Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Američko ratno zrakoplovstvo upravo je priznalo da je projekat F-35 “propao”

Prvi let američkog borbenog aviona F-35 iz baze Fort Worth, u Teksasu, 15. decembar 2006. godine (Fotografija: Američka nacionalna arhiva)

Američko ratno zrakoplovstvo najavilo je potrebu za novim višenamjenskim borbenim avionom koji će zamijeniti staru flotu F-16, istodobno naglašavajući da neće imati istu oznaku visoke cijene i tehnološku snagu kao F-35

Najava, koju je dao načelnik Generalštaba američkog ratnog zrakoplovstva general Charles Brown, iznenadila je vojne analitičare, s obzirom na to da je F-35 važio za moderni avion pete generacije koji će zamijeniti flotu F-16.

Načelnik Generalštaba želi da služba razvije pristupačan, lagan avion koji će zamijeniti stotine F-16 iz perioda Hladnog rata i “upotpuni malu flotu sofisticiranih, ali skupih i nepouzdanih, stealth lovaca” alaudirajući na F-35.

Rezultat bi bio vrlo niska kombinacija skupih F-22 i F-35 borbenih aviona “pete generacije” i jeftinih mlaznjaka “pete generacije-minus”, objasnio je načelnik Generalštaba ratnog vazduhoplovstva Charles Brown Jr.

Sa cijenom po avionu od oko 100 miliona dolara, uključujući motor, F-35 je skup. Iako je stealth i prepun visokotehnoloških senzora, takođe je komplikovan za održavanje, neispravan i nepouzdan.

Otuda i potreba za novim lovcem nižeg ranga koji će se uhvatiti u koštac u svakodnevnim operacijama. Danas oko 1000 borbenih aviona F-16 zadovoljava tu potrebu. Ali ratno zrakoplovstvo nije naručivalo nove F-16 od 2001.godine.

U svom posljednjem intervjuu prije napuštanja svoje funkcije u januaru, Will Roper, glavni službenik zrakoplovstva za nabavke, plasirao je ideju o novim narudžbama F-16. Ali Brown je odbacio tu ideju, rekavši da ne želi više klasičnih aviona.

Težak 17-tona, F-16 je previše teško nadograditi najnovijim softverom, objasnio je Brown. Umjesto naručivanja novih F-16, dodao je, ratno zrakoplovstvo trebalo bi pokrenuti dizajn za novi jeftiniji avion.

Brownovi komentari prešutno su priznanje da je F-35 propao projekat

Kako je zamišljen devedesetih, program F-35 je trebao proizvesti hiljade borbenih aviona koji će zamijeniti gotovo sve postojeće avione u inventaru američkog ratnog zrakoplovstva i mornarice.

Samo ratno zrakoplovstvo tražilo je gotovo 1.800 F-35 primjeraka da zamijene zastarjele F-16 i A-10.

No, zrakoplovstvo i Lockheed Martin napravili su neuspjeh u samom konceptu F-35 aviona.

“Pokušali su natjerati F-35 da učini previše”, rekao je Dan Grazier, analitičar iz Projekta vladinog nadzora u Washingtonu, DC.

F-35B model koji posjeduje mogućnost vertikalnog polijetanja (Fotografija: John Quine/Flickr)

Postoji nekoliko potpuno različitih varijanti F-35, uključujući A, B i C varijantu.

Složenost projekta je povećala trošak. Rastući troškovi nametnuli su kašnjenja. Kašnjenja su programerima dala više vremena da dodaju još više složenosti dizajnu. Ti dodaci povećali su troškove, te su troškovi rezultirali ponovo većim kašnjenjima.

Petnaest godina je prošlo od prvog leta F-35 ali ratno zrakoplovstvo još uvijek posjeduje svega 250 aviona.

“F-35 se približava raskrsnici”, rekao je Grazier.

Čelnici Pentagona nagovijestili su da bi, kao dio fokusa američke vojske prema konkurentima kao što su Rusija i Kina, mornarica i ratno zrakoplovstvo mogle dobiti veći udio u godišnjem budžetu američke vojske od oko 700 milijardi dolara.

“Ako ćemo povući obarač za novog lovca, sada je vjerojatno vrijeme”, rekao je Grazier.

Ratno vazduhoplovstvo moglo bi obustaviti proizvodnju F-35 nakon samo nekoliko stotina primjeraka i preusmjeriti desetine milijardi dolara u razvoj novog programa.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Ali otvoreno je pitanje da li će ratno zrakoplovstvo ikad uspjeti razviti lagan i jeftin borbeni avion. Novi avion bi mogao doživjeti istu sudbinu kao i F-35 – i neprestano dobivati na težini, složenosti i troškovima dok ne postane “avion visoke klase”.

Još je opasnije je to što bi razvoj novog aviona mogao potrajati decenijama. Dvije decenije ukoliko bi program usporedili sa F-35. Do tada će američki F-16 napuniti skoro 60 godina.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021