Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Da li je Turska otkrila rezerve prirodnog gasa u Crnom moru?

Predsjednik Turske

Turska je otkrila energente u Crnom moru, najvjerojatnije prirodni gas, objavio je Bloomberg, nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao da će u petak Turcima dati “dobre vijesti”, koje će tursku naciju uvesti u novu eru.

Također je obećao da će započeti seizmička istraživanja u vodama Mediterana, zbog kojih je pokrenut spor sa Grčkom.

Ministar energetike Fatih Donmez rekao je prošlog mjeseca da je brod za seizmička bušenja pod nazivom Fatih, započeo istraživanje u takozvanoj zoni Tuna-1, blizu crnomorske obale turskog grada Ereglija.

“I ranije je bilo otkrića plina u Crnom moru, ali u ograničenim količinama”, objavio je na Twitteru Timothy Ash, strateg u londonskom BlueBay Asset Management LLP.

S obzirom da na godišnjem nivou uvozi energente u iznosu blizu 50 milijardi dolara, Turskoj je potrebno nešto veliko kako bi ostvarila prevagu, kaže Timothy Ash.

Zona Tuna-1 nalazi se oko 150 kilometara od turske obale, i blizu je područja na kojem se dodiruju pomorske granice Bugarske i Rumunije.

“Mislim da nije iznenađujuće što sve više otkrića dolazi od tamo.”

“Bugarska, Ukrajina, Grčka mogle bi biti među onima koje su vrlo zainteresirane za kupovinu tog plina, ako Turska odluči da ga izvozi,”rekao je Christoph Merkel, direktor Merkel Energy Consultinga

“Ovisno o veličini otkrića, očekujem da će barem dio tranše Turskog toka ostati prazan. Zašto bi Turska nastavila uvoziti plin iz Rusije?” Upitao je Christoph Merkel.

Gasni gigant PJSC Gazprom uspostavio je gasovod pod nazivom “TurkStream” ispod Crnog mora, kako bi povećao svoj tržišni udio u Turskoj i smanjio rusku ovisnost o Ukrajini, kao tranzitnoj državi.

Međutim, zbog neslaganja sa ruskom politikom u Siriji i Libiji, turska strana je posljednje dvije godine naglo smanjila ovisnost o ruskom gasu, zamijenivši ruski plin sa gasom iz Azerbejdžana.

Tursko otkriće dolazi usred teritorijalnih sporova s Grčkom i Kiprom na istoku Sredozemlja, gdje Turska aktivno traži naftu i plin u spornim vodama. Francuska je privremeno povećala svoje vojno prisustvo, kako bi pokušala zaustaviti turske pokušaje, a njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je rekla da je EU zabrinuta zbog povećanih tenzija.

Lideri EU planiraju hitni sastanak u septembru, kako bi raspravljali o situaciji u istočnom Mediteranu, te su naglasili potrebu da se smanje tenzije. Tokom videopoziva u srijedu, 27 šefova država i vlada izrazili su “punu solidarnost s Grčkom i Kiprom i podsjetili su i potvrdili naše prethodne zaključke o ilegalnim aktivnostima bušenja”.

Ukoliko se informacije ispostave tačnim, ovo će dodatno osnažiti podršku Erdoganovoj AKP stranci ali i poziciju Turske u istočnom Mediteranu.

Pored potencijalnih nalazišta energenata u Crnom moru, postoje i druga potencijalna nalazišta gasa blizu turske granice sa Irakom ali i u evropskom dijelu Turske, kažu pojedini energetski stručnjaci.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021