Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Britanski ministar: Britanski razarač će ponovo ploviti ukrajinskim vodama

Razarač britanske kraljevske mornarice HMS Defender (Foto: Twitter)

Manje od dana nakon incidenta u kojem su sudjelovali HMS Defender i ruske snage, britanski je ministar izjavio da bi razarač Kraljevske mornarice mogao ponovno ploviti spornim vodama oko Krima


Britanski ministar okoliša George Eustice odbacio je u četvrtak ruske tvrdnje da su na britanski razarač ispaljeni hici upozorenja, ali priznao je da je Moskva možda pokušala prikazati to kroz izvođenje “vojne vježbe” u blizini. Dramatični iskazi očevidaca otkrili su da se razarač našao na meti uznemiravanja od strane ruskih vojnih aviona i mogao se čuti zvuk paljbe ruske mornarice, dok je HMS Defender u srijedu plovio iz Odese prema obali Gruzije.

“Prema međunarodnom zakonu, možete ići najbližom, najbržom rutom od jedne do druge tačke. HMS Defender je prolazio ukrajinskim vodama, mislim da je bio na putu za Gruziju, i to je bio logičan put da krene, ” izjavio je Eustice za Sky News.

“Ovo je sasvim normalna stvar, zapravo je sasvim uobičajeno. Ono što se zapravo događalo je da su Rusi izvodili oružanu vježbu, o tome su prethodno obavještavali, često to rade na tom području. Dakle, mislim da je važno da se ljudi ne zanose “, dodao je.

Upitan hoće li Velika Britanija to ponoviti, rekao je “naravno, da”, dodajući: “Nikada nismo prihvatili aneksiju Krima, to su bile ukrajinske teritorijalne vode.”

Eustice je za njemačke medije rekao da, iako je oružana vježba bila “zvanični razlog” za ruske aktivnosti, “da li je to bilo pokriće za njih da pokušaju prikazati neke tačke, mi ne znamo. “

Britansko Ministarstvo odbrane negiralo je tvrdnje iz Moskve da je ruski patrolni čamac pucao prema britanskom razaraču, kao i da je borbei avion bacio četiri eksplozivne bombe na njegovu rutu kretanja, tokom prolaska kroz Crno more. Ovaj potez dodatno je opteretio ionako teške diplomatske odnose između Londona i Moskve.

Britanska ambasadorica Deborah Bronnert pozvana je u Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi nakon što je Rusija optužila britanski razarač da je “zalutao” u ruske teritorijalne vode. Bivši šef kraljevske mornarice admiral Lord West optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da “laska domaćoj publici”.

Bivši prvi čovjek kraljevske mornarice dao je izjavu za LBC, “Suština je da je Putin stručnjak za dezinformacije i njegovi su postupci vrlo nepromišljeni, a to vidimo već tri ili četiri godine.” Rekao je da je Putinovo ponašanje “zastrašujuće” i “nema sumnje da Defender polaže svoja prava sigurnog prelaska iz jedne luke u drugu.”

Dodao je: “Putin želi laskati svojoj domaćoj publici, želi im reći” nisam li čvrst, pogledajte to, natjerao sam Britaniju da ode “, i zato mislim da su lagali o upozoravajućim hicima prema Defenderu – što oni nisu učinili.”

“Kao i obično, bojim se da Putinova organizacija to laže. Rekao bih da je to ponašanje razbojničke države, ali Rusija ne bi trebala biti razbojnička država.”

Bivši šef armije, general Lord Dannatt rekao je da Putin “testira volju Zapada”. “Pomalo sam iznenađen što ministarstvo odbrane to umanjuje. Nije bilo razumno što su Rusi izazivali HMS Defender na način na koji su to činili. Osnovna tačka je da postoje međunarodni zakoni kojeg se moraju podržati svi. I HMS Defender je imao apsolutno pravo biti tamo gdje je bio jučer,” izjavio je za Sky News.

Najnovije napetosti dolaze usred višemjesečnih tenzija između Moskve i Zapada nakon raspoređivanja ruskih snaga, početkom ove godine, na granici s Ukrajinom. Kremlj – koji je anektirao Krim 2014. – prati kretanje NATO brodova u Crnom moru, za koje smatra da pružaju podršku Ukrajini.

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji, Andrej Kelin, opisao je incident kao “za žaljenje” i ustvrdio da je HMS Defender bio 3 kilometra (1,8 milje) unutar ruskih teritorijalnih voda.

“Nije odgovorio na nekoliko upozorenja, barem su se upozorenja izdavala svakih 10 minuta dok je ulazio u vode, duboko u vode. A onda je zaustavljen dostupnim sredstvima.” Da bi podvukla stav Moskve, ruska ambasada izabrala je sliku Krima kao svoj dnevni post “ruskog” pejzaža.

U međuvremenu, zamjenik ruskog ministra odbrane Sergej Rjabkov upozorio je u četvrtak da je “nepovredivost ruskih granica apsolutni imperativ” i rekao da će biti zaštićeno “svim sredstvima, po potrebi diplomatskim, političkim i vojnim”, navodi se u izjavi Associated Pressa (AP). Upitan šta će Rusija učiniti da spriječi takav upad u budućnosti, Rjabkov je rekao novinarima da će biti spremna da puca u metu ako upozorenja ne budu funkcionirala.

„Možemo se pozivati ​​na razum i zahtijevati poštivanje međunarodnog prava”, rekao je Rjabkov u izjavi ruskih novinskih agencija. „Ako to ne pomogne, možemo baciti bombe i to ne samo na putu, već pravo na metu ako kolege to ne shvataju drugačije. “

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021