Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Grčka je primila prvu isporuku francuskog borbenog aviona Dassault Rafale

Prvi isporučeni grčki borbeni avion Dassault Rafale (FOTO: Dassault Aviation)

Ceremonija primopredaje prvog grčkog borbenog aviona Rafale održana je u zračnoj bazi ISTRES na jugu Francuske.


U bliskoj budućnosti, grčkom ratnom zrakoplovstvu će se pridružiti dodatnih 17 francuskih višenamjenskih borbenih aviona, što će rezultirati jačanjem njihovih operativnih sposobnosti. Ceremoniji primopredaje prisustvovao je šef grčke vojske, general Konstantinos Floros, koji je naglasio da je Rafale proizvod grčkih napora da kontinuirano jačaju svoje sposobnosti odvraćanja, kako bi osigurali grčki zračni prostor na najuvjerljiviji način.

“Ovaj vrlo snažan borbeni avion sa svojim impresivnim sposobnostima koje svi vrlo dobro znamo, kao i brojem misija koje može poduzeti, i nudi našoj zemlji jasnu stratešku prednost i dovodi grčke oružane snage u novu eru”, naglasio je Floros. Dodao je da je sporazum o kupovini aviona Rafale “opipljiv dokaz odličnih bilateralnih odnosa između Francuske i Grčke”

Ceremonija primopredaje prvog grčkog borbenog aviona u francuskoj zračnoj bazi Isres, na jugu Francuske (FOTO: Grčko ministarstvo odbrane/Twitter)

Grčki ministar odbrane, Nikolaos Panagiotopoulos, prisustvovao je takođe ceremoniji primopredaje u zračnoj bazi u Istresu, na jugu Francuske, opisujući događaj kao “prekretnicu za grčko ratno zrakoplovstvo”.

Grčka je u januaru potpisala ugovor o kupovini francuskih borbenih aviona Dassault Rafale u vrijednosti od 2,3 milijarde eura (2,7 milijardi dolara), uključujući 12 polovnih i šest novih aviona, koje će proizvesti kompanija Dassault Aviation. Oni bi trebali biti isporučeni u roku od dvije godine, počevši od ovog mjeseca.

Prema sporazumu, grčko ratno zrakoplovstvo očekuje da će od Francuske dobiti šest dvomotornih borbenih aviona do kraja 2021. godine, te narednih 12 krajem 2022., kako bi u ljeto 2023. godine imali ukupno 18 operativnih borbenih aviona, navodi Greekcitytimes.

Kupovina je dio programa modernizacije grčke vojske i dolazi u periodu napetih odnosa sa susjednom Turskom. Dva NATO saveznika se spore oko niza pitanja, uključujući granicu u Egejskom moru i istočnom Sredozemlju, te su čak tri puta od sredne 1970-tih dolazili na ivicu rata.

U nedavnom intervjuu, francuski ambasador u Grčkoj, Patrick Maisonnave, naglasio je da su prijetnje Grčkoj prijetnje Evropi, te da Grčka može računati na pomoć od strane Francuske u bilo kojem slučaju, alaudirajući na napetosti sa Turskom.

Gostujući u jednoj emisiji, šef turske odbrambene industrije Ismail Demir je odgovorio na pitanje o grčkoj nabavci francuskih borbenih aviona Rafale, u kontekstu vojne ravnoteže u Mediteranu i Egejskom moru.

„Šutimo o komentarima u vezi s promjenom ovog odnosa snaga (sa Grčkom). Neka misle da se odnos snaga promijenio. Ne priželjkujemo to, ali onog dana kada bude trebalo snagu pokazati na terenu, vidjet će ko ima moć.”

Prije početka primopredaje borbenih aviona Grčkoj od strane Francuske, Turska je održala zračnu vojnu vježbu pod nazivom “Anadolijski orao-21”, u kojoj su sudjelovali Pakistan, Katar i Azerbejdžan. U vježbi su sudjelovali katarski borbeni avioni Dassault Rafale, te su piloti turskog ratnog zrakoplovstva izbliza imali priliku da uvježbavaju zračne manevre sa katarskim pilotima. Katar je takođe potpisao sporazum sa Turskom o dugoročnom raspoređivanju ovih borbenih aviona u Turskoj, što je izazvalo veliko razoračenje u grčkoj javnosti.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021