Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Američka mornarica priprema iznenadni udar na kinesku vojsku, u slučaju okupacije Tajvana

Nosač aviona klase Nimitz USS Ronald Reagan predvodi grupu savezničkih brodova u formaciji (Foto: Američka mornarica)

Kina bi mogla pokušati izvršiti invaziju Tajvana brže nego što bi Sjedinjene Države mogle odgovoriti


Udarna grupa američke mornarice na čelu sa nosačem aviona USS Ronald Reagan održava stalno prisustvo u Južnokineskom moru, kao dio dugotrajnog i vidljivog napora američke mornarice da pokaže da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici i dalje slobodno djelovati i ploviti gdje god to međunarodno pravo dopušta.

Ova ključna poruka dugi niz godina čini osnovu na kojoj Pentagon i američka mornarica provode operacije slobode plovidbe, poznate i kao FONOP, s ciljem da podsjete Kinu da Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne prihvataju kineske teritorijalne tvrdnje u Južnokineskom moru. Kroz izgradnju vještačkih ostrva i njihovim naoružavanjem u Južnokineskom moru, Kinezi su uz poruku sile pokušali nametnuti svoje pomorske teritorijalne ambicije drugim državama u regiji, ugrožavajući njihove teritorijalne vode.

Kinesko vještački izgrađeno ostrvo u Južnom kineskom moru sa pistom za borbene avione (Foto: DigitalGlobe/ScapeWare3d/Getty Images)

Kinesko agresivno ponašanje se nastavlja, dok zemlja nastavlja militarizirati regiju, gradeći piste i raspoređujući zračne i kopnene ratne resurse u blizini spornih teritorija. Konvencija Ujedinjenih nacija o moru, koju Sjedinjene Države nisu potpisale, ali se i dalje pridržavaju, predviđa da teritorija od dvanaest milja od obale predstavlja produžetak suverenog kopna te zemlje.

Stoga je američka mornarica tijekom godina plovila sa svojim razaračima i drugim površinskim brodovima, unutar granice od dvanaest milja, kroz područja za koja je Kina tvrdila da polaže pravo, kao dio specifičnog napora da pokažu da Sjedinjene Države i njihovi saveznici u regiji ne smatraju kineske tvrdnje legitimnim ili zakonitim.

“Južnokinesko more ključno je za slobodan protok trgovine koja podstiče ekonomiju tih država koje su predane međunarodnom zakonu i poretku zasnovanom na pravilima”, izjavio je kontraadmiral Will Pennington, zapovjednik, udarne grupe na čelu sa nosačem Ronald Reagan, navodi se u mornaričkom izvještaju .

Nosač aviona USS Ronald Reagan, kao i eskadrila razarača i brodovi s navođenim raketama u regiju predstavljaju dio demonstracije moći, prisustva i slobode plovidbe.

“Održavanje slobode mora u Južnokineskom moru od vitalne je važnosti, gdje gotovo trećina globalne pomorske trgovine, otprilike 3,5 biliona dolara, trećina globalne sirove nafte i polovina globalnog ukapljenog prirodnog plina prolazi kroz more svake godine,” navodi se u mornaričkom izvještaju.

Stalno prisustvo američke mornarice ne znači da napetosti u Južnom kineskom moru nestaju. Naravno, to je dijelom i zbog potrebe održavanja sigurnosti međunarodnih plovnih puteva, trgovine i drugih pomorskih aktivnosti. Postoji i jasan strateški i taktički razlog zbog kojeg su Sjedinjene Države posljednjih godina pojačale svoje stalno prisustvo u Tihom okeanu. Jednostavno rečeno, mornarica mora biti spremna za rat, u slučaju da Kina pokuša brz, iznenadan napad na Tajvan, Japan ili druga vitalna područja u regiji.

Američka mornarica najvjerojatnije želi osigurati da je dovoljno blizu regije, kako bi brzo reagovala ukoliko bi Kina započela iznenadni napad, s obzirom na to da bi Kina mogla pokušati anektirati Tajvan brže nego što bi na to mogle odgovoriti Sjedinjene Države. Ako se udarna grupa nosača nalazi u Tihom okeanu, uz podršku borbenih elemenata sa otoka Guam, Japana ili Tajvana, američki protunapad mogao bi biti i brz i odlučan.

Domet je ključan za ovu vrstu situacije, jer čak i ako bi američka vojska bila u stanju da otkrije dolazeću kinesku invaziju, kineska strategija bi se potencijalno mogla temeljiti na nadi da će uspjeti prije nego što se može uspostaviti odgovarajuća odbrana. Ta se mogućnost, međutim, čini malo vjerojatnom, jer američka mornarica ima redovito i dosljedno prisustvo u Aziji i mogla bi prilično brzo poslati borbene avione, rakete velikog dometa i, naravno, izvesti podmornički napad torpedima na kineske pomorske platforme, kako bi onemogućila invaziju otoka.

Izvor: The National Interest

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021