Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Erdogan kaže da bi se mogao sastati s vođom talibana

FOTO: Direktorat za komunikacije turskog predsjedništva

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kasno u srijedu da bi se mogao sastati s liderom talibana, u sklopu napora za okončanje sukoba u Afganistanu. Turske vlasti rade na uspostavljanju dijaloga s talibanima, dodao je Erdogan.


“Relevantne turske institucije trenutno rade dok ne krenemo u razgovore sa talibanima. Možda čak i ja mogu biti u poziciji da primim osobu koja će biti njihov vođa”, rekao je Erdogan tokom zajedničkog TV intervjua koji su uživo prenosili CNN Turk i Kanal D .

Erdogan je rekao da je ranije razgovarao s katarskim liderom, te da su razgovarali o tome na koji način bi se mogla zaustaviti ofanziva koje su pokrenuli talibani, kako bi razvoj situacije usmjerili ka miru.

Ako talibani ne budu stavljeni pod kontrolu, “nećemo moći postići mir u Afganistanu”, ustvrdio je Erdogan. “Najnoviji događaji i stanje afganistanske javnosti zaista su zabrinjavajući”, rekao je Erdogan.

Erdogan je prošlog mjeseca rekao da će Turska razgovarati s talibanima u sklopu mirovnog procesa. “Zašto? Jer ako ne preuzmemo kontrolu nad ovakvim stvarima na visokom nivou, ovaj put u Afganistanu neće biti moguće osigurati mir”, dodao je.

Nasilje je eskaliralo diljem Afganistana jer su se strane snage predvođene SAD-om gotovo povukle nakon 20 godina vojnih operacija. Talibani su brzo zauzeli nekoliko manjih administrativnih okruga, a sada pokušavaju zauzeti i velike gradove. Oni su za šest dana zauzeli devet glavnih provincijskih gradova od vladinih snaga.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da ne žali zbog svoje odluke o povlačenju američkih trupa iz Afganistana. Biden je ustvrdio da se njegovi planovi za vojno povlačenje nisu promijenili, unatoč uspjesima grupe na bojnom polju, naglašavajući da se afganistanski čelnici moraju okupiti kako bi se “borili za sebe i za svoju naciju”.

Dok se NATO povlači, Turska planira ostati u Afganistanu u saradnji sa Pakistanom i Mađarskom

Dok su trupe NATO-a, predvođene SAD-om, spremne za potpuno povlačenje iz ratom razorene zemlje, Turska, čije su snage u Afganistanu oduvijek bile sastavljene od neborbenih jedinica, koje nisu sudjelovale u vojnim akcijama protiv talibana, ponudila se da čuva i vodi međunarodni aerodrom Hamid Karzai u Kabulu nakon povlačenja NATO trupa.

Ankara je vodila razgovore s Vašingtonom o logističkoj i finansijskoj podršci misiji, jer ostaju pitanja o tome kako će se osigurati sigurnost duž glavnih transportnih ruta i na aerodromu. Sigurnost aerodroma ključna je za rad diplomatskih misija izvan Afganistana dok se zapadne snage povlače.

Ankara već šest godina vodi vojne i logističke operacije na aerodromu u Kabulu u sklopu misije “Odlučne podrške” pod komandom NATO-a.

U zamjenu za to, Erdogan je zatražio da se ispune finansijski, logistički i diplomatski uvjeti. Tursko ministarstvo vanjskih poslova također je pozvalo na pravednu raspodjelu tereta s obzirom na to da je “neprekidna i sigurna operativnost aerodroma neophodna za kontinuirano prisustvo diplomatskih misija u Afganistanu”.

Na kraju niza sastanaka s čelnicima NATO-a, na marginama samita alijanse u junu, Erdogan je izjavio da Turska traži uključivanje Pakistana i Mađarske u misiju u Afganistanu, nakon povlačenja snaga NATO-a pod vodstvom SAD-a.

Međutim, talibani su se usprotivili prijedlogu Ankare, rekavši da bi Turska također trebala povući svoje trupe u skladu s dogovorom o povlačenju iz 2020. godine. Erdogan je ranije rekao da je Turska također spremna razgovarati o mirovnom procesu s talibanima.

Ranije tokom dana, dva turska zvaničnika izjavila su za Reuters da Turska za sada još uvijek namjerava upravljati i čuvati aerodrom u Kabulu, nakon povlačenja drugih stranih trupa iz Afganistana, ali prati situaciju nakon brzog napretka talibanskih pobunjenika.

“Za sada se ništa nije promijenilo u pogledu TSK -a (Oružanih snaga Turske) koje preuzimaju kontrolu nad aerodromom u Kabulu. Razgovori i procesi se nastavljaju”, rekao je za Reuters visoki turski zvaničnik.

“Radovi se nastavljaju na temelju pretpostavke da će se preuzimanje dogoditi, ali naravno da se pomno prati situacija u Afganistanu.” U komentarima za strane medije u Islamabadu, pakistanski premijer Imran Khan rekao je, nakon razgovora s turskim ministrom odbrane Hulusijem Akarom, da će se uložiti napori za olakšavanje razgovora između talibana i Ankare.

“Najbolje je da Turska i talibani vode dijalog licem u lice. Obje strane mogu razgovarati o razlozima zašto aerodrom u Kabulu mora biti osiguran”, dodao je Khan. “Zato ćemo razgovarati s talibanima, da iskoristimo svoj utjecaj na njih, kako bi razgovarali licem u lice sa Turskom.”

Turski sigurnosni zvaničnik rekao je da Turska nastavlja procjenjivati razvoj situacije u Afganistanu. “Nema promjena u pogledu preuzimanja kontrole nad aerodromom u Kabulu. Ali situacija u Afganistanu se mijenja iz dana u dan”, dodao je.

Kasnije tokom dana, u saopćenju turskog predsjedništva, navodi se da je Erdogan telefonski razgovarao sa svojim afganistanskim kolegom Ashrafom Ghanijem. Kako se navodi u saopćenju, u pozivu se razgovaralo o bilateralnim odnosima, dok je Erdogan ponovio da će Turska nastaviti podržavati afganistanski mirovni proces.

On je rekao da će Turska nastaviti da stoji uz prijateljski i bratski afganistanski narod kako bi Avganistan što prije postigao mir i stabilnost koje zaslužuje.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021