Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Erdogan: Odlučni smo zemlju usmjeriti u novi period uspona ekonomije i demokratije

Predsjednik Turske

Turska ulazi u novo razdoblje na polju ekonomije, prava i socijalnog polja, o čemu je predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao prve nagovještaje prošle sedmice tijekom svog govora u parlamentu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da poduzimaju sve potrebne napore, kako bi Turska nastavila sa ekonomskim rastom i progresom, javlja Anadolu Agency.

Odlučni smo našu zemlju usmjeriti u novi period uspona ekonomije i demokratije“, izjavio je Erdogan u obraćanju na 18. sajmu MUSIAD EXPO u Istanbulu, kojem ove godine prisustvuje ograničen broj zvaničnika i privrednika zbog pandemije koronavirusa.

Odlučni smo sadašnje procese preokrenuti u prilike, koristeći trenutne uslove na najbolji mogući način“, dodao je Erdogan te pozvao građane da ušteđevine iz inostranstva prenesu u Tursku.

Posebno je naglasio značaj investicija koje bi bile usmjerene na veću proizvodnju u zemlji.

Turska intenzivira domaće i strane investicije koje donose trajne rezultate u proizvodnji i zapošljavanju“, rekao je turski predsjednik, izrazivši nadu da će Turska nakon pandemije koronavirusa biti još snažnija.

Pokušavamo zaštititi zdravlje našeg naroda i osigurati da se proizvodnja i zapošljavanje nastave bez prekida. Vjerujem da to dvoje možemo postići i izaći iz ove pandemije još snažniji“, izjavio je Erdogan.

Naglasio je da turske vlasti čine sve potrebne napore i pružaju podršku privrednicima kako bi ublažili posljedice globalne pandemije.

“Naša država je mobilizirala sve resurse i kapacitete kako bi održali proizvodnju, izvoz, trgovinu i zapošljavanje. Na ovaj način smo osigurali pomoć i resurse svim segmentima društva, od poslovnog svijeta do naših obrtnika, radnika i građana u potrebi,” rekao je Erdogan, te istakao kako će saradnjom i solidarnošću 83 miliona stanovnika Turske prebroditi sve poteškoće.

Istakao je da će stoga u narednom periodu Ministarstvo trezora i finansija, Centralna banka i druge javne institucije i privatni sektor imati još snažniju saradnju i koordinaciju, dodajući da trenutno rade na pripremama koje će dodatno ojačati ekonomske politike, podići ljestvicu demokratije i sloboda te dovesti do olakšanja u svakodnevnom životu nacije.

“Proveli smo već brojne reforme na polju ekonomije kojima smo ojačali makroekonomske izglede naše zemlje. Nikada nismo stajali sa reformama. Nikada nismo ostali bez volje za promjenom”, poručio je Erdogan.

Podsjetio je da su sveobuhvatnim mjerama i propisima u ekonomiji postigli da Turska napreduje za 27 mjesta na Indeksu lakoće poslovanja nakon čega je zauzela 33. mjesto od 190 zemalja, dodajući da se sada pripremaju za nove reforme i nove ekonomske iskorake.

“Imperativ je da Tursku izvučemo iz spirale kamate, inflacije i deviznog kursa. U suprotnom, morat ćemo neprestano živjeti u raspravi i plaćati cijenu toga. Uvijek to govorim, a i danas ponavljam. Kamata je uzrok, a inflacija posljedica”, rekao je Erdogan, dodajući da će turske vlasti učiniti sve u narednom periodu kako bi otklonili ove ekonomske poteškoće.

Istakao je da je vrlo važno da što više ljudi ulaže u zemlju kako bi mogli nastaviti sa ekonomskim progresom.

“Imate li novac, ide ulaganje. Imate li novac, ide zapošljavanje. Imate li novac, ide proizvodnja. Imate li novac, ide proizvodnja i izvoz, a kada budemo aktivirali ovaj četverostruki mehanizam, vjerujem da ćemo svi zajedno ići naprijed. Mobilizacijom lokalnih i međunarodnih poduzetnika osigurat ćemo da se ubrzaju investicije koje će donijeti trajne rezultate u proizvodnji i zapošljavanju”, kazao je Erdogan.

Dok se Turska približava svojim ciljevima iz 2023. godine, na stotu godišnjicu od svog osnivanja, nada se da će reformama popuniti praznine i riješiti zastoje u pravima i potrebama svojih 83 miliona građana.

Izvor: aa.com.tr

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021