Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Anti-turski savez podgrijava istočno-mediteranske tenzije novim provokativnim potezom, kaže Ministarstvo odbrane

TCG Kemal reis fregata u pratnji broda za seizmička istraživanja Barbaros Hayretin paša

Regionalni savez između Grčke, administracije kiparskih Grka, Francuske, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Egipta ponovo pokušava eskalirati tenzije u istočnom Mediteranu novim provokativnim potezom, objavilo je u nedjelju tursko ministarstvo odbrane na sedmičnom brifingu

Prema izjavi turskog ministarstva odbrane, regionalni savez, zasnovan na neprijateljstvu prema Turskoj, dogovorio je novu zajedničku vojnu vježbu u regiji. Ministarstvo je primijetilo da je alijansa sprovodila uzastopne vojne vježbe u regiji, kako bi isprovocirala Tursku još od augusta mjeseca.

Planirana nova vježba bit će pokrenuta blizu egipatske obale 30. novembra i trajat će do 6. decembra uz učešće pomorskih i zračnih snaga pet zemalja.

U izjavi ministarstva ponavlja se da je Turska uvijek podržavala rješenje temeljeno na miru, dijalogu, dobrosusjedskim odnosima i rješavanju postojećih problema u duhu savezništva.

Dodaje se da najnoviji provokativni potez još jednom otkriva ko se protivi miru i dijalogu.

Turska, koja ima najdužu kontinentalnu obalu u istočnom Mediteranu, odbacila je pomorske teritorijalne tvrdnje Grčke i administracije kiparskih Grka u regiji, i naglasila da ti maksimalistički zahtjevi krše suverena prava Turske i kiparskih Turaka.

Ankara je posljednjih sedmica poslala nekoliko brodova za bušenje i seizmička istraživanja sa ciljem traganja za plinom i naftom u njenom kontinentalnom pojasu, pokazujući kako neće pristati na pokušaje da se Turska zatvori na njenim obalama, štiteći svoja prava u regiji, kao i prava Turske Republike Sjeverni Kipar (TRNC).

Turski čelnici više puta su naglasili da se Ankara zalaže za rješavanje otvorenih problema u regiji na osnovu međunarodnog prava, dobrosusjedskih odnosima, dijaloga i pregovorima.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021