Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Borba za utjecaj između Katara i UAE na Afričkom rogu širi se na Somaliland

Somalijskog predsjednika Mohameda Abdullahi Mohameda (D) u Kataru dočekuje Emir Tamim bin Hamad Al Thani (L) tokom zvanične ceremonije dočeka u Dohi 14. maja 2018. godine (Fotografija: Villa Somalia/Twitter)

Katar najavljuje uspostavljanje diplomatskih odnosa i investicije sa Somalilandom kako bi potisnuo utjecaj Ujedinjenih Arapskih Emirata na Afričkom rogu

Katar na Republiku Somaliland gleda kao na ključnog trgovinskog i razvojnog partnera na Rogu Afrike. U skladu s tim, katarska vlada je u poodmakloj fazi planova za otvaranje diplomatske misije u glavnom gradu Somalilanda, Hargeisi, i imenovanju ambasadora na njenom čelu.

Ovo je bio predmet razgovora kada se velika delegacija vlade Katara u nedjelju u Hargeisi sastala sa predsjednikom Somalilanda Museom Bihiem.

Katarsku delegaciju predvodio je zamjenik specijalnog predstavnika premijera i specijalni izaslanik ministarstva vanjskih poslova Katara dr. Mutlaq bin Majed Al-Qahtani.

Za vrijeme razgovora se, između ostalog, razmatralo i otpočinjanje avionskih letova od strane katarske kompanije Qatar Airways između Dohe i Hargeise, što bi otvorilo mogućnosti dolaska katarskih investitora u ovu afričku zemlju.

U skladu s tim, katarska vlada dobila je zeleno svjetlo za buduća ulaganja u Somalilandu.

Nadalje, katarskoj dobrotvornoj organizaciji će biti dozvoljeno da djeluje u Somalilandu i pomaže zemlji da postigne svoje razvojne ciljeve.

Vlada Somalilanda, primajući katarsku delegaciju, saopštila je da pozdravlja korake Katara i da će biti sretna što će raditi sa bilo kojom državom koja poštuje suverenitet Somalilanda.

„Predsjednik Republike Somaliland izvijestio je delegaciju o trenutnom stanju u zemlji i podrijetlu demokratske tranzicije zadnjih trideset godina,” navodi se u saopštenju predsjedništva Somalilanda.

“Na sastanku je razgovarano o tome kako bi dvije zemlje trebale imati dobre odnose, bratstvo i saradnju i da bi Katar trebao imati formalne diplomatske i dobrotvorne urede ovdje u Somalilandu i jačati humanitarnu saradnju,” navodi se dalje u saopštenju.

Somaliland je, uprkos nedostatku međunarodnog priznanja, i dalje privlači diplomatsko interesovanje Afrike, Bliskog Istoka, Azije i Evrope.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) također proširuju svoju ulogu na Afričkom rogu zajedno sa ostalim zaljevskim državama. Strateška rivalstva, uključujući ona u Vijeću za zaljevsku saradnju, koja UAE i Saudijsku Arabiju stavljaju naspram Katara, često motiviraju borbu za sve veći utjecaj zaljevskih država širom sjeverne i centralne Afrike.

Iako je nedavno došlo do formalne normalizacije odnosa između Katara i njegovih susjeda, Saudijska Arabija i UAE i dalje na ovu malu, ali vrlo moćnu državu, gledaju kao na regionalnog konkurenta koji se udružio sa Ankarom.

Kolika je saudijska percepcija prijetnje od strane Ankare, najbolje govori činjenica da Saudijska Arabija vodi razgovore sa Iranom, državom koja je do sada smatrana najvećom prijetnjom po kraljevstvo, o normalizicji odnosa, dok normalizacija sa Ankarom stagnira ili se polako urušava.

 

 

 

 

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021