu precizno navođene municije u Gazi. Kamikaza bespilotna letjelica, može letjeti blizu cilja i eksplodirati u blizini ili se detonirati pri udaru, što je predstavljalo veliki rizik za izraelske snage u okruženju.

Opremajući palestinske frakcije, Iran je, možda prvi put u svojoj historiji, pokazao Izraelu kako može ugroziti sigurnost izraelske države tamo gdje to gotovo niko nije očekivao.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021