Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Armenija premješta ruske S-300 u pogranična područja, kaže Azerbejdžan

Ruski sistem protuzračne odbrane S-300 (Fotografija: Vitaly V. Kuzmin)

Armenija je započela premještanje svojih raketnih sistema S-300 iz glavnog grada Jerevana u pogranična područja, duž okupiranog azerbejdžanskog teritorija, saopštilo je u utorak azerbejdžansko Ministarstvo obrane.

“Prema našim obavještajnim informacijama, protivavionski raketni sistemi S-300 koji su branili zračni prostor Jerevana uklonjeni su sa borbene dužnosti i kreću se u smjeru okupiranih teritorija”, rekao je pukovnik Vagif Dargahli, šef press služba ministarstva.

Najavio je da će ruski raketni sistemi dočekati istu sudbinu kao i ostala vojna oprema koju je uništila azerbejdžanska vojska na području Nagorno-Karabaha, izvještava Azertac, azerbejdžanska državna novinska agencija.

Dargahli je rekao da su nedavni sukobi još jednom razotkrili “mit” o armenskoj vojsci koja je “nepobjediva” sila.

Rekao je da je azerbejdžanska vojska neutralizirala još jedan armenski tenk u bitkama oko okupiranog sela Goyarkh, u okrugu Aghdara.

Zvaničnik je rekao da su azerbejdžanske operacije “potpuno demoralizirale” puk armenske vojske u Madagizu.

“Njihovi vojnici su u panici. Mnogi od njih, uključujući novopridošle rezerve, odbijaju da se pridruže borbama i napuštaju borbeno područje”, rekao je Dargahli.

Granični sukobi izbili su rano u nedjelju kada su armenske snage gađale azerbejdžanska civilna naselja i vojne položaje u okupiranom Nagorno-Karabahu, poznatom i kao regija Nagorno-Karabah.

Azerbejdžanski parlament proglasio je ratno stanje u nekim područjima, a vlasti su kasnije najavile djelomičnu vojnu mobilizaciju.

Odnosi između dvije bivše sovjetske zemlje napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnogih međunarodnih organizacija, zahtijevaju povlačenje armenskih okupatorskih snaga.

Minska grupa OSCE-a, kojom su predsjedavali Francuska, Rusija i SAD, osnovana je 1992. godine kako bi pronašla mirno rješenje sukoba, ali bezuspješno. Prekid vatre je, međutim, dogovoren 1994. godine.

Francuska, Rusija i NATO, između ostalih, pozvali su na hitno zaustavljanje sukoba u okupiranoj regiji.

Dok je Turska otvoreno stala uz Azerbejdžan, obećavajući svaki vid pomoći ukoliko to Azerbejdžan zatraži.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021