Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Erdogan: Armenija se mora povući sa azerbejdžanskog teritorija koji je okupirala

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan (Fotografija: en.president.az)

Turski predsjednik pozvao je u ponedjeljak Armeniju da odmah prekine okupaciju azerbejdžanskih teritorija, kazavši kako će mir nakon toga ponovo zavladati u regiji.

“Krizi u regiji koja je započela okupacijom Gornjeg Karabaha mora se stati u kraj”, rekao je Recep Tayyip Erdoğan tokom simpozija o međunarodnom pomorskom pravu i istočnom Mediteranu.

Erdoganove primjedbe uslijedile su nakon što su rano u nedjelju izbili granični sukobi, nakon što su armenske snage gađale azerbejdžanska civilna naselja i vojne položaje u regiji, koja je poznata kao Nagorno-Karabah.

Odnosi između dvije bivše sovjetske nacije napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Gornji Karabah, međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana.

Ponavljajući punu podršku Azerbejdžanu zbog sukoba oko Nagorno-Karabaha, ministar odbrane Turske pozvao je u ponedjeljak Armeniju da se odmah povuče iz okupiranog regiona.

“Armenija mora odmah zaustaviti napade i vratiti plaćenike i teroriste koje su doveli iz inostranstva,” izjavio je Hulusi Akar za Anadoliju

Mnogi teroristi YPG / PKK koji su prošli obuku u Iraku i Siriji prebačeni su u azerbejdžansku regiju Nagorno-Karabah, koju je okupirala Armenija, kako bi obučavali armenske milicije protiv Azerbejdžana i na kraju otvorili novi front protiv Turske, objavili su turski mediji u petak.

Očekuje se da će teroristi pružiti obuku armenskim milicijama za sabotaže, racije i improvizovane eksplozivne naprave (IED), navodi se u izvještaju turskog dnevnog lista Yeni Şafak, pozivajući se na azerbejdžanske medije.

Ranije u septembru, Armenija je predložila da se uspostavi milicija dobrovoljaca nakon tenzija s Azerbejdžanom u regiji Tovuz. Očekuje se da će teroristi YPG / PKK obučavati armenske borce, navodi se u izvještajima.

Armenski ambasador u Iraku Hrachya Poladian navodno je kontaktirao YPG / PKK teroriste u Siriji i Iraku, uvjeravajući ih tako da idu u Nagorno-Karabah zbog obuke.

Teroristi su slijedili nekoliko različitih ruta da bi stigli do svog odredišta, uključujući Iran kao tranzitnu zemlju, navodi se u izvještajima.

Šef tursko-azerbejdžanske Fondacije za prijateljstvo i solidarnost, profesor Aygün Attar, tvrdio je da je Francuska umiješana u transfer YPG / PKK terorista za obuku armenskih milicija. Naglasio je da u Francuskoj postoji centar koji je osnovan isključivo za Armence i YPG / PKK teroriste.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije zahtijevaju povlačenje armenskih okupatorskih snaga.

Minska grupa OSCE-a – kojom su kopredsjedavali Francuska, Rusija i SAD – osnovana je 1992. godine kako bi se pronašlo mirno rješenje sukoba, ali bezuspješno. Prekid vatre je, međutim, dogovoren 1994. godine.

Francuska, Rusija i NATO, između ostalih, pozvali su na hitno zaustavljanje sukoba u okupiranoj regiji.

Prošle sedmice, još jedan azerbejdžanski vojnik ubijen je tokom razmjene vatre s Armenijom na granici, objavilo je u ponedjeljak azerbejdžansko ministarstvo odbrane, dodajući da je vojska Armenije prekršila prekid vatre u regiji Tovuz.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021