Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

EU planira poslati vojnu misiju u Libiju, kako bi suzbijala turski utjecaj u zemlji

Pomorska vojna vježba u Mediteranu u okviru operacije IRINI (FOTO: Twitter/IRINI)

Libijski mirovni proces zahtijeva veliko razoružanje i demobilizaciju, navodi se u internom dokumentu vanjske službe EU koji je procurio u javnost


Evropska unija planira poslati vojnu misiju u Libiju kako bi ojačala utjecaj bloka kao strane supersile, navodi se u dokumentu koji je procurio u javnost.

Libijski mirovni proces zahtijeva razoružavanje velikih razmjera, demobilizaciju i reintegraciju snaga, kao i temeljnu reformu sektora sigurnosti, navodi se u internom dokumentu vanjske službe EU od 1. jula, kojega je objavio internet portal EUobserver.

Inspekcija teretnog broda u okviru pomorske operacije IRINI, koja ima za cilj zaustaviti dotok oružja prema Libiji (FOTO: Twitter/IRINI)

Navodi se da će EU uskoro završiti planove za veliku operaciju u sjevernoj Africi u narednim mjesecima, s ciljem zaustavljanja trgovine ljudima i oružjem u regiji.

“U tom kontekstu treba razmotriti angažman EU ZBOP-a [Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike], kako ne bi cijelo područje aktivnosti u vojnom domenu prepustili trećim državama,” dodaje se.

Podvlačeći da su libijske vlasti izrazile potrebu za podrškom EU-a na libijskim granicama, uključujući i na jugu, navodi se da to može otvoriti mogućnost dobivanja prava preleta za sredstva vazdušnog nadzora EU-a nad libijskim teritorijem, ako se libijske vlasti slože.

EU se nada da će na ovaj način uspjeti neutralisati turski utjecaj u Libiji, stavljajući poseban fokus na poništavanje sporazuma o pomorskom razgraničenju između Libije i Turske. Ukoliko libijska vlada dozvoli evropskim državama kontrolu libijskog zračnog prostora, glavna meta evropskih presretača mogao bi postati turski zračni transport prema ovoj zemlji.

Prošle godine je turski ministar odbrane, Hulusi Akar, naglasio da operacija IRINI nema nikakvu pravnu osnovu, jer se odvija bez ikakvog službenog zahtjeva legitimne Vlade Nacionalnog jedinstva (GNA).

Akar je u izjavi objasnio da se kontrola pristupa morem ne može smatrati embargom na oružje, već blokadom aktivnosti legitimne vlade, uz istovremeno pružanje podrške Haftarovim snagama.

Libija je nedavno svjedočila pozitivnoj dinamici u zemlji, nakon napretka u pregovorima u kojima su se suparničke strane 5. februara dogovorile o jedinstvenoj i privremenoj izvršnoj vlasti koja će vladati do izbora, koji su planirani krajem godine.

Libijci se nadaju da će nova vlada okončati građanski rat, u kojem se Libija našla od svrgavanja i ubistva Muamera Gaddafija 2011. godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021