Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Erdogan: Sporazum između Grčke i Egipta je “ništavan”

Kako su tenzije rasle od otkrića značajnih rezervi nafte i plina u istočnom Sredozemlju, Kairo i Atina potpisali su pomorski sporazum kojim se krše prava Turske, Libije i Kiparskih turaka

“Ništavni” pomorski sporazum koji je upravo najavljen između Kaira i Atine nema uticaja na pitanje ekskluzivnih ekonomskih zona u istočnom Mediteranu, izjavio je u petak turski predsjednik.

“Sporazum između Grčke i Egipta je bezvrijedan”, rekao je Recep Tayyip Erdogan novinarima u Istanbulu, nakon džuma namaza u džamiji Aja Sofiji.

“Ne treba razgovarati sa onima koji nemaju prava, posebno u pomorskim jurisdikcijama”, dodao je Erdoğan.

Egipat je u četvrtak objavio da je potpisao bilateralni sporazum s Grčkom o pomorskom razgraničenju između dviju države u istočnom Sredozemlju.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske je također u četvrtak osudilo sporazum Grčke i Egipta o ekskluzivnim ekonomskim zonama u Istočnom Mediteranu.

Ističući kako Grčka i Egipat nemaju zajedničke pomorske granice, Ministarstvo vanjskih poslova je navelo da je takozvani pomorski sporazum ništavan i nevažeći za Ankaru.

”Takozvano demarkacijsko područje je locirano na Turskom kontinentalnom pojasu, kako je prijavljeno UN-u”, navelo je tursko ministarstvo.

Saopćeno je kako je Egipat sa prethodnim dogovorom koji je 2003. potpisao s grčkom administracijom na Kipru, već odustao od 11.500 kvadratnih kilometara svog kontinentalnog pojasa. Navodi se kako Egipat posljednjim takozvanim sporazumom opet gubi pomorsku jurisdikciju, a narušavaju se i prava Libije.

Turska se dugo protivila naporima raznih država da je isključe iz zakonite pomorske jurisdikcije, koja pripada Turskoj, uprkos tome što ima najdužu obalu u istočnom Sredozemlju.

Ovim naporima su posebno pokušali oduzeti Turskoj prava na istraživanje energetskih resursa u regiji, dok je Turska tražila da se kroz zajednički dogovor dođe do poštene raspodjele pomorskog teritorija.

“Libija neće dopustiti kršenje svojih pomorskih prava”, izjavio je na Twitteru glasnogovornik libijskog ministarstva vanjskih poslova Mohammed al-Qablawi.

Al-Qablawi je ponovio predanost Libije memorandumu o razumijevanju, koji se odnosi na razgraničenje i pomorske jurisdikcije potpisan sa Turskom.

“Konvencija UN-a o pomorskom pravu je jasna”, izjavio je Mesut Hakkı Caşın, profesor prava na istanbulskom univerzitetu Yeditepe, dodajući da je Turska obavijestila UN o svom sporazumu s Libijom, o čemu su se dogovorile vlade obje zemlje.

Caşın je nadalje naglasio da Turska nije odstupila od NAVTEX-a, kako je jednostavno zaustavila svoje aktivnosti bušenja u svrhu poboljšanja odnosa s Evropskom unijom i konstruktivnog dijaloga s Grčkom.

“Ipak, Grčka je ta koja sabotira odnose”, rekao je, podvlačeći da Turska također ima podršku regionalnih zemalja, pa čak i kruga unutar Egipta, koji podržava sporazum između Turske i Libije.

“Vjerujem da je odluka Egipta bila samo politička”, istaknuo je stručnjak za pravo, rekavši kako je Kairo sklopio nepovoljan ugovor s Grčkom.

“Otoci Meis i Rodos nemaju pravo na ekskluzivne ekonomske zone”, pojasnio je Caşın. Pozivajući se na Kastellorizo (Meis), jedan od najmanjih grčkih otoka u Egejskom moru, koji je samo dva kilometra udaljen od turske obale.

Prošlog novembra Turska i Libija potpisale su izuzetno važan sporazum o pomorskom razgraničenju između dvije zemlje.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021