Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Francuska odbila zahtjev za modernizacijom pakistanskih borbenih aviona i podmornica

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i indijski premijer Narendra Modi

Hindustan Times izvještava kako je Francuska odbila zahtjev za modernizacijom naoružanja iz Pakistana, navodeći da brine o interesima New Delhija, kao svog strateškog saveznika

Francuska je odbila zahtjev Pakistana za modernizacijom pakistanske flote borbenih aviona Mirage, protuzračnih odbrambenih sistema i podmornica klase Agosta 90B, što je posljedica glasnih kritika premijera Imrana Khana upućenih francuskom predsjedniku Emanuelu Macronu.

Francuska je također tražila od Katara, jedne od zemalja koje su kupile francuske borbene avione Rafale, da ne dozvoli tehničarima porijeklom iz Pakistana da dolaze u dodir sa francuskim avionoma, zbog zabrinutosti da bi tehničke informacije o avionu mogle procuriti u Islamabad, što bi moglo biti iskorišteno protiv Indije.

Poznato je da je Pakistan u prošlosti dijelio vitalne odbrambene podatke s Kinom, navodi Hindustan times.

Pariz je već sve zahtjeve za azil iz Pakistana stavio pod detaljni nadzor, imajući u vidu zategnute odnose između dvije zemlje i incident napada nožem ispred nekadašnje kancelarije kontroverznog magazina Charlie Hebdo.

U septembru je Ali Hassan, 18-godišnjak pakistanskog porijekla, izbo dvije osobe nožem ispred stare kancelarije časopisa, nesvjestan činjenice da se časopis iselio na drugu lokaciju.

Indijskom ministru vanjskih poslova, Harshu Vardhanu Shringli, za vrijeme posjete Francuskoj, rečeno je o odlukama francuske vlade, za vrijeme njegove posjete Parizu 29. oktobra, nakon što je New Delhi stao na stranu Francuske, braneći predsjednika Macrona pred kritikama iz Pakistana i Turske.

Francuska je također uvjerila indijskog ministra da je vrlo osjetljiva na sigurnosne zabrinutosti svog strateškog saveznika

Odluka francuske vlade, da odbije modernizaciju borbenih aviona Mirage III i Mirage 5, mogla bi ozbiljno utjecati na sposobnosti pakistanskog ratnog zrakoplovstva, koje je ima oko 150 borbenih aviona Mirage, koje je proizvela francuska kompanija Dassault Aviation. Međutim, samo polovina aviona je ispravna.

Pakistan je decenijama kupovao francuske avione Mirage, od kojih su neki kao polovni nabavljeni od trećih država, prema izvještaju AFP-a za 2018. godinu.

Diplomate u New Delhiju i Parizu rekli su za Hindustan Times da je Pakistan nedavno zatražio od Francuske modernizacije, kako bi borbeni avioni ostali u zraku.

Zahtjev je odbijen“, rekao je jedan diplomata u Parizu.

Odbijen je i sličan zahtjev za modernizacijom francusko-italijanskog sistema protuzračne odbrane, koji pakistanske snage koriste.

Diplomate su rekle da je Francuska odbila i treći zahtjev Pakistana za nadogradnjom podmornica klase Agosta 90B sistemom pogona neovisnim o zraku (AIP), što bi pakistanskim podmornicama omogućilo da duže ostanu pod vodom.

Pakistan ima tri podmornice Agosta 90B: Khalid, Saad i Hamza.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ranije je odbila sličan zahtjev Pakistana za isporukom AIP sistema, za nadogradnju podmornica, zbog navodne pakistanske uloge u promicanju terora, posebno zbog nesaradnje Islamabada u identifikaciji počinilaca terorističkog napada na njemačku ambasadu u Kabulu u maju 2017. godine.

Odluke francuske vlade uslijedile su nakon što se pakistanski premijer, Imran Khan, pridružio oštrim kritikama protiv predsjednika Macrona, zajedno sa turskim predsjednikom Recep Tayyipom Erdoganom, povodom Macronovih stavova o objavljenim karikaturama.

Premijer Khan nastavio je sa svojim oštrim kritikama otvorenim pismom liderima zemalja sa većinskom muslimanskom populacijom, u kojem se tražilo da se ujedine protiv „rastuće islamofobije u nemuslimanskim državama“.

Pakistanska nacionalna skupština otišla je korak dalje u donošenju vladine rezolucije koja je zahtijevala opoziv pakistanskog ambasadora u Parizu.

Izvor: Hindustan Times

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021