Connect with us

Hi, what are you looking for?

Britanske i omanske tenkovske posade fotografisane tijekom vojnih vježbi u Omanu 2018. godine (Fotografija: Twitter)

Bliski istok

Britanska vojska je prisutna na mnogim lokacijama širom Bliskog Istoka

Britanske snage posjeduju 23 vojne baze u Saudijskoj Arabiji, Iraku, Jordanu i drugim državama Zaljeva

Vlada Velike Britanije održava vojno prisustvo na brojnim lokacijama širom Bliskog istoka, prema istraživanju koje je sprovela agencija za istraživačko novinarstvo sa sjedištem u Londonu.

Osoblje britanskih snaga služi na 15 lokacija u Saudijskoj Arabiji i 16 lokacija u Omanu, navodi se u izvještaju koji je objavio Declassified, koji istražuje vanjsku politiku i vojne aktivnosti Velike Britanije.

Velika Britanija upravlja sa 23 vojne baze širom Bliskoistočne regije, uključujući Kipar, i koristi čak 41 vojnu bazu drugih država, kaže se u izvještaju.

Na svjetskom nivou, izvještava Declassified, Velika Britanija je vojno prisutna sa više od 140 baza u 42 zemlje.

Prošle sedmice je britanski premijer Boris Johnson najavio planove za povećanje vojne potrošnje za 16,5 milijardi funti (22 milijarde dolara) tijekom četiri godine, što je porast od više od 10% posto.

Analitičari su primijetili da Johnsonovo obećanje da će nove milijarde usmjeriti prema britanskoj vojsci sadrži malo detalja o načinu trošenja tog novca.

Čini se, međutim, sigurnim da će to povećanje rezultirati time da će britanska vojska imati još veću globalnu prisutnost od one koju je otkrio Declassified.

15 lokacija u Saudijskoj Arabiji

Dalje, izvješća otkrivaju da je vojno osoblje Ujedinjenog Kraljevstva prisutno na 15 ključnih lokacija u Saudijskoj Arabiji.

U glavnom gradu Rijadu britanske oružane snage raspoređene su na nekoliko lokacija, uključujući Centar za zračne operacije, gdje službenici Kraljevskog zrakoplovstva Ujedinjenog Kraljevstva posmatraju i vjerojatno pomažu u zračnim operacijama koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu.

Vlada Velike Britanije optužena je da i dalje isporučuje vojnu opremu Saudijskoj Arabiji za rat u Jemenu, unatoč naredbi Apelacijskog suda u Londonu koja je trebala ograničiti takvu prodaju.

Sud je naredbu izdao uslijed zabrinutosti da je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom odgovorna za smrt više od 8.000 civila od 2015. godine.

Osoblje Kraljevskog ratnog zrakoplovstva, također je prisutno u zračnoj bazi King Fahad u Taifu, zračnoj bazi King Khalid u Khamis Mushaytu, blizu jemenske granice, i u zračnoj bazi King Faisal u Tabuku.

Osoblje britanskih snaga također je prisutno u Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Jordanu, Kuvajtu i Iraku. RAF koristi zračnu bazu Al Minhad u Dubaiju i zračnu bazu Al Udeid u Kataru.

Osoblje Britanske kraljevske mornarice na otvaranju pomorskog postrojenja za podršku u Bahreinu 2018. godine (Fotografija: Kraljevska mornarica)

RAF i Katarske zračne snage upravljaju zajedničkom eskadrilom borbenih aviona Typhoon, sa sjedištem u bazi RAF-a u Lincolnshireu na istoku Engleske. Pola troškova finansira država Zaljeva, ali vlada Velike Britanije ne objavljuje broj katarskog vojnog osoblja koje se tamo nalazi.

U istraživanju je također identificirano 17 odvojenih vojnih postrojenja na Kipru i britanska vojna prisutnost u Džibutiju.

Pojedini izvori kažu da će RAF-ovi transportni avioni sa sjedištem na Kipru možda opskrbljivati britanske specijalne snage u Siriji, iako je tačna lokacija ovih snaga i dalje nepoznata.

U Omanu britanske snage uključuju dio snaga raspoređen u pomorskoj bazi, na poligonu za tenkovsku obuku i mnoštvo vojnika za koje se kaže da su “posuđeni” oružanim snagama zemlje.

Inače, Declassified kaže da je identificirao britanska vojna postrojenja u Singapuru, Brunejima, Australiji, Nepalu i Pakistanu.

Izvještava da postoji britanska vojna prisutnost u šest evropskih zemalja, uključujući Estoniju i Češku, kao i Keniju, Belize i Kanadu.

Izvor: Middle East Eye (MEE)

Pročitajte još

Vijesti

Kao i prošle godine, arapski blok predvođen Saudijskom Arabijom, UAE i Egiptom sudjeluje u vojnim vježbama u istočnom Mediteranu, koje se smatraju usmjerenim protiv...

Vijesti

Američka vojska već drugi put ove godine izvodi masovno povlačenje svoje vojne opreme iz Saudijske Arabije, što su uglavnom odvija daleko od očiju medija....

Vijesti

Kataru će biti isporučeno ukupno 36 primjeraka borbenog aviona F-15QA prema ugovoru vrijednom 6,2 milijardi dolara iz 2017. godine. Boeing je predstavio prvi primjerak...

Vijesti

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kasno u srijedu da bi se mogao sastati s liderom talibana, u sklopu napora za okončanje sukoba u...

Bliski istok

Nakon bombardovanja zgrade u kojoj je bila smještena katarska medijska kuća Al Jazeera u Gazi, Izrael nastoji urušiti ugled države Katar, prikazujući je kao...

Analize i mišljenja

Nesuglasice između dva arapska saveznika rastu iz dana u dan, tim što je Saudijska Arabija sada započela ekonomski rat protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata, što...

Bliski istok

Sjedinjene Države zatvorile su vojne baze u Kataru, u kojima su se nekada nalazila skladišta puna naoružanja, te prebacile preostalo naoružanje u Jordan Američki...

Vijesti

Talibani planiraju predstaviti pismeni mirovni prijedlog afganistanskoj vladi, prema tvrdnjama glasnogovornika talibana Talibani planiraju predstaviti pismeni mirovni prijedlog afganistanskoj vladi već sljedećeg mjeseca, izjavio...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021