Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Egipatski parlament danas glasa o dodjeli mandata Sisijevoj vojsci za intervenciju u Libiji

Pučistički egipatski general Abdel Fattah al-Sisi sa najvišim vojnim generalima egipatske vojske u Kairu

Mostafa Bakri, nezavisni zastupnik i novinar, rekao je da postoji zahtjev da se raspravlja o mandatu egipatske vojske za intervenciju u Libiji, kako će sjednica parlamenta biti održana na zatvorenom zasjedanju

Egipatski parlament će u ponedjeljak na zasjedanju raspravljati i glasati o mandatu predsjednika Abdela-Fattaha El-Sisija da vojno intervenira u Libiji, uslijed porasta tenzija, rekao je glavni zastupnik. Mostafa Bakri, nezavisni zastupnik i novinar. Bakiri je izjavio da postoji zahtjev da se rasprava održi na zatvorenom zasjedanju za javnost.

Do zasjedanja dolazi dan nakon što su informirani izvori izjavili za egipatski Ahram, da se očekuje da će parlament ove sedmice održati sastanak na kojem će se raspravljati o političkoj i vojnoj situaciji u susjednoj Libiji.

Izvori su rekli da će rasprava biti praćena glasanjem za mandat El-Sisija da vojno intervenira u Libiji, kako bi pomogao Haftarovim snagama da zadrže Sirte i Jufru, kao Sisijevu “Crvenu liniju”.

El-Sisi se u četvrtak susreo s čelnicima libijskih plemena u Kairu, gdje su ga pozvali da ovlasti egipatske oružane snage “da intervenišu kako bi zaštitili nacionalnu sigurnost Libije i Egipta ukoliko vide neposrednu opasnost za obje zemlje”.

Predsjednik El-Sisi rekao je da će to učiniti nakon što dobije odobrenje egipatskog parlamenta.

Zastupnici su za Ahram izjavili da se El-Sisijeve riječi podudaraju sa članom 152. ustava Egipta, koji kaže da je “predsjednik Egipta vrhovni vođa oružanih snaga. On neće objavljivati ​​rat ili slati Oružane snage izvan državnih granica da izvršavaju borbene misije, bez da prvo ne zatraži mišljenje Nacionalnog vijeća odbrane i odobrenje dvotrećinske većine zastupnika. ”

Egipat, UAE i Rusija podržavaju pučističkog generala Halifu Haftara na istoku Libije, dok UN, Turska, Katar i Italija podržavaju GNA kao međunarodno priznatu vladu iz Tripolija.

Do tenzija dolazi mjesec dana nakon što je Sisi upozorio da Kairo ima legitimno pravo da intervenira u susjednoj zemlji, kako bi “povratio sigurnost i stabilnost” nakon što su snage GNA razbile pokušaje Haftarovih snaga da okupiraju glavni grad.

El-Sisi je rekao da će vojnu intervenciju egipatskih snaga u Libiji “voditi libijska plemena”, naglasivši da je libijski front Sirta i Al-Jufre “crvena linija” za egipatsku nacionalnu sigurnost.

Izjave egipatskog predsjednika uslijedile su nekoliko sedmica nakon što su El-Sisi, Haftar i predsjednik  parlamenta u Tobruku Aguila Saleh najavili mirovnu inicijativu, nazvanu Kairsku deklaraciju, za prekid građanskog rata u Libiji.

Plan u Kairu sastavljen je nakon neuspjeha ofanzive koju je Haftar pokrenuo u aprilu 2019. godine sa ciljem zauzimanja glavnog grada Libije, čime je GNA povratila kontrolu nad većim dijelom Libije na sjeverozapadu zemlje.

Izvor: Ahram

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021