Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Grčka mornarica kreće u nabavku višenamjenskih američkih ratnih brodova

Reprezentativna fotografija MMSC fregate prilagođena za grčku mornaricu (Fotografija: Lockheed Martin)

Američka kompanija za odbranu, zrakoplovstvo i napredne tehnologije Lockheed Martin trebala bi krenuti sa proizvodnjom fregata za grčku mornaricu što bi Grčkoj donijelo “ekonomsku priliku”, navodi se u saopštenju te kompanije

„Radimo na tome da pomorsku sposobnost prenesemo helenskoj mornarici, a ekonomsku priliku Grčkoj s višenamjenskim ratnim brodom. Ove sedmice naš je tim posjetio grčka brodogradilišta kako bi razgovarali o tome kako možemo biti partneri u isporuci ove sposobnosti Grčkoj ”, objavila je kompanija na Twitteru u petak.

Kompanija je također podijelila sliku na kojoj je prikazan tim Lockheed Martina tokom njihovih posjeta brodogradilištima u Grčkoj.

 

Prethodno je u izvještaju grčkog lista Kathimerini rečeno da je Grčka predložila promociju transnacionalnog sporazuma za kupovinu višenamjenskih fregata (Multi-Mission Surface Combatant-MMSC).

Rečeno je da će ugovor uključivati ​​isporuku četiri fregate, modernizaciju četiri postojeće fregate, njemačke proizvodnje, klase MEKO, i sudjelovanje grčkih brodogradilišta u razvoju nove američke fregate klase FFG (X).

MMSC je varijanta priobalnog ratnog broda američke mornarice (LCS). Prema informacijama na zvaničnoj stranici Lockheed Martina, konfiguracija sposobnosti broda osmišljena je tako da odgovori na potrebe kupaca.

„Ako mornarici trebaju veće protuzračne ili protupodmorničke sposobnosti, dizajn broda može se izmijeniti kako bi udovoljio tim potrebama. To zaista može biti prilagođeni brod za helensku mornaricu. MMSC je sposoban nositi oružje koje će Grčkoj donijeti prednost. Američka mornarica već je uložila u značajne sposobnosti za svoju flotu, a helenska mornarica će imati koristi od različitih sistema naoružanja i senzora koji su već integrirani u MMSC “, navodi se u saopštenju na web stranici kompanije.

Fregata koristi kombinovani pogonski sistem na dizel i gas. Ima domet od 5.000 nautičkih milja i može postići brzinu iznad 30 čvorova (34.5 mph).

4. marta, američki ambasador u Atini rekao je da je Vašington spreman razgovarati s Grčkom o prodaji američkih fregata i borbenih aviona F-35, ako ona to želi.

Na konferenciji za novinare, Geoffrey Pyatt rekao je da je trenutna modernizacija 84 grčka aviona F-16 “vrlo važna” jer će pripremiti grčko ratno zrakoplovstvo za tranziciju na F-35.

Međutim, dodao je da će kompaniji Lockheed Martin trebati pet godina da razvije infrastrukturu potrebnu za isporuku borbenih aviona F-35 za Grčku.

Govoreći o fregatama, rekao je da SAD čeka na zahtjev s grčke strane.

“Mi ne prodajemo samo metal! Američki prijedlog za fregate kojim će opremiti grčku mornaricu platforma je koja će pomoći u daljnjem produbljivanju strateških grčko-američkih odnosa”, izjavio je tada Pyatt.

Nabavka fregate bila bi u skladu s planom Grčke za jačanjem svojih mornaričkih sposobnosti do 2030. godine, iako je povećana potrošnja Grčke za odbranu bila u središtu kritika usred efekta pandemije na ekonomiju zemlje koja ovisi o turizmu.

Još u decembru prošle godine, Alexis Tsipras, čelnik ljevičarske stranke Siriza, oštro se obrušio na grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa zbog odluke njegove vlade da poveća vojnu potrošnju usred ekonomske krize.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021