Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Hamasove rakete digle u zrak izraelski plinovod, 26 Izraelca ranjeno u napadima

Pripadnici vojnog krila Hamasa

Izraelski protivraketni sistemi nisu uspjeli zaustaviti masovne raketne napade Hamasove Al-Qassam brigade. Rakete su uzrokovale eksplozije širom Izraela i desetke ranjenih, prema informacijama iz medija


Plinovod izraelske državne energetske kompanije pogođen je raketnim napadom, jer protivraketni sistem Iron Dome nije uspio presresti projektile kasno u utorak, izvijestio je Reuters pozivajući se na izjavu izraelskog državnog zvaničnika i zvaničnika iz energetskog sektora.

Video koji je emitovao Kanal 12 pokazao je kako se plamen diže iz, čini se, plinskih instalacija u blizini izraelskog grada Ashkelona, južno od Tel Aviva.

Hamasova brigada Al-Qassam obećala je da će grad pretvoriti u “pakao” zasipajući ga velikim brojem projektila, tvrdeći da su u samo pet minuta ispalili 137 raketa prema Aškelonu i obližnjem Ašdodu.

Obljavljeno je da su preko 90% nedavnih raketa iz Gaze presreli protivraketni odbrambeni sistemi Iron Dome (Čelične kupole), izjavio je ranije glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus.

Izraelski borbeni avioni i jurišni helikopteri izveli su više od 130 udara na vojne ciljeve u enklavi, izjavio je Conricus. Izraelski zvaničnici potvrdili su da su ubili 15 zapovjednika Hamasa, dok je palestinska grupa pod nazivom “Islamski džihad” potvrdila da su ubijena i njena dva visokorangirana člana.

26 Izraelaca je ranjeno jer Iron Dome ne uspijeva zaustaviti rakete

Izraelski sistem protuzračne odbrane Iron Dome nije uspio zaustaviti masovni napad Hamasovih raketa, objavili su u utorak lokalni izraelski mediji.

U međuvremenu, broj Izraelaca ranjenih raketama popeo se na 26.

Hamas je u ponedjeljak upozorio Izrael da povuče sve snage iz kompleksa džamije Al-Aksa i okruga Sheikh Jarrah u istočnom Jerusalemu, gdje je prisilno protjerivanje palestinskih porodica potaknulo bijesne proteste Palestinaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je Hamas “prešao crvenu liniju” gađajući Jerusalem i obećao da će jevrejska država “odgovoriti silom”.

“Ovo je poruka koju neprijatelj mora dobro razumjeti: ako odgovorite, mi ćemo odgovoriti, a ako eskalirate, eskalirat ćemo,” odgovorili su izraelskom premijeru iz Hamasove Al-Qassam brigade.

Specijalni koordinator Ujedinjenih nacija za bliskoistočni mirovni proces, Tor Wennesland, pozvao je obje strane da zaustave sukobe, jer bi moglo doći do “rata punih razmjera”.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021