Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Egipat nastavlja sa kupovinom ruskog oružja uprkos američkim prijetnjama

Nakon razgovora, Vladimir Putin i Abdel Fattah el-Sisi potpisali su Sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu i strateškoj saradnji između Ruske Federacije i Arapske Republike Egipat. 17. Oktobar, 2018 godine. (Fotografija: Kremlin.ru)

Ruski mediji izvijestili su da je Egipat primio pet naprednih borbenih zrakoplova Sukhoi Su-35, uprkos američkim prijetnjama da će sankcionirati Kairo zbog dogovora sa Rusijom

Rusija je službeno objavila 25. februara da je Egipat primio pet naprednih borbenih aviona Suhoj Su-35. Zvanična medijska agencija ruskog okruga Khabarovsk Krai objavila je da je najvažnije dostignuće vojne fabrike u regiji isporuka pet borbenih zrakoplova Su-35 Egiptu, od 24 aviona koja su dogovorena, unatoč pandemiji COVID-19.

Dana 23. jula 2020. godine, prve fotografije novih egipatskih borbenih aviona Su-35SE snimio je novinar Andrey Neyman kada je pet ruskih aviona, koji su predstavljali prvu seriju egipatsko-ruskog sporazuma o naoružanju, stiglo u ruski grad Novosibirsk. za punjenje gorivom, navodi The Drive.

Su-35S ruskog ratnog zrakoplovstva

Govoreći za vrijeme sajma Dubai Airshow 18. novembra 2019. godine, R. Clarke Cooper, tada pomoćnik državnog sekretara za politička i vojna pitanja, rekao je da je američka vlada, koju su zastupali tadašnji državni sekretar Mike Pompeo i tadašnji ministar odbrane Mark Esper, Egiptu poslala zvanično pismo upozoravajući ga na moguće sankcije ako nastavi s planovima za kupovinu ruskih aviona.

Cooper je rekao da je Egipat svjestan rizika koje će poduzeti kupnjom ruskih zrakoplova jer ga to izlaže mogućim američkim sankcijama i eventualno može onemogućiti buduće kupovine američke opreme, napominjući da su Pompeo i Esper naglasili da bi “bilo koji novi novi ugovor o naoružanju s Rusijom zakomplicirao američku pomoć za odbranu i sigurnost Egipta. ”

Esper i Pompeo uputili su pismo egipatskom ministru odbrane Mohamedu Ahmedu Zakiju. U međuvremenu, Vašington je upozorio zapovjednika egipatskog ratnog zrakoplovstva, generala-potpukovnika Mohameda Abbasa, na posljedice kupovine ruskog naoružanja i zatražio od Kaira da preispita svoje vojne i obavještajne odnose s Rusijom.

General-major Khaled Okasha, direktor Egipatskog centra za strateške studije, izjavio je za Al-Monitor da je nakon uspjeha Egipta u kupovini 24 aviona Rafale od Francuske u februaru 2015. godine, Kairo odlučio nabaviti borbene avione SU-35, kako bi diverzifikovao svoje dobavljače naoružanja, posebno za svoje zračne snage, ne oslanjajući se samo na američko oružje.

Rekao je da su Sjedinjene Države snabdijevale Izrael borbenim avionima pete generacije F-35, te je time Vašington zajamčio vojnu nadmoć i suverenitet Tel Aviva nad regijom. Nabava ove vrste aviona mogla bi ugroziti ravnotežu snaga na Bliskom istoku, posebno nakon što su Sjedinjene Države istovremeno odbile prodati borbene avione F-35 Egiptu, dodao je.

Glavni cilj Egipta sa nabavkom aviona Su-35 je uspostavljanje balansa moći s izraelskim i američkim borbenim avionima

“Zbog toga su se Sjedinjene Države snažno usprotivile ovom dogovoru i zaprijetile sankcijama Egiptu,” poručio je Okasha.

Okasha je naglasio da Egipat ima puno pravo diverzificirati svoje dobavljače oružja, ne oslanjajući se samo na Sjedinjene Države, odbacujući američke prijetnje da će obustaviti vojnu pomoć jer Egipat ima pravo donijeti neovisne odluke.

Dodao je da je Kairo već primio 40 ruskih helikoptera Ka-52 u novembru 2019. godine, što je možda razljutilo Sjedinjene Države, budući da Egipat insistira na provođenju svojih vojnih dogovora s Rusijom bez podvrgavanja diktatu i prijetnjama Sjedinjenih Država.

Američki državni sekretar Antony Blinken izrazio je 23. februara svom egipatskom kolegi Samehu Shoukryju zabrinutost zbog kupovine ruskih aviona Suhoj 35 od strane Egipta. Bivša administracija Donalda Trumpa ranije je upozoravala protiv ovog dogovora, rekavši da će se Kairo izložiti riziku od američkih sankcija prema Zakonu o suzbijanju američkih protivnika CAATSA.

Blinken je također izrazio zabrinutost zbog situacije s ljudskim pravima u Egiptu, naglasivši da će ona biti ključna u bilateralnim odnosima između Sjedinjenih Država i Egipta.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Ammar Ali Hassan, profesor političkih nauka sa Univerziteta u Kairu, izjavio je za Al-Monitor da su američko-egipatski odnosi posljednjih godina prošli kroz mnoge faze i napetosti, do te mjere da je američka pomoć Egiptu obustavljena 2013. godine, kada je bivši demokratski izabrani predsjednik Muhammed Mursi svrgnut u vojnom udaru, te je pokrenut obračun sa pristalicama Muslimanskog bratstva.

„Čak i nakon što je pomoć obnovljena [2015. godine], odnosi između dvije zemlje i dalje su nestabilni. Egipat se u velikoj mjeri oslanjao na Sjedinjene Države da osiguraju oružje, ali [nakon što je pomoć ukinuta], Kairo je shvatio važnost ne oslanjanja samo na Vašington. Osim toga, Sjedinjene Države odbile su isporučiti Egiptu avione F-35 koje je pružio Izraelu kako bi osigurao njegovu vojnu superiornost,” dodao je Hassan.

Izvor: Al-Monitor

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021