Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Amerikanci žele nove vojne baze u Egejskom moru, kako bi kontrolisali Rusiju i Tursku

Lokacije američkih vojnih baza u Grčkoj (Ilustracija: Clash Report)

Turski list Yeni Şafak objavio je informacije kako Sjedinjene Države od Atine planiraju zatražiti ostrva Lemnos, Lesvos, Samotrakija i Skyros, kako bi na njima uspostavili svoje vojne baze.


Nakon što su obnovili sporazum o vojnoj saradnji, Sjedinjene Države žele dodatno pojačati svoje prisustvo u Grčkoj, koja pozdravlja američke interese u regiji, pokušavajući se tako suprostaviti sve snažnijoj vojnoj moći Turske.

“SAD, koje grade vojnu bazu u Aleksandroupolisu, 40 km od Turske, sada žele ostrva koja okružuju Dardanele moreuz”, objavio je list Yeni Şafak.

“Otoci na kojima Pentagon želi uspostaviti baze su Lemnos, Lesvos, Samotrakija i Skyros”, navodi se u tekstu i dodaje: “Posebno će se Lemnos koristiti za američke zračne operacije.”

Američka vojska doprema helikoptere UH-60 Black Hawk u Grčku (FOTO: Pentagon)

U izvještaju se napominje da su SAD proširile luku Alexandroupolis kako bi je učinile vojnom bazom, za ulazak velikih vojnih brodova, s ciljem intenziviranja američkog prisustva na Balkanu, u Mediteranu i Egejskom moru, kako bi kontrolisali pomorski transport Rusije i Turske.

Nakon Aleksandroupolisa, Pentagon želi ostrva s vojnim bazama u Egejskom moru, što je navodno zatraženo od Grčke. Ovo su ostrva sa civilnim statusom, ali su ilegalno naoružana od strane Grčke, navodi Yeni Şafak.

Yeni Şafak je naglasio čvrst stav Turske o demilitarizaciji egejskih ostrva, ističući da sve veće vojno prisustvo krši Ugovor iz Lozane.

„Uprkos onome što je navedeno u ugovoru, Grčka gomila trupe i oružje na ovim ostrvima, iako je nekoliko puta upozorena od strane Turske.”

Atina, koja je ranije predala luku Pirej Kini, a luke Alexandroupoli i Kavala Sjedinjenim Državama, nedavno je prodala stratešku luku Solun oligarhu poznatom po bliskosti s ruskim predsjednikom Putinom. Pirej, najveća i najvrijednija grčka luka, kupljena je od strane kineske kompanije 2016. godine. Navodi se da luka, čijih je 66% posto dionica prodato za 280 miliona dolara kineskoj kompaniji Cosco Group Limited, ima važno mjesto u strategiji Pekinga u Mediteranu i na Balkanu.

Pored toga što sa postojećim vojnim bazama Grčka postaje poligon za obračun velikih sila, uspostavljanje američkih vojnih baza u Egejskom moru je značajna prijetnja za rusku mornaricu, čija aktivnost u regiji zadnjih godina sve više raste.

Američka vojska već posjeduje pomorsku bazu u zaljevu Souda na Kreti, kao i zračne baze u Larissi i Stefanovikeiou, u centralnoj Grčkoj, te već spomenutu luku Alexandroupoli na sjeveru Grčke, što predstavlja značajno američko vojno prisustvo u regiji.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021