Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki sekretar Mike Pompeo

Bliski istok

Benjamin Netanjahu išao u tajnu posjetu Saudijskoj Arabiji kako bi se sastao s prijestolonasljednikom, kažu izvještaji

Sastanak obilježava prvu zvaničnu posjetu izraelskog lidera Saudijskoj Arabiji

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potajno je iz Izraela odletio u Saudijsku Arabiju, kako bi se sastao s prijestolonasljednikom Muhammedom Bin Salmanom i američkim državnim sekretarom Mike Pompeom, prenose izraelski mediji.

Izvori su za Haaretz izjavili da se tokom noći sastanak održao u gradu Neom i da je bio prisutan i šef Mossada Yossi Cohen.

Neom je vodeći mega projekat prijestolonasljednika, koji se gradi na obali Crvenog mora, na sjevernoj granici Saudijske Arabije s Jordanom i Egiptom.

Web stranice za praćenje letova zabilježile su da je privatni avion izraelskog premijera, koji se u prošlosti koristio za posjete ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, bio na teritoriji Saudijske Arabije oko dva sata i vratio se u Izrael u 12:30 sati.

Dva savjetnika saudijske vlade potvrdila su ovu posjetu za Wall Street Journal.

Ured izraelskog premijera odbio je dati izjave za Haaretz o posjeti, koja bi označila prvo službeno putovanje izraelskog lidera u Saudijsku Arabiju.

Izvor je rekao za izraelski magazin Walla da, Netanjahu nije obavijestio ministra odbrane Bennyja Gantza niti ministra vanjskih poslova Gabija Ashkenazija o posjeti.

Sastanak dolazi za vrijeme Pompeove turneje po državama Zaljeva, gdje je on tražio od američkih saveznika da održe pristup maksimalnog pritiska protiv regionalnog rivala Irana.

Bahrein i UAE potpisali su sporazume o normalizaciji s Izraelom, dijelom da bi uspostavili jedinstveni front protiv Irana, a mnogi su nagađali da će uskoro uslijediti i Saudijska Arabija.

Međutim, u intervjuu za Reuters tijekom vikenda, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan Al Saud rekao je da, iako je kraljevstvo “dugo podržavalo normalizaciju s Izraelom“, prvo je trebalo uspostaviti “trajni i potpuni mirovni sporazum” između Izraela i Palestinaca.

Saudijska Arabija očekuje manje bliske odnose s nadolazećim američkim predsjednikom Joeom Bidenom, nego što je uživala sa trenutnim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je bio pokretačka snaga u uspostavljanju normalizacijskih sporazuma s Izraelom.

Godine 2019. Biden je Saudijsku Arabiju nazvao “odbačenom” državom i upozorio da će natjerati kraljevinu da “plati cijenu” za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. u Istanbulu.

Međutim, saudijski ministar vanjskih poslova rekao je da je “uvjeren da će administracija Bidena nastaviti voditi politike koje su u interesu regionalne stabilnosti“.

Izvor: Middleeasteye

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Vijesti

Posjeta novog izraelskog premijera Egiptu je prva takva u posljednjih deset godina i dolazi u kritičnim trenucima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Razoružavanje...

Odbrana i naoružanje

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je učestvovalo u velikoj vojnoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Vijesti

Kao i prošle godine, arapski blok predvođen Saudijskom Arabijom, UAE i Egiptom sudjeluje u vojnim vježbama u istočnom Mediteranu, koje se smatraju usmjerenim protiv...

Analize i mišljenja

Ruski plaćenici Wagnera, koji su okupirali libijska naftna polja, ostavili su francusku naftnu kompaniju Total bez ratnog plijena. Pobunjeničke grupe, bliske Moskvi, izvele su...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021