Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Američka vojska će modificirati F-35 koji su prodati Turskoj

Američki F-35 borbeni avion pete generacije

Odbor oružane službe američkog senata odobrio je američkim zračnim snagama da modificiraju šest borbenih aviona F-35 koji su ranije prodati Turskoj, a koji će se koristiti u američkim snagama, izvijestio je u četvrtak Reuters.

Turska je prvobitno planirala nabavku 100 aviona F-35 i svečano su isporučena prva dva u junu 2018. godine. Avioni su isporučeni u zračnu bazu Luke smještenu u Phoenixu, u Arizoni, gdje su korišteni za obuku turskih pilota i posade.

Tursko partnerstvo u savezu F-35 obustavljeno je, nakon što je zemlja prošle godine zaprimila prvu isporuku ruskog sistema za protuzračnu odbranu S-400. Deseci turskih pilota i osoblja vratili su se nazad u Tursku nakon što je njeno članstvo zamrznuto početkom augusta.

U međuvremenu, turski zvaničnici nastavili su pregovore sa američkom stranom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izjavio je prošlog jula, nekoliko dana prije nego što je Turska zvanično suspendovana iz programa, da će američko odbijanje isporuke borbenih aviona F-35, koje je Turska kupila, prekršiti potpisani ugovor i značiti krađu od strane SAD-a.

Turska je do sada investirala 1,4 milijarde dolara u F-35 projekat. Turske kompanije nastavile su proizvoditi neke dijelove za F-35 tijekom 2020. godine, iako su Sjedinjene Države planirale da u potpunosti presele proizvodnju iz Turske do marta 2020. godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021