Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Donald Trump odobrio prodaju borbenih aviona F-22 Izraelu, pišu izraelski mediji

Američki F-22 Raptor

Da li je Donald Trump odobrio prodaju najboljeg svjetskog borbenog aviona – F-22 Raptor Izraelu, budući da SAD planiraju prodati borbene avione F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pa čak i Kataru?

Prema izvještajima u izraelskim medijima, američki ministar odbrane Mark Esper rekao je izraelskim zvaničnicima, tokom posjete Izraelu ove sedmice, da je Washington odobrio prodaju stelt borbenih aviona F-22 bliskoistočnoj državi.

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je prodaju aviona F-22 Raptor i precizno navođenih bombi Izraelu, objavili su izraelski mediji pozivajući se na izvještaje londonskog lista Asharq Al-Awsat.

Ranije je, Izrael nerado dao odobrenje SAD-u za prodaju borbenih aviona F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima, jer Izrael smatra da bi ova prodaja umanjila izraelsku vojnu dominaciju u regiji.

UAE i neke druge arapske države razmatrale su nabavku američkih borbenih aviona F-35 i prije mirovnog sporazuma s Izraelom, pri čemu se je Netanjahu više puta protivio bilo kakvoj potencijalnoj prodaji borbenih aviona F-35, navodeći da opskrba oružjem nije bila dio dogovora.

Međutim, nakon sastanka američkog ministra odbrane Marka Espera i izraelskog ministra odbrane Bennyja Gantza, Izrael je prihvatio i odobrio prodaju aviona za UAE.

Izrael je ranije izrazio interes za nabavku F-22, ali Sjedinjene Države su tada to odbile. Sjedinjene Države obustavile su proizvodnju F-22 Raptora 2011. godine i zakonski zabranile njegovu prodaju drugim zemljama.

F-22 Raptor je avion pete generacije i trenutno je jedini lovac pete generacije koji je u operativnoj upotrebi. Osnovna namjena mu je postizenje zračne nadmoći i obaranje neprijateljskih lovaca, ali može nositi i veliki raspon oružja za napade na zemlji.

Ono što F-22 čini moćnim u zraku je krajnja kombinacija stelt karakteristika i aerodinamičnih performansi, omogućavajući mu da ostvaruje neusporedivu borbenu sposobnost protiv drugih aviona.

Američki nacrt zakona predlaže prodaju dugo tražene municije sposobne za penetraciju i uništavanje podzemnih bunkera i objekata, što predstavlja jednu od najvećih prijetnji iranskim podzemnim nuklearnim postrojenjima.

Protubunkerske bombe, koje je Izrael navodno dugo tražio, smatraju se bitnom komponentom u slučaju da Izrael ikad pokuša bombardovati iranska nuklearna postrojenja, od kojih su neka duboko pod zemljom i izvan dometa ubojnih sredstava koja se trenutno nalaze u izraelskom arsenalu, izvijestio je TimesofIsrael.

Kaže se da je ovaj potez pokušaj jačanja izraelske ‘Kvalitativne vojne prednosti’ u regiji, tim što se Izraelu pruža najnovije naoružanje i podrška Sjedinjenih Država.

Demokratski kongresmen Josh Gottheimer, jedan od onih koji se zalaže za prijedlog zakona, rekao je:

“Moramo osigurati da naš saveznik Izrael bude opremljen i spreman za suočavanje sa čitavim nizom prijetnji, uključujući prijetnju nuklearno naoružanog Irana.”

Ukoliko prijedlog bude usvojen, potencijalno će omogućiti SAD-u da proda GBU-57 A / B – precizno vođenu bombu, tešku 14.000 kg i sposobnu da se penetrira kroz 60 metara zemlje ili 18 metara betona, što je čini direktnom prijetnjom bilo kojem podzemnom objektu u susjednim zemljama.

Radi se o najvećoj nenuklearnoj bombi u američkom inventaru.

Isporuka protubunkerskih bombi i F-22 aviona dodatno bi ojačala kapacitete izraelskih zračnih snaga, koje su do danas posjedovale najmoćniji inventar borbenih aviona na Bliskom istoku.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021