Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Američka vojska započela veliko povlačenje sa Bliskog istoka, uključujući borbene avione i sisteme protivraketne odbrane

Američka vojska istovara protivbalistički odbrambeni sistem THAAD u Izraelu, mart 2019. godine (Foto: US Army Europe)

Američki ministar odbrane Lloyd Austin najavio je saudijskom prijestolonasljedniku povlačenja američke vojske u telefonskom razgovoru 2. juna, kažu američki zvaničnici


Nova američka administracija naglo smanjuje broj američkih protivraketnih sistema na Bliskom istoku, u velikom preustroju svog vojnog prisustva, te se fokusira na izazove od većeg značaja za Sjedinjene Države, poput Kine i Rusije, tvrde zvaničnici američke administracije.

Pentagon povlači približno osam protivraketnih baterija sistema Patriot sa Bliskog istoka, uključujući Irak, Kuvajt, Jordan i Saudijsku Arabiju, navode zvaničnici. Protivbalistički sistem, poznatiji kao Thaad, povlači se također iz Saudijske Arabije, dok će se broj američkih borbenih zrakoplova također smanjiti.

Američki protivbalistički sistem Thaad (Foto: Američko ministarstvo odbrane)

Preraspoređivanje američkih snaga uključuje i stotine vojnika koji upravljaju ili su dio podrške tim sistemima. Ovaj potez dolazi paralelno dok američka vojska planira povlačenje iz Afganistana do kraja ovog ljeta, te nakon što su SAD prošle godine prepolovile svoje snage u Iraku, tvrdeći da bi iračke snage mogle pružiti sigurnost zemlji.

Najnovije povlačenje snaga, o kojem ranije nije bilo informacija, započela su početkom ovog mjeseca, nakon poziva 2. juna, u kojem je američki ministar odbrane Lloyd Austin obavijestio saudijskog prijestolonasljednika, Mohammeda bin Salmana, o promjenama, potvrdili su zvaničnici. Većina povučene vojne opreme dolazi iz Saudijske Arabije, rekli su zvaničnici.

SAD su razmjestile protivraketni sistem Patriot u Irak nakon što je Iran u januaru 2020. godine ispalio rakete na bazu Al Asad, na zapadu Iraka, gdje su smještene američke trupe. Iranski napad bio je odgovor na napad američke bespilotne letjelice u kojem je ubijen iranski general Kasim Sulejmani.

Pentagon je rasporedio protivraketne baterije Patriot i sistem Thaad u Saudijsku Arabiju, nakon što su saudijska naftna postrojenja bila meta napada iranskih dronova u septembru 2019. godine.

Odluka o povlačenju nekih odbrambenih sistema odražava stav Pentagona da se rizik od eskalacije neprijateljstava između SAD-a i Irana smanjio, dok Bidenova administracija vodi nuklearne pregovore s Teheranom, nagovještavajući namjeru da ublaži sankcije ukoliko se vrate nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Međutim, milicije koje podržava Iran, opremljene bespilotnim letjelicama, i dalje predstavljaju prijetnju američkim i koalicijskim snagama u Iraku, a optužuju se za seriju napada dronovima posljednjih sedmica u Bagdadu i sjevernom Iraku. Ove godine bilo je više od 100 napada na Saudijsku Arabiju, uključujući barem jedan koji je ciljao kraljevski dvorski kompleks.

Sistemi poput Patriota ne štite od napada dronovima, ali se smatra da pomažu u zaštiti američkih snaga od prisutne prijetnje balističkih raketa. Iran je porekao da stoji iza nedavnih napada.

Visoki zvaničnik ministarstva odbrane rekao je da povlačenje opreme predstavlja povratak na tradicionalniji nivo odbrane za region. Pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, SAD su aktivno raspoređivale odbrambene sisteme, kao i trupe, borbene avione i pomorske ratne brodove kako bi održale svoju kampanju maksimalnog pritiska na Iran.

Američka oprema nije odvratila Iran ili njegove posredničke grupe od ofanzivnih akcija, navode američki zvaničnici. Saudijska Arabija je također poboljšala svoje odbrambene sposobnosti, obarajući većinu balističkih raketa samostalno.

Uz to, američki protivraketni sistemi intenzivno se koriste posljednjih nekoliko godina i treba ih vratiti u SAD na održavanje i reparaciju, rekli su dužnosnici.

“Ono što vidite je preraspodjela resursa sa strateškim prioritetima”, rekao je visoki zvaničnik ministarstva odbrane, koji je naglasio da su resursi koji dolaze iz regije samo dio onoga što su SAD tamo rasporedile.

“Još uvijek održavamo desetine hiljada vojnika u regiji, još uvijek imamo snage u Iraku i Siriji, te snage ne odlaze. Još uvijek imamo svoje baze u zemljama naših zaljevskih partnera, one se ne gase, još uvijek postoji značajno prisustvo i značajna snaga u regiji “, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik Bijele kuće rekao je da se dio osoblja i opreme iz Afganistana premješta na Bliski istok kako bi se odgovorilo na neke od prijetnji u regiji.

Bivši zvaničnici koji su sudjelovali u odlukama o povećanju američke odbrane u regiji rekli su da su se okolnosti od tada promijenile, kako na Bliskom istoku, tako i šire.

“U mjeri u kojoj je Saudijska Arabija poboljšala vlastite odbrambene sposobnosti, a Sjedinjene Države nastoje riješiti tenzije s Iranom, koristeći se diplomatskim alatima, ova odluka ima smisla”, izjavila je Kathryn Wheelbarger, bivša vršiteljica dužnosti pomoćnika ministra odbrane za vrijeme Trumpove administracije, koja je sada saradnik na Vašingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku.

Dodala je: „Postoji li povećan rizik? Da. Ali radi se o upravljanju rizikom, a ne uklanjanju rizika. “

Pripadnik američkog ratnog zrakoplovstva stoji u blizini raketne baterije Patriot u zračnoj bazi Prince Sultan u al-Kharju, centralna Saudijska Arabija, 20. februar 2020. godine. (Fotografija: Andrew Caballero-Reynolds / AP)

Međutim, sistemi Patriot, za kojima postoji dugogodišnja potražnja, neće nužno biti premješteni u indo-pacifičku regiju, već se vraćaju u Sjedinjene Države na redovno predviđeno održavanje.

Pojedini analitičari smatraju da bi povlačenje američkih snaga mogle iskoristiti Rusija i Kina, koje šire svoj vojni i ekonomski utjecaj na Bliskom istoku, kao priliku da realizuju svoje ciljeve.

Jedan američki zvaničnik je rekao da će Rusija i Kina pokušati iskoristiti američko povlačenje kako bi poručile da se na Sjedinjene Države ne može pouzdati, izjavio je zvaničnik američkog ministarstva odbrane. “Realnost je da niko od njih neće zamijeniti Sjedinjene Države i ono što mi pružamo,” naglasio je u svojoj izjavi, prenosi The Wall Street Journal.

Izvor: The Wall Street Journal

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021