Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Gerhard Schroder: Turska će biti dio Novog svjetskog poretka

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder (Fotografija: Olaf Kosinsky)

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroder u svojoj knjizi tvrdi da će Zapad izgubiti ukoliko se silama poput Turske bude suprostavljao s “mentalitetom Hladnog rata”

Bivši kancelar Njemačke, u svojoj najnovijoj knjizi „Letzte Chance“ (Posljednja šansa), izjavio je da bi se Evropa trebala suočiti s novom realnošću na istočnom Mediteranu.

Gerhard Schroder, poznat kao socijaldemokrata, trenutno je savjetnik Rothschild investicione banke, kao i predsjednik njemačkog nogometnog kluba Hannover 96.

Definirajući najnoviju situaciju u Turskoj kao “nepobitnu dominantnu silu” na istočnom Mediteranu, 77-godišnji bivši kancelar je napisao,

“Evropa bi trebala prihvatiti činjenicu da je Turska postala dominantna sila na Istočnom Mediteranu. Bez obzira sviđa li im se ovo ili ne. “

U knjizi čiji je koautor Gregor Schollgen, profesor historije koji predaje na univerzitetima u New Yorku, Oxfordu i Londonu, Schroder je skrenuo pažnju na potrebu za Novim Svjetskim poretkom.

Posvećujući određeni dio knjige Turskoj, Kini i Rusiji, napisao je da:

„Novi svjetski poredak koji nam je potreban posljednja je šansa Zapada. Turska, Kina i Rusija važni su akteri svjetske politike. Zapad će izgubiti ako se prema tim zemljama bude odnosio sa mentalitetom Hladnog rata. “

Komentirajući povišene tenzije između Evropske unije i Turske, bivši kancelar bio je kritičan, rekavši da je kontrast s Turskom i Zapadom rezultat pogrešne politike Europske unije.

“Mi Evropljani, posebno Nijemci, gledali smo na ovu zemlju (Tursku) i njene građane na ponižavajući i pretenciozan način.”

Podvlačeći želju svoje zemlje za uključivanjem Turske kao članice EU bloka, Schroder je rekao:

„Od sporazuma iz Ankare 1963. godine, nijedna druga država osim Njemačke nije otvorila Turskoj perspektivu članstva u EU. Ali, osim posljednje ere [Socijaldemokratske partije Njemačke] SPD-Zelenih, nijedna od njih nije bila iskrena [s Turskom]. “

Ističući odnos Evrope prema Turskoj i “taktiku odgađanja” EU članstva Ankare, Schroder je također rekao da je odnos prema članstvu Turske nedopustiv.

“Tražiti od Turske da ispuni uvjete za liberalizaciju viznog režima i odgađati važan napredak u pregovorima o članstvu u EU, istovremeno znači reći:” Ne želimo vas “, naglasio je bivši kancelar.

Prema mišljenju Schrodera, pitanje je neovisno od političke moći u Turskoj.

„Razmišljanje da će nova vlada koja će na vlast doći nakon [turskog predsjednika] Recepa Tayyipa Erdogana, koja će razmotriti globalnu politiku zemlje i odustati od toga da bude sila na istočnom Mediteranu, je samo „ne poznavanje krede od sira “. Turska neće uraditi ovo. “

Turski potencijal u postizanju mira na Bliskom Istoku

U svojoj knjizi bivši političar skreće pažnju na potencijalne uloge Turske u trenutnim sukobima kao posrednika u miru na Bliskom istoku. Također, kao primjer ističe ulogu Ankare u slučaju Sirije, rekavši da tamošnji rat ne može završiti bez pomoći Ankare i Moskve.

“Turska ima ključnu ulogu u Siriji,” tvrdi Schroder.

Dodao je da je era turskih ministara i predsjednika koji su u ponižavajućim okolnostima stajali u čekaonicama u Bonu ili Berlinu završena.

Komentirajući dalje prijetnje stranih sila Turskoj, Schroder je rekao da se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sa samopouzdanjem suočio s ekonomskim prijetnjama bivšeg američkog predsjednika Trumpa oslanjajući se na poboljšane domaće kapacitete na brojim poljima.

Navodeći razloge koji stoje iza samopouzdanja Turske protiv takvih prijetnji stranih velikih sila poput SAD-a, dodao je, „Prvo je američka vojska ovisna o bazama Incirlik i Kurecik. Drugo, Turska sada ima zapaženu industriju oružja. Oni proizvode i prodaju vlastite bespilotne letjelice. “

Također je dodao da oružna industrija Ankare i ovisnost nekih zemalja o tom oružju sve više približavaju Tursku ka cilju da bude vodeća sila u Istočnom Mediteranu.

Izvor: TRT World

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021