Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Benjamin Netanjahu išao u tajnu posjetu Saudijskoj Arabiji kako bi se sastao s prijestolonasljednikom, kažu izvještaji

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki sekretar Mike Pompeo

Sastanak obilježava prvu zvaničnu posjetu izraelskog lidera Saudijskoj Arabiji

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potajno je iz Izraela odletio u Saudijsku Arabiju, kako bi se sastao s prijestolonasljednikom Muhammedom Bin Salmanom i američkim državnim sekretarom Mike Pompeom, prenose izraelski mediji.

Izvori su za Haaretz izjavili da se tokom noći sastanak održao u gradu Neom i da je bio prisutan i šef Mossada Yossi Cohen.

Neom je vodeći mega projekat prijestolonasljednika, koji se gradi na obali Crvenog mora, na sjevernoj granici Saudijske Arabije s Jordanom i Egiptom.

Web stranice za praćenje letova zabilježile su da je privatni avion izraelskog premijera, koji se u prošlosti koristio za posjete ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, bio na teritoriji Saudijske Arabije oko dva sata i vratio se u Izrael u 12:30 sati.

Dva savjetnika saudijske vlade potvrdila su ovu posjetu za Wall Street Journal.

Ured izraelskog premijera odbio je dati izjave za Haaretz o posjeti, koja bi označila prvo službeno putovanje izraelskog lidera u Saudijsku Arabiju.

Izvor je rekao za izraelski magazin Walla da, Netanjahu nije obavijestio ministra odbrane Bennyja Gantza niti ministra vanjskih poslova Gabija Ashkenazija o posjeti.

Sastanak dolazi za vrijeme Pompeove turneje po državama Zaljeva, gdje je on tražio od američkih saveznika da održe pristup maksimalnog pritiska protiv regionalnog rivala Irana.

Bahrein i UAE potpisali su sporazume o normalizaciji s Izraelom, dijelom da bi uspostavili jedinstveni front protiv Irana, a mnogi su nagađali da će uskoro uslijediti i Saudijska Arabija.

Međutim, u intervjuu za Reuters tijekom vikenda, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan Al Saud rekao je da, iako je kraljevstvo “dugo podržavalo normalizaciju s Izraelom“, prvo je trebalo uspostaviti “trajni i potpuni mirovni sporazum” između Izraela i Palestinaca.

Saudijska Arabija očekuje manje bliske odnose s nadolazećim američkim predsjednikom Joeom Bidenom, nego što je uživala sa trenutnim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je bio pokretačka snaga u uspostavljanju normalizacijskih sporazuma s Izraelom.

Godine 2019. Biden je Saudijsku Arabiju nazvao “odbačenom” državom i upozorio da će natjerati kraljevinu da “plati cijenu” za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. u Istanbulu.

Međutim, saudijski ministar vanjskih poslova rekao je da je “uvjeren da će administracija Bidena nastaviti voditi politike koje su u interesu regionalne stabilnosti“.

Izvor: Middleeasteye

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021