Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Iran, Rusija i Turska nastavljaju mirovne pregovore o Siriji

Iran, Rusija i Turska pokrenuli su novu rundu pregovora u formatu iz Astane između delegata Sirijske vlade i predstavnika opozicionih grupa, nekoliko mjeseci nakon što su unutar-Sirijski mirovni pregovori prekinuti usred pandemije koronavirusa

U ruskom gradu Sočiju u utorak je počeo 15. sastanak visokih eksperata tri države koje su garant Sirijskog mirovnog procesa, uz prisustvo delegacije UN-a.

Na dvodnevnom sastanku očekuje se da će Turska, Rusija i Iran razgovarati o situaciji na terenu u Siriji i političkom procesu, kao i naporima na izradi novog ustava za zemlju.

Garanti procesa iz Astane sastat će se u 15-tom krugu sirijskih mirovnih pregovora u Rusiji, nakon nedavnih neuspjeha sirijskog ustavnog odbora u Ženevi, što je prvi takav sastanak od kraja 2019. godine.

Krajem januara, Geir Pedersen, specijalni izaslanik UN-a za Siriju, nazvao je januarski sastanak odbora u Ženevi “razočaranjem”.

Govoreći o Sirijskom režimu koji odbacuje kompromis koji je prihvatila Sirijska opozicija, Pedersen je izjavio da se “ne može tako nastaviti”.

Očekuje se da će pitanje odbora biti u fokusu ovosedmičnih razgovora u Sočiju.

Sastanci Sirijskog Ustavnog odbora, koji su započeli u oktobru 2019. godine sa 150 članova, prvi su konkretan korak u izradi novog ustava za određivanje budućnosti Sirije.

Iako se određivanje datuma za naredne ustavne pregovore čini teškim, očekuje se da će se na sastancima u Sočiju ponovo intenzivno razgovarati o sastanku odbora.

Osim samita i sastanaka ministara vanjskih poslova, sastanak u Sočiju bit će prvi put da se delegacije visokih diplomata sastanu kako bi ocijenile situaciju od 14. runde sirijskih mirovnih pregovora iz decembra 2019. godine.

Pedersen je rekao da će prisustvovati razgovorima u Sočiju ako situacija sa pandemijom to dopusti.

Mirovni proces u Astani za okončanje Sirijskog sukoba pokrenut je u januaru 2017. godine na inicijativu Turske, Rusije i Irana.

Sastanci država-garantora iz Astane takođe doprinose unapređenju diplomatskog procesa koji vode Ujedinjene nacije u Ženevi.

Ruski specijalni izaslanik za Siriju, Aleksandar Lavrentiev, također je rekao da sudionici mirovnih pregovora u Siriji u Sočiju razmatraju načine za suzbijanje štetnih posljedica jednostranih američkih i zapadnih sankcija protiv Sirije.

SAD odbile pozive Rusije da prisustvuje sastanku u Sočiju

U međuvremenu, Sjedinjene Države odbile su poziv Rusije da pošalju predstavnika na sastanak.

“Rusija je poslala poziv Sjedinjenim Državama da učestvuju u pregovorima u Sočiju, ali je Washington odbio ponudu”, dodao je Lavrentiev.

Rusija ističe saradnju Teherana i Moskve na rješavanju Sirijske krize

Odvojeno, iranska delegacija na sastanku u Sočiju, koju je predvodio Ali Asghar Khaji, viši pomoćnik iranskog ministra vanjskih poslova za politička pitanja, održala je sastanke s nizom delegacija na marginama mirovnih pregovora u Siriji.

Nadalje, iranska i turska delegacija insistirale su na tome da ne može biti vojnog rješenja za sirijski sukob.

Dvije strane razgovarale su o najnovijoj situaciji na terenu, uključujući razvoj događaja u sjevernoj provinciji Idlib, kao i o političkom procesu u Siriji, ističući rad Ustavnog odbora.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021