Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Desničari širom svijeta nastoje okriviti muslimane za “širenje koronavirusa”

Muslimani u Sjedinjenim Američkim državama.

Evropa je preživjela nekoliko epidemija i nadamo se da će prebroditi i koronavirus, baš kao i ostatak svijeta. Međutim mnogi kažu da će se post-koronavirusni svijet dramatično promijeniti. Pitanje je kako će se to promijeniti? Da li će doći do rasta siromaštva? Da li će biti većeg zatvaranja preduzeća? Da li će se povećavati socijalna nejednakost? Hoće li krajnja desnica postati snažnija? Što će se dogoditi s demokratijama? Hoće li se autoritarna vladavina nastaviti? I što je najvažnije, hoće li biti rasnih nereda i socijalnih poremećaja u Evropi i šire?

Crveni križ upozorava da bi koronavirusni nemiri mogli “izbiti u bilo kojem trenutku” u evropskim gradovima. Mnogo predviđanja kruži okolo kako se pandemijska kriza produbljuje.

Ali nisu sve loše vijesti. Zapravo, brojimo i mnoge radosne vijesti. Period nakon pandemije mogao bi donijeti zdravije i čistije okruženje, uz formiranje “zajedničkih društava.”

Sa druge strane, autor Britanskog The Independenta, Lizzie Dearden objavljuje informacije kako krajnje desničarske skupine u Britaniji šire lažne vijesti, koristeći ranije snimljene snimke koje pokazuju da su džamije još uvijek otvorene tijekom izolacije, i da bi to moglo prouzrokovati širenje koronavirusa.

Ona upozorava da bi nakon ukidanja ograničenja “opasne” teorije zavjere mogle pokrenuti “valove islamofobnih napada” koje prate postojeću anti-muslimansku mržnju.

Gotovo da je 2.000 britanskih džamija potpuno zatvoreno, jer su mnoge preselile “Ramazan u virtualni svijet”, dok su imami još uvijek u kontaktu s hiljadama britanskih muslimana putem Facebooka, Youtuba i Twittera.

Muslimani nisu sami. Naravno, i kršćani, židovi, budisti, hindusi i sikhi onemogućeni su za prisustvovanje molitvama i ceremonijama na mjestima koja su za to predviđena. Ali svakako je da su džamije u najnepovoljnijem položaju, prvenstveno zbog medijske propagande, jer samoinicijativni i samoproglašeni učenjaci često izvještavaju kao “prodavači mržnje”. Stoga se obični čitaoci s malo ili nimalo znanja o islamu često zbune i pomisle kako su imami i džamije one koje šire mržnju.

U posljednjih nekoliko decenija, popis događaja u koje su neprestano bili upleteni ekstremisti i fundamentalisti je pobudio mržnju protiv Britanskih muslimana. Očito je da svaka žrtva može reagirati s ogorčenjem, posebno oni koji nemaju znanje o islamu.

Još davne 2004. godine, Guardian je objavio, “Britansko neprijateljstvo prema muslimanima moglo bi izazvati nerede “, što se zatim i dogodilo 2011. godine u Birminghamu, kada su muslimanski tinejdžeri brutalno ubijeni.

Prema izvještaju The Guardiana, nakon komentara Britanskog premijera Borisa Johnsona o “burki”, došlo je do rekordnog porasta mržnje protiv muslimana. Poenta je da će se već uspostavljeno neprijateljstvo povećati ukoliko ne bude stavljeno pod kontrolu.

Prethodna iskustva sa pandemijama – Crna smrt ili “Židovska smrt”

Historija nam govori da u događajima kao što su Crna smrt u 14. stoljeću, širenje malih boginja u 16. stoljeću i Španjolska gripa 1918. godine, ranjive skupine najviše nose teret ovih pandemija.

Gledajući unazad, otkrivamo da je židovska zajednica u Evropi proglašena krivom za pojavu kuge i drugih globalnih pandemija.

Samuel K. Cohen analizirao je historijske događaje nakon drugih sličnih kriza u Evropi. Pandemije kontinenta označio je kao “valove bolesti, valove mržnje.” U skladu s tim, Cohenova studija otkrila je “dugoročne pretpostavke da epidemije izazivaju mržnju i krivnju prema ‘drugima’ i da je bilo gore kada su bolesti bile tajanstvene u pogledu njihovih uzroka i lijekova.” Još zabrinjavajuće, otkrio je da je “najsmrtonosnija i razornija bolest u Evropi, Crna smrt 1347–1351. godine, pokrenula masovno nasilje: ubistva Katalonaca na Siciliji, svećenika, prosjaka u Narbonni i posebno progon nad Židovima.”

Mnogo prije širenja COVID-19, nekoliko vodećih studija, članaka i izvještaja otkrilo je gnusnu činjenicu da se nakon svake pandemije tragalo za “žrtvenim janjcima”.

Donald G. McNeil Jr. podsjeća nas da je Crna smrt u srednjovjekovnoj Evropi bila označena kao “Židovska smrt” i da je erupcija svinjske gripe 2009. donijela rasizam i fizičke napade na Meksičku zajednicu.

Dok COVID-19 i dalje izaziva smrt i potiče nervozu, iste stare loše misli kruže oko nas. Opet, radi se o opasnoj igri “krivice”. Američki predsjednik Donald Trump upotrijebio je zlonamjernu frazu “kineski virus”, a mnogi drugi pronalaze “žrtvene janjce”, kako bi prikrili svoje zakašnjele ili neodgovarajuće reakcije na dolazak koronavirusa.

Muslimani kao “žrtveno janje” i oni koji “šire koronavirus”

Trenutno su se muslimani širom svijeta našli u unakrsnoj vatri što se tiče koronavirusa, i optuženi za širenje bolesti u zemljama poput Indije i kontinentalne Europe.

Pitanje koje sebi moramo postaviti je kakav će biti društveno-ekonomski i politički utjecaj na muslimane nakon što se okonča trenutna kriza? Hoće li muslimani biti izloženi uznemiravanju, viktimizaciji i nasilju u post-koronavirusnom svijetu?

To se već događa u trenutnoj krizi, jer su muslimani krivi za širenje bolesti iz Indije u Evropu. Na Twitteru, hashtagovi poput #coronajihad i #NizamuddinMarkaz optužuju globalnu muslimansku propovjedničku grupu Tablighi Jamaat za širenje COVID-19. Izvještaj Buzzfeed News-a otkriva kako je u Indiji “200 miliona muslimana zlostavljano”

Pa kakav je rezultat takvih destruktivnih medijskih kampanja? Jedan musliman je počinio samoubistvo nakon što je pogrešno okrivljen za širenje korone. Mnogim muslimanima, uključujući i teško trudnu muslimanku, odbijen je prijem u bolnice.

Google pretraga naziva “Tablighi Jamaat” donosi desetak članaka, vijesti objavljenih na glavnim kanalima indijskih medija, koji su uglavnom neprijateljski i pristrasni, demonizirajući čitavu indijsku muslimansku zajednicu.

Ovo je samo nekoliko upozorenja kako se historija ponavlja. Dakle, jesmo li spremni suočiti se s većim izazovima pred sobom? Hoće li doći do tih napetosti u konačnici?

Dokazi pokazuju kako su vlade uvijek krile svoje propuste za vrijeme sličnih kriza. U tu svrhu, uvijek su postojale skupine prikazane kao “outsajderi”, “prijetnje” i kao “neprijatelji iznutra”, tako da se može zaključiti da čim završi kriza COVID-19, uspostavljeni pojam “neprijatelja” i “outsajdera” upotrebljavat će se za muslimane, kao krivce za većinu neuspjeha, bili oni ekonomski, socijalni ili politički.

Zamislite, post-koronavirusni svijet u kojem će neki ljudi biti ljuti, ožalošćeni i tužni zbog izgubljenih članova porodice, veće ekonomske nejednakosti i pada zaposlenosti. Sve to može podstaći njihov bijes i pobuditi mržnju prema muslimanima. Prema izvješću Newsweek-a krajnje desničarske skupine planiraju okriviti Islam i muslimane za širenje COVID-19. Nažalost, unatoč tome što se Evropa suočava s opasnostima od epidemije, među evropskim državama postoji jako malo solidarnosti.

Prednosti širenja ovakvih tekstova unaprijed omogućit će vladama i javnosti da se pripreme za dolazeće posljedice COVID-19 krize, informirajući ih o tome kako bi lažne vijesti i teorije zavjere mogle produbiti temeljni rascjep u društvenom tkivu zajednice. Dakle, sada djelujmo, podijelimo i ovaj tekst sa što više ljudi!

  • Autor teksta je Irfan Raja britansko-pakistanski politički analitičar i aktivist za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Tekst je preveden na Bosanski jezik i prilagođen od strane urednika stranice.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021