Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Dva miliona muslimana Ukrajine dobivaju zvanično priznate vjerske praznike

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski sa predsjednikom Erdoganom za vrijeme njegove posjete Ukrajini

Prema posljednjim informacijama, od predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, muslimani u Ukrajini dobili su radosne vijesti. Lider Ukrajine se priprema da Ramazanski i Kurban bajram proglasi zvaničnim državnim praznikom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se sastao s predstavnicima krimskih Tatara povodom 76. godišnjice progonstva krimskih Tatara, najavio je da se sprema da narednih dana potpiše dekret o dodjeli statusa “službenog praznika” za Ramazanski i Kurban bajram, navodi se u saopćenju Pres Službe za odnose s javnošću ukrajinskog predsjedništva.

“Progon Krimskih Tatara je strašna tragedija”

“Znamo da je progon Krimskih Tatara bila jedna od najstrašnijih tragedija koju su proživjeli. Stotine hiljada krimskih tatarskih porodica prognano je iz svoje domovine. Sjećat ćemo se onih koji su živote izgubili zauvijek”, izjavio je Zelenski, koji je govorio o krimsko-tatarskom egzilu 1944. godine.

500 kuća će biti izgrađeno za porodice Krimskih Tatara

Zelenski je podsjetio da je tokom sastanka s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Kijevu 3. februara dogovoreno da za porodice koje su morale migrirati s Krima bude izrađeno 500 kuća u Hersonu u Ukrajini. Radovi na dodjeli zemljišta i izgradnji kuća nastavljaju se bez ikakvih problema, naglasio da je Zelenski. Prema podacima Ukrajinske vjerske uprave, otprilike 2 miliona muslimana živi u Ukrajini.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021