Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Američka tehnička delegacija dolazi u Tursku kako bi se razgovaralo o Afganistanu

Turski ministar odbrane telefonski razgovara sa američkim ministrom odbrane Austinom (Foto: Twitter)

Očekuje se da će se delegacija sastati sa zvaničnicima turskog ministarstva odbrane kako bi razgovarali o osiguravanju afganistanskog aerodroma u Kabulu, i njegovim održavanjem u funkciji


Očekuje se da će tehnička delegacija američkog Ministarstva odbrane u četvrtak doputovati u Tursku kako bi razgovarala o napretku u naporima za osiguravanje afganistanskog međunarodnog aerodroma Hamid Karzai u Kabulu.

Prema izvorima iz turskog ministarstva odbrane, očekuje se da će se delegacija sastati sa zvaničnicima iz ministarstva i detaljno razgovarati o tom pitanju.

Situacija u Afganistanu dobila je na značaju posljednjih sedmica nakon što je američki predsjednik Joe Biden objavio da će se sve američke snage povući iz ratom razorene zemlje do 11. septembra, a saveznici NATO-a će slijediti njihov primjer.

Američki predsjednik Joe Biden i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarali su o tom pitanju na nedavnom samitu lidera NATO-a u Briselu.

Ankara već šest godina vodi vojne i logističke operacije aerodroma u Kabulu u okviru misije “Odlučna podrška” pod komandom NATO-a.

Izvještava se da je Turska, čije su snage u Afganistanu uvijek činile neborbene trupe, ponudila da čuva aerodrom jer ostaju pitanja kako će biti osigurana sigurnost na glavnim transportnim rutama i na aerodromu, koji je glavni ulaz u glavni grad Kabul.

U mirovne pregovore u Afganistanu uključen je i Katar. “Katar još nije postigao opipljiv napredak s afganistanskim mirovnim pregovorima koji se vode u njihovoj prijestolnici Dohi,” rekao je u petak katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdul Rahman.

Izjavio je da je najava o povlačenju američkih i stranih snaga iz Afganistana povećala vremenski pritisak na razgovore. “Cilj nam je postići prekid vatre između afganistanske vlade i talibana i konsenzus o budućnosti zemlje”, rekao je Rahman.

Turski plan za Afganistan će također uključivati susjedni Pakistan ali i mađarske trupe, jer je mađarski premijer Orban izrazio želju da se priključi turskoj mirovnoj misiji u Afganistanu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021