Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Čega se kolonijalisti najviše plaše kada je Turska i Erdogan u pitanju? Nije ono što mislite…

Kada bi vam postavili ovo pitanje, šta biste odgovorili? Turska vojska ili turska domaća proizvodnja naoružanja ili nezavisnost u svakom pogledu? Ne, nijedno od navednog!

Ovih dana izlazi jedna velika istina na vidjelo, to je Turska koja ima snažan uticaj u muslimanskom svijetu! Ali postoji jedan još veći problem za Zapad i Istok, taj uticaj iz dana u dan sve je snažniji.

Koliko god taj uticaj vama izgledao da je baziran samo na vjerskoj povezanosti, veze islamskog svijeta sa Turskom su daleko šire od toga.

Možemo slobodno konstatovati kako je Turska u svakom pogledu najsnažnija i najnaprednija islamska zemlja, upravo je i ovo jedan od razloga zbog kojih države poput Pakistana, Malezije i Indonezije gledaju na Tursku kao lidera.

Zapadne države na većinu muslimanskih država sa ekonomskog aspekta gledaju na način “Jedini dobitnik sam ja! Tvoji resursi i sve vrijedno pripada isključivo meni, jedino ja profitiram“, dok Turska ima drugačiji pristup kao “Obostrana dobit, obostrani profit ili win-win“.

Upravo iz ovoga razloga Turska je prihvaćena od svih afričkih muslimanskih država, Pakistana, Indonezije, Malezije i drugih.

Mnoge nemuslimanske države koje su uvidjele ovo poput Venecuele pristale su na blisku saradnju sa Turskom.

Kada dođemo do modernog naoružanja, ono što muslimanske države kupuju od Zapada košta ogromno bogatstvo. Pored toga Zapad nikada muslimanskim državama neće prodati najnovije naoružanje, i ono što im se čak i proda biva uz razna uslovljavanja.

Recimo kada je Turska pregovarala o kupovini anti-raketnog sistema Patriot, Amerika je nastojala čak i da odredi Turskoj gdje ove sisteme može postaviti.

Upravo ove ucjene i uslovljavanja natjerali su Tursku da započne sa proizvodnjom domaćeg naoružanja koje je spremna da dijeli sa bratskim državama i narodima.

Recimo u slučaju kupovine T-129 Atak helikoptera između Pakistana i Turske, Turska nije prodala samo helikoptere kako to čine neke druge Zapadne države, Turska je pristala i na transfer tehnologije Pakistanu.

To u prevodu znači da će Pakistan nakon nekog vremena i sam biti u mogućnosti proizvoditi svoje helikoptere uz pomoć Turske.

Sada možete shvatiti zašto se islamske države nastoje približiti Turskoj, pored zajedničke vjere sve muslimanske države osnažuju ekonomski, tehnološki i vojno.

Vremenom kako Turska bude sve jača i snažnija, mnoge države će joj se dodatno prikloniti.

Upravo ovaj razvoj događaja najviše plaši Zapadne države. Mnoge arapske države pod pritiskom SAD-a i drugih država okrenule su se protiv Turske, oni koji su to odbili kao Muhamed Mursi, svrgnuti su sa vlasti vojnim udarom.

Pogledajte samo propagandu koja se širi arapskim svijetom protiv Turske, radi se o lažima i podvalama od kojih će korist jedino imati SAD, Evropa i Rusija.

Slična situacija je i na Balkanu, pogledajte medije koji se finansiraju izvana, pogledajte ono što vam govore.

Da li Turska “jača” Srbiju ekonomski ili se iza ovoga krije nešto što mi ne vidimo?

Morate prihvatiti da velike države ne razmišljaju kao pojedinci, Turska priprema teren za narednih 50-100 godina. Neki potezi će vam se činiti nelogičnim ali možda tek za 10 ili više godina shvatite njihovo značenje.

Ako vi ne razumijete zašto Turska investira u Srbiju, pogledajte šta kažu neprijatelji?!

Neprijatelji prijete kako će ponovo napasti Tursku, rušiti džamije i minarete po Istanbulu ukoliko krene zapadno od Istanbula tj. Balkan.

Neprijatelji muslimana vide, razumiju i osjete sve ono što mi ne vidimo. 

Ne budimo od onih muslimana koji su prije stotinu godina pali u iste u zamke i podvale, i na kraju uništili i podijelili Osmansko carstvo kao jedinog zaštitnika muslimana na zemlji.

Znam kako će neki reći “Samo je Allah dž.š je naš zaštitnik”, tačno ali pogledajte koliko je desetina miliona nedužnih muslimana nastradalo zadnjih godina?! Shvatite da Allah neće promijeniti stanje jednog naroda dok se on sam ne promijeni. Mi moramo biti oni koji će napraviti prvi korak.

Šta ste vi uradili za islamsko ujedinjenje? Za početak ne zaboravite podijeliti ovaj tekst!

Autor: Tarık BaşTürk

 

 

 

 

 

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021