Connect with us

Hi, what are you looking for?

Američki F-22 Raptor

Bliski istok

Donald Trump odobrio prodaju borbenih aviona F-22 Izraelu, pišu izraelski mediji

Da li je Donald Trump odobrio prodaju najboljeg svjetskog borbenog aviona – F-22 Raptor Izraelu, budući da SAD planiraju prodati borbene avione F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pa čak i Kataru?

Prema izvještajima u izraelskim medijima, američki ministar odbrane Mark Esper rekao je izraelskim zvaničnicima, tokom posjete Izraelu ove sedmice, da je Washington odobrio prodaju stelt borbenih aviona F-22 bliskoistočnoj državi.

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je prodaju aviona F-22 Raptor i precizno navođenih bombi Izraelu, objavili su izraelski mediji pozivajući se na izvještaje londonskog lista Asharq Al-Awsat.

Ranije je, Izrael nerado dao odobrenje SAD-u za prodaju borbenih aviona F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima, jer Izrael smatra da bi ova prodaja umanjila izraelsku vojnu dominaciju u regiji.

UAE i neke druge arapske države razmatrale su nabavku američkih borbenih aviona F-35 i prije mirovnog sporazuma s Izraelom, pri čemu se je Netanjahu više puta protivio bilo kakvoj potencijalnoj prodaji borbenih aviona F-35, navodeći da opskrba oružjem nije bila dio dogovora.

Međutim, nakon sastanka američkog ministra odbrane Marka Espera i izraelskog ministra odbrane Bennyja Gantza, Izrael je prihvatio i odobrio prodaju aviona za UAE.

Izrael je ranije izrazio interes za nabavku F-22, ali Sjedinjene Države su tada to odbile. Sjedinjene Države obustavile su proizvodnju F-22 Raptora 2011. godine i zakonski zabranile njegovu prodaju drugim zemljama.

F-22 Raptor je avion pete generacije i trenutno je jedini lovac pete generacije koji je u operativnoj upotrebi. Osnovna namjena mu je postizenje zračne nadmoći i obaranje neprijateljskih lovaca, ali može nositi i veliki raspon oružja za napade na zemlji.

Ono što F-22 čini moćnim u zraku je krajnja kombinacija stelt karakteristika i aerodinamičnih performansi, omogućavajući mu da ostvaruje neusporedivu borbenu sposobnost protiv drugih aviona.

Američki nacrt zakona predlaže prodaju dugo tražene municije sposobne za penetraciju i uništavanje podzemnih bunkera i objekata, što predstavlja jednu od najvećih prijetnji iranskim podzemnim nuklearnim postrojenjima.

Protubunkerske bombe, koje je Izrael navodno dugo tražio, smatraju se bitnom komponentom u slučaju da Izrael ikad pokuša bombardovati iranska nuklearna postrojenja, od kojih su neka duboko pod zemljom i izvan dometa ubojnih sredstava koja se trenutno nalaze u izraelskom arsenalu, izvijestio je TimesofIsrael.

Kaže se da je ovaj potez pokušaj jačanja izraelske ‘Kvalitativne vojne prednosti’ u regiji, tim što se Izraelu pruža najnovije naoružanje i podrška Sjedinjenih Država.

Demokratski kongresmen Josh Gottheimer, jedan od onih koji se zalaže za prijedlog zakona, rekao je:

“Moramo osigurati da naš saveznik Izrael bude opremljen i spreman za suočavanje sa čitavim nizom prijetnji, uključujući prijetnju nuklearno naoružanog Irana.”

Ukoliko prijedlog bude usvojen, potencijalno će omogućiti SAD-u da proda GBU-57 A / B – precizno vođenu bombu, tešku 14.000 kg i sposobnu da se penetrira kroz 60 metara zemlje ili 18 metara betona, što je čini direktnom prijetnjom bilo kojem podzemnom objektu u susjednim zemljama.

Radi se o najvećoj nenuklearnoj bombi u američkom inventaru.

Isporuka protubunkerskih bombi i F-22 aviona dodatno bi ojačala kapacitete izraelskih zračnih snaga, koje su do danas posjedovale najmoćniji inventar borbenih aviona na Bliskom istoku.

Pročitajte još

Vijesti

Posjeta novog izraelskog premijera Egiptu je prva takva u posljednjih deset godina i dolazi u kritičnim trenucima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Razoružavanje...

Odbrana i naoružanje

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je učestvovalo u velikoj vojnoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti...

Vijesti

“Iranske snage prokrijumčarile su rakete visoke preciznosti u Siriju i sada ih usmjeravaju prema Izraelu,” upozorio je general-major izraelske vojske Tal Kalman. Viši oficir...

Vijesti

Turska i Katar rade na izgradnji objekta za domaće i međunarodne letove, uz podršku turskih specijalnih snaga i sigurnosnih kompanija. Turski tehnički tim stigao...

Vijesti

Kataru će biti isporučeno ukupno 36 primjeraka borbenog aviona F-15QA prema ugovoru vrijednom 6,2 milijardi dolara iz 2017. godine. Boeing je predstavio prvi primjerak...

Vijesti

Azerbejdžan pregovara o kupovini izraelskog oružja u vrijednosti 2 milijarde dolara, objavio je izraelski list Israel Hayom. Azerbejdžan je proteklih godina od Izraela kupio...

Vijesti

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kasno u srijedu da bi se mogao sastati s liderom talibana, u sklopu napora za okončanje sukoba u...

Vijesti

Muškarci su uhapšeni prije tri godine i optuženi za povezanost sa Hamasom i prikupljanje sredstava u njegovo ime. Hamas je izrazio “šok” zbog presude...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021