Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Američka vojska se vraća na sjever Sirije: Kako će reagovati Rusija i Turska?

Zajednička patrola turskih i ruskih trupa u provinciji Idlib, Sirija, 28. maja 2020. (Fotografija: Xinhua / PA images)

Veliki američki vojni konvoj viđen je u četvrtak kako ulazi na sjeveroistok Sirije, što je prvi put otkako je Damask izdao pismo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda tražeći hitno povlačenje američkih snaga iz ove države

Prema terenskim izvještajima sa sjeveroistočne Sirije u četvrtak, veliki američki vojni konvoj ušao je u regiju Haseke iz susjednog Iraka, preko graničnog prijelaza Al-Waleed.

U izvještaju se navodi da se američki vojni konvoj sastojao od velike količine oružja i logističke opreme, koja je prebačena u njihove baze unutar regija Hasaka i Deir Ezzor istočno od rijeke Eufrat.

Navodi se da se američki vojni konvoj sastojao od preko 40 kamiona i oklopnih vozila koja su kretala uz pratnju vojnih helikoptera sve do odredišta.

Sukob između pro-američkih i pro-turskih grupa

Sjever Sirije sve više postaje poprište sukoba između skupina koje podržavaju Turci i snaga koje podržavaju SAD, usred straha od nove turske ofanzive velikih razmjera na tom području.

Posljednjih sedmica intenzivirale su se borbe oko sjevernog grada Ain Issa sa sirijskim milicijama koje podržavaju Turci, koje su izvodile napade na kurdske snage (SDF) koje podržavaju SAD.

Sirijski grad Ain Issa u velikoj mjeri drži pod kontrolom kurdski SDF, glavni američki partner u borbi protiv terorističke grupe Islamska država (ISIL).

Rusija, koja podržava sirijski režim, također ima značajno vojno prisustvo u regiji.

Vojni zvaničnici kurdskog SDF-a kažu da Rusija vrši pritisak nad njima da taj grad predaju snagama Asadovog režima.

“Kada smo odbili najnoviji ruski zahtjev za povlačenje iz Ain Isse, situacija je eskalirala s Turskom i njihovim proxy grupama koje svakodnevno napadaju naše snage”, izjavio je zvaničnik SDF-a za VOA.

Kurdski zvaničnik, koji je zatražio anonimnost s obzirom na osetljivost teme, rekao je da se “Rusija i Turska dogovaraju da ih uklone iz Ain Isse i okolnih područja.”

Turska smatra da su SDF i kurdski YPG produžnice Kurdistanske radničke partije (PKK), zabranjene grupe koju su Ankara i Washington označili terorističkom organizacijom.

YPG i SDF su na sjeveru Sirije 2019. godine polagali nadu da će ih SAD zaštititi od nove turske vojne operacije. Umjesto toga, SAD su se povukle s tog područja, a Donald Trump je u osnovi dao Turskoj zeleno svjetlo za započinjanje operacije “Izvor mira” i zauzimanje Ras Al-Ayna, Tell Abyada, Manajira, Suluka i Mabrouke.

U isto vrijeme, režimske snage koje podržava Rusija ušle su u Rakku, Menbič, Al-Tabqah, Kobani i Tell Tamer.

Lokalni Kurdi u Ain Issi demonstrirali su ispred ruske vojne baze, zahtijevajući da Moskva djeluje kako bi spriječila novu ofanzivu turske vojske nad ovim gradom.

Kremlj je, s druge strane, odgovorio na isti način na koji je reagirao i u slučaju grada Afrina 2018. godine, rekavši Kurdima da taj grad predaju sirijskom režimu.

“Ankara zna da će dolazeća američka administracija voditi drugačiju politiku prema našem regionu, zato će turska vojska i njihovi partneri iz sirijskih milicija nastaviti vršiti pritisak na SDF prije nego što [izabrani predsjednik Joe] Biden preuzme dužnost 20. januara”, izjavio je nedavno jedan kurdski zvaničnik sa sjevera Sirije.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar nedavno je posjetio turske trupe raspoređene duž granice sa Sirijom.

U izjavi nakon posjete, tursko ministarstvo odbrane je objavilo da će se borba protiv terorizma nastaviti sve dok posljednji terorista ne bude neutraliziran.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021