Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Egipat suspendovao saradnju sa Rusijom oko izgradnje nuklearne elektrane, najavljeno otkazivanje kupovine SU-35

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah El-Sisi i američki državni sekretar Anthony Blinken u Kairu 26. maja 2021. godine (FOTO: Egipatsko predsjedništvo)

Sastanci sa ruskom kompanijom ROSATOM održavali su se s egipatskim ministarstvom za električnu energiju, ali su pauzirani zbog napetosti oko velike etiopske brane na Plavom Nilu.


Egipat je pauzirao tehničke sastanke s ruskom državnom kompanijom za nuklearnu energiju ROSATOM, zaduženom za izgradnju nuklearne elektrane El-Dabaa prema ugovoru iz 2017. godine, saopćili su egipatski izvori. Sastanci sa ROSATOM trebali su biti održani s egipatskim ministarstvom za električnu energiju, objavio je u ponedjeljak Al-Araby Al-Jadeed.

Izvori navode da je napetost u odnosima između dvije zemlje nastala zbog velike etiopske renesansne brane, i Moskve, koja je pokazala jasan stav podrške prema Etiopiji.

To je “utjecalo na tehničke sastanke vezane za izgradnju nuklearne elektrane El-Dabaa”. Prema informacijama kompanije ROSATOM, izgradnja elektrane El-Dabaa mogla bi koštati čak 21 milijardu dolara.

Egipatski izvori navode da su tehnički predstavnici državnog ministarstva za električnu energiju i zvaničnici zaduženi za nuklearnu energiju zaustavljeni prije odlaska u Moskvu. Trebali su otputovati u Rusiju kako bi razgovarali o dogovoru o izgradnji postrojenja El-Dabaa.

Odluka o zabrani ove posjete uslijedila je nakon ruske podrške Etiopiji u sporu oko brane na Nilu, kao i vijesti da je Moskva postigla dogovor o vojnoj saradnji sa Etiopijom.

Egipat je najavio da će obustaviti sporazum s Rusijom o kupovini borbenih aviona Su-35, neposredno prije nego što je Kairu trebala biti isporučena prva pošiljka.

Državni sekretar Antony Blinken obavijestio je svog egipatskog kolegu Sameha Shoukryja da Vašington nije zadovoljan egipatskim sporazumom o nabavci naoružanja iz Rusije, naglašavajući da bi to mogli dovesti do američkih sankcija protiv Kaira.

Još 2019. godine Kairo je s Moskvom postigao dogovor vrijedan dvije milijarde dolara za nabavku oko 20 borbenih aviona Su-35. Uprkos oštrim reakcijama iz Kaira oko izgradnje nuklearne elektrane El-Dabaa, izvori tvrde da je ovo samo pokušaj vršenja pritiska na Moskvu da podrži Egipat, dok Etiopija dovršava svoje drugo punjenje brane.

I Egipat i njegov susjed Sudan žestoko se protive projektu etiopske brane na Plavom Nilu, pravdajući to činjenicom da bi brana mogla smanjiti dostupnost slatke vode za njihove građane, te da bi mogla nanijeti ozbiljnu štetu u pogledu sigurnosti hrane i egzistencije.

Sudan je u subotu saopćio da su zalihe vode iz Plavog Nila nastavile da padaju do polovine, kao rezultat drugog punjenja etiopske brane.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021