Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Biden mora popraviti veze s Ankarom kako bi obuzdao Kinu

(Fotografija: KAYHAN OZER/Turska predsjednička press služba)

S obzirom na ruske energetske rezerve i kineske proizvodne kapacitete, obje zemlje su ključni igrači u svjetskoj ekonomiji, i važe za glavne rivale Sjedinjenih Država na međunarodnoj sceni

Dok Rusija i Kina nastoje ograničiti globalni utjecaj Sjedinjenih Država, administracija američkog predsjednika Bidena mora ne samo obnoviti veze sa svojim starim saveznicima već i stvoriti nove saveze kako bi uspostavila novi svjetski poredak u kojem dominiraju SAD.

Trenutni međunarodni sistem prirodno je ugrožen zbog eskalacije napetosti između ove tri supersile.

Biden obećava da će poboljšati odnose između SAD-a i Evropske unije, istovremeno bez relaksacije napetosti s Rusijom i Kinom.

Od svoje predsjedničke kampanje, Biden je metu stavio na Rusiju; međutim, njegovi prvi razgovori na visokom nivou s Kinom, u kojima su obje strane razmijenile oštre kritike, pokazuju da se američko-kineske tenzije neće lako ohladiti u narednom periodu.

Uz to, u pogledu međunarodne trgovinske konkurencije čini se da je američko-kineski sukob neizbježan.

Budući da je administracija Bidena voljna ojačati odnose SAD-a i EU, također bi željela smanjiti napetost u Istočnom Mediteranu podržavajući diplomatski angažman među svojim saveznicima u NATO-u, posebno između Grčke i Turske.

S druge strane, Bidenova administracija izvršila je pritisak na Tursku da odustane od vojne saradnje s Rusijom i otkaže kupovinu S-400.

Međutim, Ankara još uvijek nije pokazala spremnost za bilo kakve ustupke Sjedinjenim Državama po ovom pitanju.

Bidenova administracija treba Ankaru

Kako bi se pozabavile ruskim i kineskim izazovima, SAD bi se trebale suzdržati od izazivanja novih neprijateljstava. U pogledu suprostavljanja Kini, SAD posebno trebaju poboljšati svoje odnose s Turskom, jer turkijske države u Aziji predstavljaju glavnu prepreku kineskom zapadnom ekspanzionizmu.

Samit Vijeća turkijskih država, Baku, 15. Oktobar 2019. godine

U Turskoj je administracija predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nedavno pokrenula sveobuhvatan proces reformi koji uključuje ne samo reforme ljudskih prava već i stvaranje novog demokratskog ustava.

U cilju obnavljanja liberalnog međunarodnog poretka pod vodstvom SAD-a, administracija Bidena trebala bi podržati viziju Turske za demokratskim reformama davanjem prioriteta njenim odnosima s Ankarom.

I SAD i Turska imaju zajedničke interese u regionalnim i međunarodnim pitanjima. Uprkos razlikama u njihovim pristupima, Istočni Mediteran, sporazum o izbjeglicama i Sirijska kriza kritična su pitanja za obje strane.

Da bi uspostavila pouzdanu međunarodnu ekonomiju potpomognutu stabilnim političkim i pravnim sistemom, Turska je nezamjenjiva regionalna sila.

Nedavni diplomatski angažmani između Turske i EU pozitivni su pokazatelji zbližavanja Turske sa saveznicima u NATO-u.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Spremnost Bidenove administracije da se pomiri s Turskom odmah je zaključena jačanjem diplomatskih veza između Turske i EU, nakon rješavanja regionalnih problema u Istočnom Mediteranu.

U tom pogledu, turski proces reformi ne samo da će poboljšati odnose Turske i SAD-a, već će također utjecati na stav EU prema Turskoj, koji će se kretati prema mnogo konstruktivnijem i pozitivnijem kursu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021