Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Bangladeš pojačava odbrambeno-sigurnosnu saradnju sa Turskom

Protuzračni sistem srednjeg dometa Hisar-O+ (FOTO: SSB)

Odnosi između Bangladeša i Turske dostigli su novi vrhunac, a dvije zemlje su posebno pojačale odbrambeno-sigurnosnu saradnju


Bangladeš je postao četvrti najveći kupac oružja iz Turske, navodno kupujući oružje vrijedno oko 60 miliona dolara, od otprilike milijarde dolara izvoza oružja iz Turske u prva četiri mjeseca 2021. godine.

Čini se da Turska nastoji uspostaviti bliže odnose s Bangladešem putem svoje inicijative Asia Anew, usmjeravajući pažnju na južnoazijske zemlje, uključujući Bangladeš, zemlju s izdvojenim vojnim budžetom od 4,45 milijardi dolara za fiskalnu godinu 2021.-22.

Roketsan, veliki turski proizvođač oružja i dobavljač opreme, isporučio je prvu seriju raketnog sistema TRG-300 Kaplan dometa 300 kilometara (186 milja) u Bangladeš, u mjesecu junu, prema informacijama objavljenim iz medijskih izvora.

Višecjevni lanser raketa TRG-300

U međuvremenu, 41 pripadnik oružanih snaga Bangladeša sudjelovao je u obuci za korištenje višecjevnog lansera raketa Tigar u Turskoj, koji je prethodno kupljen od strane Bangladeša, prema informacijama iz zvaničnih izvora i izvještajima iz medija.

Bangladeš diverzifikuje dobavljače vojne opreme

Bangladesh Ordnance Factories (BOF), proizvođač odbrambenog hardvera za oružane snage Bangladeša, prvi put je započeo projekt proizvodnje sistema protuzračne odbrane i protuoklopnih projektila kako bi ojačale svoj kapacitet i ispunile ciljeve modernizacije do 2030 godine, navode mediji.

Rad na inicijativi započeo je 2016. godine uz pomoć Kine, ali nije napredovao do 2021. godine, kada su odbrambeni i međunarodni stručnjaci primijetili da se druge zemlje sada mogu pridružiti i pomoći u nastavku inicijative.

Bangladeš je zainteresovan za kupovinu i zajedničku proizvodnju turskih protuzračnih sistema Hisar

Stručnjak za odbranu i sigurnosni analitičar, penzionisani brigadni general M. Sakhawat Hossain izjavio je za agenciju Anadolu da je Turska ponudila prodaju odbrambene opreme Bangladešu, a vlada razmatra nove nabavke iz Turske, uključujući rakete i planove za proizvodnju zajedničkog borbenog aviona.

Ranije je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu tokom posjete Bangladešu izrazio spremnost Ankare da unaprijedi odbrambenu saradnju s Dakom, i uključi se u “zajedničku proizvodnju i transfer tehnologije”.

“Bangladeš sigurno razgovara i razmatra prijedlog turskog ministra vanjskih poslova za nabavku odbrambenog oružja, ali to su unutrašnja pitanja i neće biti dostupna javnosti dok se ne potpiše sporazum”, smatra Hossain.

Shahab Enam Khan, profesor međunarodnih odnosa sa Univerziteta Jahangirnagar, izjavio je za agenciju Anadolu da su Turska i Bangladeš “prirodni prijatelji” i da bi trebali imati strateške odnose.

“Modernizacija turskih oružanih snaga i odbrambene industrije zasigurno zaslužuje pažnju, što može biti korisno za plan modernizacije oružanih snaga Bangladeša jer se žele diverzificirati odbrambene sposobnosti,” napominje Khan.

“Moramo imati na umu da se” igra velike moći “odvija i u susjedstvu zemlje, a odbrambeni odnos između Bangladeša i Turske sigurno će pomoći u održavanju većeg mira i stabilnosti u ovoj regiji,” rekao je Khan.

Ekonomski rast Bangladeša privlači sve veću pažnju zemalja poput Turske, koja želi prodavati proizvode i ulagati u zemlju, istovremeno jačajući bilateralne veze.

“Ekonomski rast Bangladeša je najodrživiji i najstabilniji u regiji, što je značajno povećalo geopolitički značaj tokom protekle decenije,” smatra Khan.

Zemlja također želi stabilan Bliski istok, što je zajednički interes dvije zemlje, jer je regija drugi po veličini izvor deviza u Bangladešu, prema podacima analitičara.

Sigurnosna saradnja između oružanih snaga dvije zemlje

Mornarica Bangladeša dodijelila je 16. juna državnom brodogradilištu Khulna ugovor o izgradnji tri čamca za svoje operativne potrebe, zasnovana na modernom turskom dizajnu, navodi Defseca.

Pored toga, šef mornarice Bangladeša, M. Shaheen Iqbal predvodio je delegaciju u Tursku od 27. maja do 4. juna ove godine, dok je nekoliko dana prije odlaska u penziju, tadašnji šef zrakoplovstva maršal Masihuzzaman Serniabat bio u posjeti od 19. aprila do 25. aprila , kao odgovor na pozive turskog kolege.

Tokom sastanaka sa zvaničnicima turskog ratnog zrakoplovstva i mornarice, kao i predsjednikom odbrambene industrije, Ismailom Demirom, razgovarano je o stvarima poput obuke između dvije zemlje, brodogradnje i jačanja međusobne saradnje u cyber sigurnosti, izjavio je direktor službe za odnose sa medijima oružanih snaga Bangladeša (ISPR).

Direktor ISPR-a, potpukovnik Abdullah Ibn Zaid, napomenuo je da se očekuje da će posjeta odigrati vitalnu ulogu u jačanju njihovih srdačnih odnosa, i proširiti opseg međusobne saradnje u profesionalnim sektorima.

Delegacija iz Bangladeša trebala bi da posjeti Tursku sljedećeg mjeseca s ciljem jačanja trgovinskih veza između dvije zemlje, te se navodi kao cilj povećanje dosadašnje trgovinske razmjene od milijardu dolara na dvije milijarde.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021