Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Bivši iranski predsjednik Ahmedinedžad tvrdi da se Mossad infiltrirao u iransku obavještajnu službu

Bivši iranski predsjednik sa ubijenim generalom Kasimom Sulejmanijem (Foto: Fars)

Bivši iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinedžad tvrdi da je najviši iranski obavještajni zvaničnik, zadužen za kontraobavještajni rad protiv izraelskih špijuna u Iranu, i sam bio agent Izraela


Ahmedinedžad je uspjeh izraelskih obavještajnih operacija u Iranu pripisao visokom utjecaju i infiltraciji Tel Aviva u iranske obavještajne i sigurnosne agencije.

Izjave bivšeg predsjednika Irana objavljene su nakon što je bivši šef Mossada Yossi Cohen otkrio detalje izraelskih operacija u Iranu, u četvrtak u jednom intervjuu. Implicitno je priznao da su izraelski špijuni bili uključeni u dvije eksplozije u iranskom pogonu za obogaćivanje urana u Nantanzu, te da je Izrael već duže vrijeme pomno pratio kretanje nuklearnog fizičara Mohsena Fakhrizadeha prije nego što ga je ubio u novembru 2020. godine.

Osvrćući se na krađu hiljada iranskih tajnih nuklearnih dokumenata u februaru 2018. godine, iz skladišta u blizini Teherana, Cohen je rekao da je više od 20 Mossadovih agenata bilo uključeno u operaciju. Rekao je da agenti nisu Izraelci, dodajući da su svi živi i da su neki već napustili Iran.

Iransko nadzorno tijelo za izbore, tzv. “Vijeće čuvara” spriječilo je Ahmedinedžada da se kandidira za predsjednika na izborima 18. juna, vjerojatno zbog njegovih oštrih kritika protiv čelnika Islamske Republike od 2017. godine.

U video intervjuu objavljenom u petak, Ahmedinedžad je govorio o velikoj izraelskoj operaciji u Iranu, kao i o “korumpiranoj bandi na visokom nivou obavještajnih agencija Islamske Republike”.

“Ova korumpirana banda trebala bi otkriti svoju ulogu u atentatu na iranske nuklearne naučnike i eksplozijama u postrojenjima za obogaćivanje u Natanzu. Ukrali su važne dokumente iz Torquzabada i Iranske svemirske agencije. To nisu šale. Izuzetno važni dokumenti su ukradeni i ugrožena je sigurnost zemlje,” tvrdi Ahmedinedžad.

“Izveli su veliku operaciju u Torquzabadu (blizu Teherana). Izraelu su dali hrpu dokumenata. To nije bio samo jedan papir. Bilo je nekoliko kombija. Kako su uspjeli izvući nekoliko kombija iz zemlju na svim kontrolnim punktovima u ovoj zemlji?” – Upitao je Ahmedinedžad.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu otkrio je da su došli u posjed mase dokumenata, za koje je rekao da ih je iz Irana prokrijumčario Izrael, na Generalnoj skupštini UN-a u septembru 2018. godine.

Ahmedinedžad je dodao da su iranske obavještajne agencije “sakrile vijesti od naroda, a mi smo to saznali tek kad su dokumenti stigli do neprijatelja i oni su otkrili stvar”. Ahmedinedžad je dodao da su se “dokumenti Iranske svemirske agencije nalazili u sefu koji je pripadao šefu agencije. Agenti su probili krov, ušli kroz rupu, otvorili sef i uzeli dokumente.”

Bivši predsjednik nadalje je optužio da je “korumpirana banda” čak i ministra obavještajnih službi držala u mraku i hranila ga dezinformacijama, te mu rekao da su obični lopovi koristili susjednu zgradu i da ih je policija konačno uhitila “.

Ahmedinedžad smatra kako su obavještajne agencije morale reagirati na atentat na nuklearne naučnike. Smatra da su uhitili niz nedužnih ljudi, uključujući Mazijara Ebrahimija koji je kasnije razotkrio stvar nakon što je oslobođen, te rekao da su zatočenici bili prisiljeni dati priznanja pod prisiliom.

Pozivajući se na izjave visokog zvaničnika za kontrašpijunažu, za kojeg je tvrdio da je izraelski špijun, Ahmedinedžad je rekao da vjerovatno nije sam i da su drugi sarađivali s njim i podržavali ga.

Također, ubistvo nuklearnog naučnika Fakhrizadeha pripisao je aktivnostima iste bande obavještajnih operativaca. “Ministar obavještajnih poslova Mahmoud Alavi čak je rekao da je Ministarstvo prethodno znalo za vrijeme i mjesto operacije, ali nikada se nije doznalo ko je zanemario obavještajne podatke i sarađivao [s izraelskim agentima]”

Ahmedinedžad je kritikovao iransku obavještajnu službu jer nije preuzela odgovornost za ove propuste i jer nije istražila slučajeve. “Obavještajne agencije koje bi trebale spriječiti ove incidente, čekale su da se oni dogode, a zatim izađu pred TV kamere i kažu da su otkrile zavjeru. Zatim iznose nekoliko izmišljenih imena ili se prave da su ubili krivce ili kažu da su su već napustili zemlju. A onda zaključuju slučaj “, rekao je Ahmedinedžad.

Nakon ovakvih argumentovanih izjava bivšeg iranskog predsjednika, nema sumnje da su se izraelske obavještajne službe uspješno infiltrirale u gotovo cijelu iransku državnu infrastrukturu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021