Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Grčki borbeni avioni F-16 uznemiravali turski istraživački brod u Egejskom moru

Grčki borbeni avion F-16 koji je učestvovao u grčko-američkoj vojnoj vježbi u istočnom Mediteranu južno od Krete, 24. augusta 2020. (Fotografija: AFP)

Četiri borbena aviona F-16 koji pripadaju grčkom ratnom zrakoplovstvu ometali su rad turskog istraživačkog broda TCG Cesme, dok je obavljao hidrografsko nučno-tehničko istraživanje u međunarodnim vodama u sjevernom Egejskom moru

Brod koji bi trebao nastaviti s radovima u regiji do 2. marta bio je na meti grčkih borbenih aviona u blizini ostrva Lemnos u sjevernom dijelu Egejskog mora.

Jedan od četiri grčka borbena aviona uznemiravao je turski istraživački brod koristeći “chaff” protumjere na udaljenosti svega 2 nautičke milje od turskog plovila.

Turska strana tvrdi da je odgovorila na poteze grčkih borbenih aviona koji su preletjeli tursko plovilo na nadmorskoj visini od 1.000 metara, dodali su izvori.

Komentarišući incident, ministar odbrane Hulusi Akar također je rekao da je to još jedna vrsta uznemiravanja koju je Turska nekada viđala od svojih grčkih susjeda i dodao da je odgovoreno grčkoj strani.

“Po ovom pitanju naš stav, odlučnost i stvari koje ćemo poduzeti su jasne. Niko u to ne bi trebao sumnjati”, dodao je ministar Akar.

Tursko Ministarstvo odbrane nedavno je objavilo saopštenje u kojem navodi da je Grčka nastavila provokativnu retoriku i beskompromisni stav otkako su održani razgovori u januaru, dodajući da Atina svojim primjedbama obmanjuje međunarodnu zajednicu.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Grčka je prošle sedmice protestirala zbog turskog slanja istraživačkog broda TCG Cesme u regiju, te je događaj okarakterisala kao “nepotreban” potez. Atina tvrdi da iako se brod nalazio u međunarodnim vodama, nadležnost za izdavanje pomorskih uputa u tom dijelu Egejskog mora pada na Grčku.

Aktivnosti istraživačkog broda TCG Cesme nisu uključivale istraživanje okeanskog dna što je “u potpunosti u skladu s Bernskim sporazumom iz 1976. godine”, tvrde izvori iz Ankare kritizirajući primjedbe grčke strane.

Turski izvori istakli su da je Atina nedavno sprovodila slične aktivnosti.

Izvori su ukazali da grčke izjave kojima se tvrdi da Turska podiže tenzije ne odražavaju istinu i da Ankara “sa žaljenjem i zaprepaštenjem posmatra primjedbe, koje su očito osmišljene da zavaraju međunarodnu zajednicu“.

Izjava iz turskih izvora dolaze u peroodu kada dva saveznika unutar NATO-a nastavljaju razgovore o dugogodišnjem pomorskom sporu.

Nakon petogodišnje pauze i višemjesečnih napetosti, grčki i turski zvaničnici sastali su se u Istanbulu 25. januara kako bi razgovarali o problemima u sklopu istražnih razgovora.

Sastanak u Istanbulu završen je nakon nekoliko sati ali dvije zemlje nisu uspjele postići dogovor oko niza starih pitanja, uključujući opseg njihovih kontinentalnih pojaseva. Međutim, dogovoreno je da se ponovo sastanu u Atini.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021